MUKE ARANĐELOVČANINA: Stanar dužan, a tužio za iznudu

B. Caranović

16. 12. 2018. u 13:02

Stanodavca iz Aranđelovca prevario stanar ostavljajući dug za neplaćene račune. Iz Udruženja stanodavaca kažu da zakoni ne štite vlasnike stanova

МУКЕ АРАНЂЕЛОВЧАНИНА: Станар дужан, а тужио за изнуду

Ilustracija

KADA je pre nekoliko meseci, na preporuku poznanika, svoj stan dao u zakup mladiću iz Kragujevca, Aranđelovčanin Bojan Petrović nije ni sanjao da će ga to koštati mnogo živaca, ali i 45.000 dinara duga za kiriju i komunalije. Prava muka nastaje kada, posle kašnjenja i nekorektnog ponašanja, stanar nestaje, a stanodavac saznaje da je tužen za iznudu novca!

Po rečima Petrovića, uprkos popuštanju i gledanju kroz prste stanaru, koji je od početka izbegavao da redovno plaća kiriju i molio za odgađanje, na kraju je, ipak, prevaren.

- Uveravao me je da sve obaveze za kablovsku, struju, komunalije izmirivao redovno, da ne brinem, a za tri meseca koliko je boravio u stanu nije platio nijedan račun - kaže naš sagovornik. - A kao vrhunac pozvali su me iz Policijske stanice Aranđelovac jer me je stanar prijavio da iznuđujem novac od njega. Angažovao sam advokata i uspeću da izbegnem veći gubitak, ali želeo bih da upozorim stanodavce da dobro provere i razmisle pre nego što nekog puste u svoj stan.

MANjAK PO poslednjem popisu iz 2011, u Srbiji ima 122.530, a u Beogradu oko 40.000 stanova čiji su vlasnici naveli da ih izdaju u zakup. U popisu je evidentirano i 136.949 stanova u Srbiji, od toga 33.915 stanova u Beogradu, u kojima, navedeno je, stanuju rođaci vlasnika stanova.

Ovakvi slučajevi u kojima bahati podstanari izigraju vlasnike, ostavljajući ruinirane stanove, neplaćene kirije, ili jednostavno odbijaju da izađu iz zakupljenog prostora, nisu usamljeni. Stanodavci se žale da je oblast izdavanja stanova neuređena, te da u njoj vlada bezakonje.

- Zakupni odnos između stanodavca i podstanara regulisan je Zakonom o stanovanju, ali je gomila pitanja, pojedinosti i detalja ostala nedorečena u “rupama” tog akta, a na štetu vlasnika - kaže Dragan Cvijetićanin, predsednik Udruženja stanodavaca Srbije. - Neprestano se govori o tome da vlasnici stanova krše zakon, jer ne prijavljuju podstanare i ne sklapaju ugovor sa njima, pa time štete državi za neplaćanje poreza. A suština je u tome da država ništa ne čini da zaštiti vlasnike, a podstanarima su ostavljene velike mogućnosti zloupotrebe.

Po njegovim rečima, ako vlasnik stana odluči da izbaci postanara jer mu mesecima ne plaća kiriju i račune, kako je ugovorom dogovoreno, to neće moći još najmanje tri meseca.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Pera

16.12.2018. 13:10

Da je prijavio podstanara i da je napravio dobar ugovor ne bi imao razloga za brigu. Pošto je sve bilo na crno i treba da ga izigra

Maja

16.12.2018. 22:58

@Pera - Niste u pravu. Imala sam prijavljene podstanare, placala sve poreze...i imam ogromne gubitke na izdavanju dva stana u Bg koje sam kupila po povratku iz Nemacke. Tamo su ovakve stvati nezamislive. tamo su zasticeni i stanodavac i podstanar, tj postuje se zakon.

Jovan

16.12.2018. 13:31

Ovakvih slucajeva ima sve vise, zato kirija unapred 5 meseci minimum, a posle prve ne placene struje , samo im iskljucite. Provereno deluje.

ja

17.12.2018. 13:12

@Jovan - Ako mu iskljucis struju, samo pozove distribuciju i odmah mu je ukljuce a tebi sledi debela kazna. Zasticeni su ko beli medvedi, a i sudovi se vode logikom da ti imas a on nema, pa uvek izvisis. Meni su u sred Beograda dva stana prazna 20 godina i ne padaju mi na pamet nikakve kombinacije sa izdavanjem, da me neko dovodi u situaciju da budem kriminalac zbog svoje imovine, neka hvala. Bato, Srbija je to, svi gledaju gde sta i kome da otkinu.

Srba

16.12.2018. 13:41

Nema sta da veruje stanaru,morao je da kontrolise i cim nije platio jednu kiriju ili zakupninu ,trebao je da raskine ugovor.

Misko

31.01.2019. 01:09

@Srba - A zakon kaže da može da se raskine tek ako ne plati 3 meseca... uzastopno.

bager

16.12.2018. 13:47

Struja je trebala da bude na njegovo ime on je potrosac,,voda takodjer, i sve ostalo sto on koristi kao potrosac,,,,pa bi on bio direktni duznik a ne vlasnik stana,,tako nesto na zapadu se ne moze desiti zakonski ,vec samo ako je vlasnik stana naivan pa prihvatio na sebe ugovore o struju ,vodi ,komunalijama itd

Srbin

16.12.2018. 15:14

ma super... angazujes agenciju potpises ugovor i uzmes tri meseca depozit pa ko hoce izvolte a ko nece taj ke prevarant.

Blagota

16.12.2018. 19:38

A kako da se zastiti postanar koji je dao depozit i koji kada izlazi iz stana sa svim regulisanim obavezama ne moze da dobije nazad svoj novac dat kao depozit

Misko

31.01.2019. 01:08

@Blagota - Ne drami. Maksimalno bez čega možeš da ostaneš kao podstanar taj jedan depozit, a štete koje podstanari umeju da naprave su nekoliko desetina puta veće.

Don Ludjo

16.12.2018. 20:04

bahati podstanar hahahahaha!bas se dobro nasmejah.naucili ste na tudjoj muci pare uzimati i jos ste povredjeni. a zasto ne platite drzavi porez? sram da vas bude izdajete supe a naplacujete kao de lux apartmane.

BPApsolut

17.12.2018. 11:43

Sa većinom komentara se slažem. Za potpuni uvid u slučaj trebalo bi znati šta se sve dogodilo i šta je prethodilo ovakvom razvoju događaja. Suština je da treba dobro razmisliti i proceniti kome izdajete ( i da li ćete uopšte izdati) stan da biste izbegli neprijatnosti. Svi koji žele razmenu iskustava mogu me kontaktirati putem e-maila. Pozdrav svima koji ovo čitaju, živi i zdravi bili!

DzSvetac

17.12.2018. 11:46

Ček dao mu stan na lepe oči i sada se čudi ...sklopi ugovor o zakupu , zna se od 5 do 10. ulatnice , a pošto nema ugovora na osnovu čega da ga i tuži .