U STRAVIČNOM sudaru "fijata punto" i autobusa "Jugoprevoza", U četvrtak ujutru oko 6.45, na Čokotinom brdu nedaleko od Kruševca, poginuo je Stefan Ilić (26). Njegova supruga Jovana Milenković (25), koja je bila u devetom mesecu trudnoće, teško je povređena, zbog čega je beba carskim rezom doneta na svet i njeno stanje je, takođe, opasno po život. U udesu su lakše ozlede zadobili i Jovanina sestra Teodora Milenković (21), kao i njihov otac, Saša Milenković.

Pročitajte još - SUDAR AUTO-ŠLEPA I AUTOBUSA: Jedna osoba poginula, 13 povređeno (FOTO)

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je autobus, koji se kretao iz pravca Kruševca ka Kaoniku, odnosno Ribarskoj Banji, proklizao i tako prešao na suprotnu traku. Tragovi kontakta autobusa sa bankinom bili su vidljivi na desnoj strani kolovoza. Od smrskanog "fijata", po snegu su ostali delovi motora i šasije, polomljena registraciona tablica...

Hitna pomoć je munjevito reagovala i do bolnice prevezla troje povređenih iz automobila, ali su zato vatrogasci satima pokušavali da dođu do tela nastradalog vozača Stefana Ilića.

- Ništa nismo mogli da učinimo - svedoči, za "Novosti", povređeni Saša Milenković, Jovanin i Teodorin otac. - Iz Kaonika smo išli ka Kruševcu, a na krivini se našao autobus. Direktno je udario u nas. Viknuo sam nešto, ali to je bio kraj, samo nas je poneo.

Nesrećni čovek u prizemlju kruševačke Hirurgije nije ni razmišljao o povredi glave i stomaka, koje je zadobio u udesu. Čekao je vreme za posete kako bi obišao ćerke. Jovana se tek porodila i u četvrtak je bila u teškom stanju, dok se Teodora nalazila van životne opasnosti. Rodbina i prijatelji bili su sa njim i nadali se boljim vestima o povređenima. Sve vreme su zvali lekare Kliničkog centra Kragujevac, gde je novorođenče prevezeno iz Kruševca.

- Na televiziji sam prvo videla šta se dogodilo, a onda mi je javila ćerka - govori tihim glasom potresena Mirjana Tamburić, majka nastradalog vozača Stefana Ilića. - Bar da mi se snaja i beba izvuku. Bio je dobar vozač, ali sada nije bilo pomoći.

Mladi bračni par tek je otpočeo zajednički život u Đunisu. Njihovo prvo dete je trebalo da dođe na svet 24. januara. Tragedija na regionalnom putu D-215 promenila je sve planove. Mlada trudnica primljena je u kruševačku bolnicu u izuzetno teškom opštem stanju, vitalno ugrožena.

- Odmah su urađene neophodne hitne procedure - predočava, za "Novosti", Savko Marković, načelnik Službe anestezije, reanimacije i intenzivnog lečenja Opšte bolnice Kruševac. - Hitno je formiran tim hirurga i ginekologa, koji je doneo konzilijarnu odluku da se trudnica porodi, odnosno uradi operativan zahvat kako bi se spasli i majka i dete. Beba je reanimirana po rođenju, uspostavljeni su zadovoljavajući vitalni parametri, i prevezena je u Klinički centar Kragujevac.

Bolnica u Kruševcu

Borba za život mlade majke nastavila se i posle obavljenog carskog reza. U operacionu salu prebačena je još jednom u toku popodneva. Njena sestra Teodora Milenković je primljena u Jedinicu intenzivnog lečenja hirurškog sektora u relativno teškom opštem stanju sa znacima traumatskog stresa.

- Po prijemu su urađene adekvatne dijagnostičko-terapijske procedure i konstatovane su kontuzione povrede grudnog koša. Ona je sada van životne opasnosti - napominje nam dr Savko Marković.

Stefan i Jovana

U centru za neonatologiju Kliničkog centra u Kragujevcu je, posle saobraćajnog udesa u Kruševcu, zbrinuta beba koja je na svet došla carskim rezom. Lekarska ekipa, predvođena dr Draganom Ristić, direktorkom ovog centra, intubirala je dete. Utvrđeno je da beba nije ozbiljnije povređena, ali takozvana veštačka pluća nisu joj u potpunosti stabilizovala zdravstveno stanje. Prema proceni lekarskog tima, beba je i dalje u životnoj opasnosti.SESTRE NA ZADNjEM SEDIŠTU

KAKO saznajemo, "fijatom" je upravljao Stefan Ilić, dok je na mestu suvozača bio njegov tast, Saša Milenković. Rođene sestre, Jovana i Teodora Milenković bile su na zadnjem sedištu. Jovana je sedela odmah iza supruga. Svi detalji direktnog udesa još uvek se proveravaju u istrazi koju vodi Osnovno javno tužilaštvo.


ZADRŽAN U POLICIJI

ZBOG sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, vozaču autobusa J. B. (36) iz okoline Kruševca određeno je zadržavanje do 48 sati i u zakonskom roku će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužiocu.

Inače, posle udesa formirale su se kolone vozila sa obe strane druma, budući da je reč o frekventnom putu.