JEZIVA saobraćajna nesreća kod Donjeg Međurova uzela je nove žrtve! Radmilo Jovanović, direktor Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra Niš rekao je da se broj žrtava jezivog udesa povećao na pet. Tri osobe, od kojih jedno dete, A.D, B. L. i L. S. preminuli su na mestu nesreće, a na operacionom povredama su podlegle N. J. (42) i M. K. (15).

Kako saznajemo, vozač autobusa je povređen i hitno operisan, a mašinovođa je prebačen u Kliniku za mentalno zdravlje.

- Mi smo primili 13 maloletnika. Tokom reanimacije i hirurške intervencije preminule su dve osobe. Svi koji su smešteni i jedinici intenzivne nege imaju ozbiljne povrede ali nisu neposredno vitalno ugroženi i prati se njihovo zdravstveno stanje i eventualna pojava komplikacija koja bi zahtevala hitnu hiruršku intervenciju. Određeni broj pacijenata pušten je nakon opservacije i intervencije u Uregentnom centru - rekao je Radmilo Jovanović, direktor Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra Niš.

Kako saznajemo, stanje povređenih u saobraćajnoj nesreći na pružnom prelazu je nepromenjeno. Dvoje tinejdžera je i dalje kritično a ostali povređeni, njih 13 su zbrinuti.

U niškom Kliničkom centru primljeno je 24 povređenih od kojih su dvoje preminula na operacinom stolu a petoro dece je prebačeno na Dečijoj klinici. Ostali su nakon ukazane pomoći pušteni na kućno lečenje.

PROČITAJTE JOŠ - TUGA KOJA SLAMA SRCE: Došla je da obiđe svoje povređene učenike i saznala da je - jedan mrtav!

Suze, strah i bes preplavili su na desetine građana čiji su najmiliji, posle sudara voza i autobusa “Nišekspresa”, prebačeni u Urgentni centar Niškog kliničkog centra. KC Niš prepun je ljudi. Svi zaposleni vanredno su pozvani na posao, osoblje se razletelo kako bi svima pružilo pomoć.

Gradsko veće Niša, na današnjoj sednici, donelo je odluku da subotu proglasi dan žalosti.

- Deset do 12 je životno ugroženih pacijenata. Među povređenima je sigurno desetoro dece i to su izuzetno teške povrede, politarume, povrede više sistema. Smešteni su u Urgentnom centru, na reanimaciji klinici za anesteziju. Kolege sa drugih klinika su došle ovde i imali smo svu ljudsku i medicinsku pomoć - rekao je oko 11 časova doktor Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra.POTREBNA KRV ZA POVREĐENE


Iz Zavoda za transfuziju krvi apeluju na građane da hitno dođu da daju krv koja je potrebna za lečenje povređenih u nesreći na pružnom prelazu.

Potrebne su sve krvne grupe, a zavod će raditi dok se ne prikupe dovoljne količine krvi.


LONČAR: LEKARI SE JOŠ BORE ZA ŽIVOT DEČAKA I DEVOJČICE POVREĐENIH U NESREĆI

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se lekari Kliničkog centra u Nišu bore za život dečaka i devojčice koji imaju po 16 godina i koji su povređeni u železničkoj nesreći u tom gradu.

Ministar je dodao da su oni najteže povređeni, od 13 pacijenata koliko ih se ukupno nalazi na intenzivnoj nezi.

Od njih je osmoro maloletno i uglavnom imaju po 16 godina.

Ministar je dodao da je devojčica za čiji život se lekari bore operisana i ima veoma teške povrede centralnog nervnog sistema i nalazi se u komi, a da je dečak takođe u veoma teškom stanju zbog ozbiljnih povreda kičme.
Još jedan pacijenat se nalazi u operacionoj sali sa veoma teškim povredama ekstremiteta i unutrašnjih organa, a njegova operacija još traje.

Ostali pacijenti na intenzivnoj nezi su u teškom, ali stabilnom zdravstvenom stanju.
Hodnici i čekaonice vrve od zabrinutih članova porodica. Strepnja i nezvesnost su ih ophrvali, nervozno očekuju svaku informaciju. Kada su čuli za sudar voza sa autobusom neki su doleteli pravo u Urgentni centar, a neki otišli na mesto nesreće.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI DETALjI TRAGEDIJE KOD NIŠA: Voz udario autobus i prepolovio ga, najmanje troje poginulih i 22 povređenih, stradalo i dete! (FOTO / VIDEO)
- Sin mi je bio u autobusu, krenuo je na posao - rekao je reporteru “Novosti” Radovan Jovanović koji živi u selu kod Donjeg Međurova. - Odmah sam u šoku krenuo na mesto nesreće, strepeći za njegov život. Moj sin srećom nije životno ugrožen, povređena mu je samo ruka. Stavio sam ga u kola i dovezao u Klinički centar. On se i ne seća nesreće. Prizor koji sam video me je užasnuo, ono je strašno. Mogu samo da zamislim kako je ovim ljudima ovde koji strepe za živote svojih.


U Uregntnom centru su i direktor policije Vladimir Rebić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji razgovaraju sa porodicama nastradalih i povređenih.
U autobusu “Nišekspresa” bilo je srednjoškolaca, koji su, kao i svakog dana, pošli u školu. Neki od njihovih roditelja su ispred Urgentnog, neki u hodniku. Nervozni, uplašeni, strepe za svoju decu. Zaposleni ih teše, umiruju.

Podsetimo, stravičan udes dogodio se oko 7.30 sati, u selu Donje Međurovo kod Niša kada je na pružnom prelazu voz udario autobus. U užasnoj nesreći je poginulo petoro ljudi, troje odraslih i dvoje dece. Povređeno je najmanje 30 osoba.


U autobus "Nišekspresa", u kome je bilo puno dece koja su išla u školu, udario je putnički voz koji saobraća na liniji Niš - Prokuplje. Od siline udarca autobus je prepolovljen, a zadnji deo voza skliznuo je sa šina. Uzrok nesreće za sada nije poznat.