UROŠ Janković, nekadašnji potpredsednik Opštine Čukarica negirao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu tvrdnje Tužilaštva da je prevario golmana Partizana i reprezentativca Vladimira Stojkovića, prodajući mu tuđe placeve u Makiškom polju.

Pored Jankovića, postupak se vodi i protiv Vladimira Đurkovića, koji se predstavljao kao advokat, i fudbalskog menadžera Miroslava Stefanovića. Na teret im se stavlja da su tokom 2015. i 2016. godine koristeći falsifikovanu dokumentaciju, na prevaru prodali više parcela, uveravajući golmana da će u nekom budućem periodu placevi biti atraktivni za ulaganje i izgradnju. Stojkoviću je, navodno, pokazana dokumentacija sa lažnim podacima. Tvrdi se da su izmišljena imena "vlasnika" koja su ubacivana u kupoprodajne ugovore, a oni su dalje overavani falsifikovanim notarskim pečatima.


PROČITAJTE JOŠ: Crna Gora izručuje Srbiji Radosava Radojevića (54) osumnjičenog za razbojništva

Janković je istakao da je hteo da pomogne Stojkoviću, kao što je inače pomagao i drugim građanima, i da za to kasnije "zaradi". Takođe je naveo da je učestvovao u kupovini parcela za koje je postojala validna dokumentacija, ali da nikakvu ulogu nije imao kad je reč o neregularnim parcelama. Na pitanje sudije kako je upoznao Stojkovića, odgovorio je da je ovaj kod njega došao sa Stefanovićem i da mu je tada rekao da je investicija u zemljište na Makiškom polju dobra. Objasnio mu je da će biti na ceni, jer je planirano da se tamo gradi posle završetka radova na "Beogradu na vodi".

ODŠTETA 23,5 MILIONA DINARA GOLMAN Vladimir Stojković biće saslušan na nekom od narednih glavnih pretresa, a za naredni, koji je zakazan za 25. januar, planirano je ispitivanje pet svedoka. Prema odštetnom zahtevu koji je podneo sudu traži da mu se nadokandi šteta od 23,5 miliona dinara.

- Informacije koje sam davao Stojkoviću nisu bile tajna, njih je mogao svaki građanin da dobije - rekao je Janković. - Dogovor je bio da on kupi parcele, koje će kroz izvesno vreme vredeti više, a da nakon prodaje ono što ostane od zarade delimo na tri dela.

Janković je istakao da je sa golmanom napravljen dogovor da im on daje 500 evra po kupljenom aru, kao avansne uplate dok se ne proda zemljište. Te pare, kako je kazao, trebalo je da budu depozit, koji bi mu vratili. Dodao je i da je on proveravao da li su parcele za koje se interesovao Stojković u industrijskoj, poslovno-ekonomskoj ili stambenoj zoni.

Sa druge strane, optuženi Đurković je priznao da je prevario Stojkovića, da je on sam sve osmislio, tako što je angažovao lažne vlasnike, odnosno prodavce, a nabavio je i lažni pečat. O svemu tome, kako je tvrdio, Janković i Stefanović nisu ništa znali. Istakao je da su tri parcele bile regularne, za razliku od ostalih.

Odbranu je danas izneo i Stefanović, koji je tvrdio da nije kriv:

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo. Stojke mi je bio drug. Ja sam samo hteo da posredujem i tako zaradim novac, a ne da bilo koga prevarim. Pogotovo ne njega. Na ovaj posao gledao sam kao kad posredujem u prodaji igrača.


PROČITAJTE JOŠ: Dvojica uhapšena zbog krađe i droge