POLICIJA U AKCIJAMA HAPŠENjA: Dim sa njive tera u zatvor

E. V. N.

subota, 20. 10. 2018. u 07:10

ПОЛИЦИЈА У АКЦИЈАМА ХАПШЕЊА: Дим са њиве тера у затвор
Posle serije namernih paljevina na oranicama usledila hapšenja, kod Lajkovca stradao stariji muškarac. Nadležni apeluju da građani ne pale ostatke useva posle žetve

POSLE serije požara i paljevina niskog rastinja, kao i učestalih saobraćajnih nesreća zbog gustog dima na putu, poljoprivredna inspekcija pojačala je nadzor, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Angažovani su svi inspektori zaduženi za ovu oblast na celoj teritoriji Srbije, a Sektor poljoprivredne inspekcije upozorava i apeluje da građani ne spaljuju ostatke useva posle žetve.

PROČITAJTE JOŠ - TRAGEDIJA ZBOG ZAPALjENOG RASTINjA: Muškarac nastradao u lančanom sudaru (FOTO)

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, policija još utvrđuje ko je zapalio strnjiku pored auto-puta, a gusti dim najverovatnije je bio uzrok lančanog sudara u kojem je nastradala jedna osoba. Prema nezvaničnim saznanjima iz kragujevačke policije, obavljeno je više razgovora na terenu, ali zasad još niko nije osumnjičen ni uhapšen.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjE U KRAGUJEVCU: Palio rastinje blizu auto-puta, došlo do sudara

Policija je u petak uhapsila D. P. (37) iz okoline Zrenjanina, zbog sumnje da je 1. oktobra 2018. izazvao požar na svojoj parceli, koji se potom proširio na trsku, travu i nisko rastinje u Specijalnom rezervatu prirode "Okanj bara" u Elemiru. U požaru nije bilo povređenih. Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati i, uz krivičnu prijavu, on će biti priveden nadležnom tužilaštvu. Zrenjaninska policija je ove nedelje uhapsila i M. T. (81) iz Beograda, koji je osumnjičen da je pre šest dana, kod svoje vikendice kod Stajićeva, izazvao požar koji se proširio na više stotina hektara rastinja u SRP "Carska bara".

KAZNE DO MILION DINARA ZA spaljivanje organskih ostataka useva posle žetve, odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za građane, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnike i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica. Za parcele na kojima je utvrđeno spaljivanje proveravaju se podaci o vlasništvu, radi podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

U nizu strašnih događaja i požara, Tomislav Marković (78) iz lajkovačkog sela Ratkovac nastradao je u svojoj njivi, dok je palio nisko rastinje. On je u trenutku požara, dok je palio ostatke niskog rastinja bio sam, a požar su primetili članovi njegove porodice, koji su videli ogroman dim iz njihove njive pored reke Kolubare. U lajkovačkoj vatrogasnoj službi kažu da, pored mnogobrojnih apela, svake godine u ovo doba imaju dnevno po dve-tri intervencije zbog požara na otvorenom prostoru, zbog paljenja niskog rastinja.

Usled svega ovoga, oglasili su se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su formirali zajedničke timove sa ciljem sprečavanja spaljivanja ostataka useva i drugog niskog rastinja na poljoprivrednom zemljištu.

- Timovi su formirani od predstavnika Sektora za vanredne situacije i Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova i inspektora Odeljenja poljoprivredne inspekcije za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede - saopštio je MUP.

- Timovi su obilazili auto-put od Šida do Šimanovaca i tom prilikom su pripadnici Sektora za vanredne situacije lokalizovali i ugasili dva požara, jedan na području opština Ruma, a drugi u Pećincima. U toku je utvrđivanje identiteta osoba koje su izazvale požare, kao i vlasnika, odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta, protiv kojih će biti podnete odgovarajuće prijave nadležnim organima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Naivni Gedža

20.10.2018. 07:34

A piromani sve sami starci od 80 leta. U Beogradu jedna baka ubila investitora, druga potegla pištolj u busu. Oprez, gerijatrija diže revoluciju.

Рафа

20.10.2018. 08:20

ми који се не бавимо пољопривредом знамо све око паљења и ЗАШТО увек мора прво да дође до људске трагедије па онда да се КРЕНЕ у реаговање...догодине ће бити иста песма

Zika

20.10.2018. 08:47

Za sve imamo Zakon samo se nazalost ne primenjuje! Zamislite samo koliko nevinih zivotinja strada od vatre....i treba da ih oteraju na robiju, samo tako prestace javasluk u ovoj zemlji!

James Bond

20.10.2018. 09:15

Ma kakav zatvor. Povecati kazne za fizicka lica da bude najmanja kazna 1000e, da ispekcija radi svoj posao i nema problema.