Kragujevac: Dekan suspendovao bludnog profesora

M. LUKOVIĆ

20. 11. 2018. u 09:02

Postupak protiv Ž. Đ. (62) sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Studentkinji navodno slao neprimerene SMS poruke. Na fakultetu inicirano hitna izrada pravilnika o polnom uznemiravanju

Крагујевац: Декан суспендовао блудног професора

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu

ODLUKOM dekana Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (FILUM) Zorana Komadine, profesor ovog fakulteta Ž. Đ. (62) osumnjičen za seksualno uznemiravanje studentkinje M. M. (20), suspendovan je do okončanja disciplinskog postupka. Navodna žrtva, tvrdi da je od Ž. Đ. više meseci dobijala SMS poruke neprimerene sadržine.

Konačnu reč, po svemu sudeći, daće nadležni istražni organi, a po prijavi studentkinje već je pokrenut postupak u tužilaštvu i policiji. O ovom slučaju juče je raspravljala i etička komisija FILUM-a.

- Filološko-umetnički fakultet najoštrije osuđuje i potpuno se ograđuje od neprimerenih i neakademskih postupaka profesora Ž. Đ., učinjenih prema studentkinji fakulteta - navodi se u saopštenju posle sednice etičke komisije.

M. M., nakon što je o ovom problemu obavestila upravu fakulteta, prijavu za seksualno uznemiravanje podnela je i policiji. Slučaj je prosleđen i nadležnom tužilaštvu koje vodi istražne radnje, a inkriminisane poruke proveravaju stručnjaci odeljenja za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

PODRŠKA STUDENTIMA FILUM iskazuje potpunu posvećenost zaštiti ličnog i profesionalnog identiteta svih studenata, kao i odlučnost da reaguje na sve pojave neakademskog ponašanja - navodi se u saopštenju ovog fakulteta. Dodaje se da FILUM ohrabruje sve studente da i ubuduće, bez oklevanja, prijavljuju sve oblike neakademskog ponašanja. U tom smislu, navode, daće punu podršku svim istražnim i pravosudnim organima, kao i medijima i studentskim organizacijama.

Članovi etičke komisije, nakon većanja, juče su predložili da se hitno započne sa izradom pravilnika o seksualnom i polnom uznemiravanju, kako bi se i za "ovakve situacije znali jasniji postupci i sankcije". Zasad, takav pravilnik ne postoji, a ovu oblast okvirno reguliše Kodeks.

- Profesor je komisiji dao pisanu izjavu o tom slučaju, ali o tome šta je naveo, zasad ne možemo govoriti - kazao nam je Zoran Komadina, dekan Filološko-umetničkog fakulteta.

Da podsetimo, M. M. (20), studentkinja prve godine Filološko-umetničkog fakulteta, ispričala nam je da je od profesora dobijala razne neprimerene poruke poput onih "kakav veš nosi".

- Želim da studiram, a ne da dobijam i trpim poruke i spopadanja čoveka koji bi mogao da mi bude otac ili deda - rekla nam je M. M.

Kako je navela, zbog svega što joj se događalo otišla je i kod psihijatra, a zatim je odlučila da slučaj prijavi policiji. Ona tvrdi da su na sličan način uznemiravane i maltretirane i druge studentkinje na ovom fakultetu, ali, kako kaže, one o tome ne smeju da javno progovore.

Konačna odluka o disciplinskoj odgovornosti profesora Ž. Đ. biće doneta 26. novembra nakon zasedanja Komisije za disciplinsku i materijalnu odgovornost zaposlenih na fakultetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Jetisumadinac

20.11.2018. 18:33

Kako smo efikasni. Skoro pa osuda za gomilu infirmacija bez dokaza, samo da se medijski ispliva. Kao da nismo čitali o rektorima i bludnim profesorima koji pokazuju zadnjiciu na toj instituciji pa ih umesto kazne odlikuju savindanskom nagradom. Sad citamo o novim desavanjima bez da se iko usudi da stvarno preispita slicaj. Koja je je njena kazna, ako je sve laz? Zabrana studiranja zauvek? Novinari samo prenose jednu stranu, ne istrazuju.. Nivo carsijske pricice iz unutrasnjosti...

Topolska18

21.11.2018. 00:56

@Jetisumadinac - Jamislim da oboje moraju na poligraf a ako se ispostavi da su se zaljubili onda predlazem da crkva preuzme slucaj u svoje ruke. Ako crkva kaze da moze, onda je sve regularno. Pustite me morala i vibera i jel morala ili nije mirala da da....odgovore na tolika profesorska pitanja. Bitno da je polozila. Dakle bajka se u sustini srecno zavrsila.

Rubi

21.11.2018. 01:01

Oce ona sad da snimi plocu ili da zadje u zadrugu i parove? Oce leba mi . Dajte njihova puna imena da ih lajkujemo na instagramu i da nam svima taj profa vrsi korekture za fax.? Jedva cekam da cujem polozila :)))