HAPŠENJE U BORU: Medicinska sestra prodavala metadon (FOTO)

LJ. TRIFUNOVIĆ

11. 12. 2018. u 09:39

Pripadnici MUP uhapsili M. P. zaposlenu u Opštoj bolnici. Navodno, razblaživala doze leka, a za razliku uzimala novac. Kod uhapšene sestre nađene su obeležene novčanice

ХАПШЕЊЕ У БОРУ: Медицинска сестра продавала метадон (ФОТО)

Akcija policije u domu zdravlja
Foto: LJ. T.

PRIPADNICI kriminalističke policije PU Bor upali su u utorak na Odeljenje psihijatrije tamošnje Opšte bolnice i uhapsili M. P. (53), medicinsku sestru u toj zdravstvenoj ustanovi. Ona je, kako se sumnja, u zamenu za novac, jednom zavisniku od psihoaktivnih supstanci prodavala tablete metadona, koji se koristi u terapiji odvikavanja od narkotika.

- Pre izvesnog vremena, jedan zavisnik od psihoaktivnih supstanci, koga smo pronašli sa manjom količinom narkotika nam je ispričao da kupuje tablete metadona od M. P. - navodi za naš list izvor iz istrage. - Organizovali smo zasedu, koju smo sve vreme snimali. U zakazano vreme, na prethodno dogovorenom mestu, pojavila se M. P. i zavisniku predala metadon. On je, nakon toga njoj dao novac koji je prethodno bio obeležen.


Pročitajte još - Uhapšen lekar zbog primanja mita


Odmah zatim policijske ekipe su ušle na Odeljenje psihijatrije i počele detaljnu pretragu svih dokumenata. Ekipa "Novosti" ih je zatekla u trenutku kada su u jednoj od prostorija ispitivali M. P. dok su ostali inspektori pregledali dokumenataciju, kako bi se ustanovilo koliko je lekova prodato.

A, policija je odmah uhapsila M. P. zbog sumnje da je počinila krivičana dela zloupotrebe službenog položaja i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

- M. P. je imala obavezu davanja metadonske terapije zavisnicima od narkotika - navodni naš sagovornik. - Ona se sumnjiči da je te doze razblaživala, a ostatak prodavala.

Zbog toga su, navodi naš izvor, zavisnici od narkotika morali da kupuju metadon od nje.

- Konkretno, M. P. je "pala" prilikom prodaje dve doze metadona jednom zavisniku od heroina - podvlači naš sagovornik. - M. P. je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, posle čega će biti izvedena pred tužioca.

Policija pretresa kancelariju osumnjičene M. P. (na slici) Foto LJ. Trifunović

Foto Fejsbuk

- To je najstrašnija stvar i najveća bruka za sve koji rade pošteno u zdravstvu, a takvih je 99 odsto - kazao je dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja. - Najoštrije osuđujem ovo što se desilo, ali je istraga u toku i mi ne možemo da se mešamo u to.

Ministar zdravlja ja kazao da je odmah dao nalog da se u svim bolnicama u Srbiji posebno obrati pažnja na sektore u kojima postoje lekovi koji su interesantni narkomanima.

- Mora da se pojača kontrola izdavanja tih lekova - kaže Lončar. - Siguran sam da će, kada se ovde obavi istraga, biti utvrđeno da nije bila najbolja kontrola kako su i na koga fakturisani ti medikamenti.

Dr Lončar je kazao da ne sumnja, imajući u vidu da se radi o iskusnoj medicinskoj sestri, da je našla ozbiljan način da sve to zakamuflira.

- Nije izlaz, čak i ako je toj medicinskoj sestri prećeno da proda tableta narkomanima - oštar je dr Lončar, odgovarajući na pitanje da li zna da se zdravstevnim radnicima preti, ukoliko zavisnicima ne žele da prepišu lekove. - Niko od nas nije te ljude naterao da se drogiraju. Mi smo tu da im pomognemo, ali ne možemo da zbog toga budemo žrtve.

Dr Goran Joksimović je kazao da će formirati internu komisiju, koja će ispitati ceo slučaj.


PREDLOG: DO 15 GODINA ROBIJE

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar je rekao kako je predložio da se osobama koje prodaju drogu maloletnicima izriču kazne od 10 do 15 godina robije.

- Jednostavno, smatram da nema opravdanja za tako nešto - kazao je dr Lončar. - Mi smo predlog tog zakona predali Narodnoj skupštini, i smatram da svi treba da podržimo taj predlog.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Kriminal

11.12.2018. 10:06

Veoma je lako srediti njima medicinskim kriminalcima da sve boce budu na broju, kda ono sto pokradu iz boca nadomire vodom. Eeee,nije to samo kod vas. Svaka cast policiji.

Деки

11.12.2018. 11:50

Ово је за сваку осуду, али шта је са много озбиљнијом пљачком и много организованијим криминалом у држави?

BOŽA ZEMUNAC

11.12.2018. 12:31

Za svaku osudu.Inače poznato je da su najjače farmaceutska i građevinska mafija.Ova sestra je sitna riba.Treba pohvatati one glavne i osuditi velikom robijom.

nisamkraojogurt

11.12.2018. 14:20

Ово је као вест. Па тога је било и раније, читава афера око продаје/преписивања лекова 80-их година прошлог века по Југи. „Пејзажи у магли".

Црни Сале

11.12.2018. 14:26

дајте веће плате, људи из очаја рада очајне ствари!