Siniša Jasnić proneverio 13 miliona dinara?

Z. USKOKOVIĆ

02. 10. 2018. u 13:24

Policija uhapsila predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije. Sumnja se da je od 2013. do 2017. godine samoinicijativno koristio biznis kartice udruženja

Синишa Јаснић проневерио 13 милиона динара?

Foto D. Milovanović

SINIŠA Jasnić (53), predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS), uhapšen je u utorak zbog sumnje da je proneverio novac te organizacije i time je oštetio za više od 13 miliona dinara. NJemu je posle saslušanja u prostorijama beogradske policije, određeno zadržavanje do 48 sati.

Sumnja se da je Jasnić, kao lice ovlašćeno za raspolaganje finansijskim sredstvima na računima USSS, od maja 2013. do decembra 2017. godine samoinicijativno koristio biznis kartice udruženja za plaćanje računa putem post terminala i podizanje gotovine sa bankomata.

- Tako pribavljeni novac koristio je za svoje potrebe - stoji u saopštenju MUP. - Suprotno Zakonu o računovodstvu, te iznose nije u potpunosti pravdao računima, niti je o tome obaveštavao Skupštinu Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

Na osnovu izvoda iz biznis platnih kartica i proknjiženih računa u računovodstvu Sportskog saveza Srbije utvrđeno je da nepokriveni trošak iznosi 13.187.359 dinara, za koliko je, kako se sumnja, Jasnić oštetio Univerzitetski sportski savez Srbije.

Inače, Univerzitet u Beogradu je pre desetak dana najavio da će podneti tužbu protiv Jasnića zbog zloupotrebe imena i grba Beogradskog univerziteta na Evropskim univerzitetskim igrama u Koimbri jula ove godine.

Rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da se USSS postavio iznad Univerziteta, jer je USSS sam okupio ekipe za učešće na ovim igrama i dao im naziv - Univerzitet u Beogradu. U svakom timu određenim indirektnim putevima našao se tek pokoji student kako bi dao legitimitet ostatku ekipe.

Pored toga, navodno, Jasnić je pod istragom i zbog insinuacija da je učestvovao u falsifikovanju i prodaji diploma o završenoj obuci za tekvondo trenera. Probleme sa validnošću ovih diploma prijavio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF) u Beogradu, i to nakon što je beogradski Tekvondo savez zatražio od njih proveru autentičnosti nekoliko dokumenata koja nose njihov pečat. Kada se posumnjalo da je reč o lažnim dokumentima, DIF je Drugom osnovnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe.

U međuvremenu, navodno, četvorica vlasnika ovih diploma optužila su Jasnića i njegovog saradnika S. K. da su im oni omogućili da do njih dođu, i to za novac, zbog čega je istraga nedavno proširena. On je u tom slučaju ispitan u policiji u svojstvu građana i tvrdio je da su optužbe lažne i da on sa falsifikovanim diplomama nema nikakve veze.

Privedeni Siniša Jasnić

ZLOUPOTREBA PLANA UNIVERZIJADE

PREMA nezvaničnim informacijama, policija istražuje i slučaj zloupotrebe “teške” pola miliona evra za izradu master plana za Univerzijadu 2020. godine u Beogradu. Ispituje se i uloga Siniše Jasnića u svemu ovome.

Utvrđeno je da je preduzeće “Evropske univerzitetske igre 2020” nelegalno formirano. Pored toga, navodno, postoje i dokazi da master plan ne košta 573.000 evra, već 30.000, i da ga je uradio srpski stručnjak, a ne EUSA, kojoj je novac prebačen.

Inače, Jasnić, osim što je predsednik USSS, direktor je preduzeća “Evropske univerzitetske igre” i potpredsednik Tekvondo asocijacije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

borko

02.10.2018. 14:10

13.000.000,00 miliona. pa nije to 13 dinara. Ne može toliko da curi a da još neko nije utolio žeđ. Gde su knjigovodje, računovodje itd itd. Pa to svaka budala bi odma videla. Bio je pokriven, sponzor i sponzorisan.

koki

02.10.2018. 14:15

Какав одвратни, комунистички израз - ПРОНЕВЕРИО!? Зар у српском језику не постоји бољи израз за таква дела?!

Деки

02.10.2018. 14:41

Ко одлучује када ће се овакви ликови обелоданити и зауставити? Овај сигурно није обијач трафика и није будала, већ је део система. По селу се прича да једна особа одлучује буквално о свему, па се питам да ли ће неко од пуштених низ шољу најзад проговорити и потврдити нам нешто што и врапци знају? Колико оваквих битанги има на НАШОЈ грбачи? Ја сам све више убеђен да је овај народ на некој врсти анестезије и да га ништа не дотиче и не алармира. Били смо на дну, али ово је доказ да има још на доле.

Paja

02.10.2018. 14:50

Nazovimo vec jednom ove marifetluke pravim imenom - lopovluk, kradja, a doticnog lopovom. U zatvor s njim, oduzeti mu svu imovinu i kazniti ga da mu presedne sve sto je pokrao.

Ixan

02.10.2018. 15:00

Ako se neko ovde seca, jos pred univerzijadu 2009 bilo je velikih prica i pisanja o proneverama novca za organizaciju, pretila mu je krivicna ali je to presekao Bozidar Djelic i na konferenciji za novinare zapretio i odbrusio da mu se ta pitanja o Jasnicu i proneverama vise ne pominju. Tada je Jasnic na svoju ruku potpisao da nasi sportisti nose trenerke Varteks Varazdin. A posle silnih pisanja o proneverama zadnjih godinu dana, tek sada se reagovalo, i kao neki su iznenadjeni.

Misa

02.10.2018. 15:25

Taj tip je debelo muckao i nakrao se na uneverzijadi u Beogradu .Setite se uniformi koje je dao da siju hrvati a Jumko ostavio bez posla. Tada ga je spasio robije Miroljub Labus. Sada opet krade ali sa drugim figurama.

Stevan

02.10.2018. 15:28

Ja bih ovom prilikom pitao nadležne: Šta je sa novcem za izgradnju škole u Leštanima? Priča se u naselju da su pare date vaterpolo reprezentaciji za pripreme na minulom svetskom prvenstvu? Zašto se o tome čuti? Koliko njih stoji iza ove kradje? Ili za sve nadležne važi sramno obrazloženje: " Pa šta važnija je vaterpolo reprezentacija od jedne seoske škole..." Sramota! Fuj!!!!

Stevan

02.10.2018. 19:03

@Bre - "Bre" Gde ima dima tu ima i vatre, poslovica kaže. Ja ću da dodam 60% za vaterpolo, a 40% za mafijaški sistem. Opet kažem "...da se vlasi ne dosete..." Zar ne???

Bre

02.10.2018. 15:46

E moja Državo, bolje da te nema. Lopovi kradu na veliko a niko ne odgovara. Čak, lopovi dobijaju milionske odštete jer sud presuđuje u korist lopova a onda oni naplaćaju ležarinu, UVREDU ČASTI itd.Sramota me je što sam ovde.

knjigovodja

03.10.2018. 06:46

uhapseni jasnic je segrt za one iz rukometnog saveza,mogla bi policija da svrati i na tosin bunar,svasta bi se tamo naslo