SLUČAJ Tomislava Dvorničkog, muškarca iz Kupinova koga je ujela zvečarka, jedan od njegovih opasnih "kućnih" ljubimaca, alarmirao je nadležne službe koje su u Zoološki vrt u Beogradu premestile dve otrovne zmije - zapadnu dijamantsku zvečarku (Crotalus atrox) i Baronovu zelenu zmiju (Phylodrias baroni), navode iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

On je posle ujeda smešten na Kliniku za infektivne bolesti, a njegova sedmogodišnja ćerka o kojoj se stara nalazi se kod babe i dede. Ona je zbrinuta, potvrdili su za "Novosti" iz Centra za socijalni rad u Pećincima.

- Preduzete su sve potrebne mere zaštite deteta. U kontaktu smo i sa njenom majkom - jedino je što su mogli da kažu iz ove ustanove.

Zmije otrovnice biće u Beogradskom zoološkom vrtu, sve dok nadležne službe ne odluče kako će dalje postupati sa njima, i to u delu koji nije dostupan posetiocima i pod ključem je.

- Naš zoo-vrt inače ne drži zmije otrovnice, ali imamo uslova da privremeno budu kod nas - objašnjavaju u Zoološkom vrtu. - Smeštene su u objektu za zmije, ali ne u izložbenom delu. Važno je napomenuti da posetiocima nisu dostupne. Naša nadležnost tu prestaje, pa dok ministarstvo ne odluči kakva će biti dalja procedura, biće kod nas.

Terarijum u kojem je Tomislav držao zmije

Ministarstvo za zaštitu životne sredine u svom saopštenju kaže da su dve otrovne zmije uspešno premeštene zajedničkom intervencijom policije, pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, herpetologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, stručnjaka Zoološkog vrta Palić i Grupe za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva zaštite životne sredine.

Pročitajte još - MEŠTANINA KUPINOVA UJELA ZVEČARKA: Otac stabilno, ćerka rasla uz crnu mambu i aligatora!

- Iako predmetne vrste nisu zaštićene CITES konvencijom, njihovo držanje u zatočeništvu u Republici Srbiji je zabranjeno jer se radi o opasnim divljim vrstama. Od 2010. godine nije dozvoljeno držanje u zatočeništvu određenih vrsta divljih životinja koje se smatraju opasnim po čoveka, izuzev u zoološkim vrtovima, prihvatilištima ili u naučnoistraživačkim ustanovama. Pored primata, krupnih zveri, krokodila, i drugih opasnih vrsta, zabranjeno je držanje otrovnih zmija - ističu iz Ministarstva.

Kako pojašnjavaju, otrov zapadne dijamantske zvečarke sadrži hemotoksine i citotoksine, koji nakon ujeda prouzrokuju unutrašnje krvarenje, krvarenje na mestu ujeda, plikove, oticanje, nekrozu tkiva, oštećenje bubrega i mišićnog tkiva.

- Ujed ove vrste ostavlja trajne posledice u vidu ozbiljnog oštećenja organa, ali može i prouzrokovati smrt odraslog čoveka. Povrede zavise od količine ubrizganog otrova, opšteg zdravstvenog stanja osobe koja je ugrizena i načina tretiranja ujeda u medicinskoj ustanovi. Pre svega u zavisnosti da li je moguće primeniti tretman protivotrovom - stoji u saopštenju Ministarstva, uz pojašnjenje da protivotrov za zmije, poput zvečarki, nije dostupan u Republici Srbiji.

Dostupan je samo protivotrov u slučaju ujeda autohtonih vrsta otrovnih zmija, i to poskoka, šarke i planinskog šargana. Inače, divlje životinje, nekarakteristične za ovo podneblje, koje najčešće kolekcionari drže nelegalno, dospevaju u Srbiju različitim putevima krijumčarenja.

- Šverceri se dovijaju na različite načine - pisale su "Novosti" ranije o razgovoru sa Upravom carine. - Koriste fabričke šupljine u automobilima i autobusima. "Oblače" životinje na sebe, pakuju ih kao prtljag. U jednom autobusu koji je iz Češke išao u Bugarsku preko Srbije, u prostoru između sedišta pronađene su zmije, gušteri i žabe, uredno spakovani u vreće i plastične kutije za hranu. Aerodromska kontrola otkrila je kod jednog Kineza žive golubove skrivene u njegovom rukavu i čarapi.

Ćerka Dvorničkog se igra sa zmijom

PREBAČENE U ZAGREB

JAVNOSTI je poznat i slučaj čoveka koji je u stanu u Beogradu imao (prijavljen) terarijum sa desetinama otrovnih zmija. Posle njegove iznenadne smrti nadležne službe su ih poklonile zoološkom vrtu u Zagrebu. Da bi neko imao farmu divljih ili egzotičnih životinja, potrebne su dozvole Ministarstva životne sredine, Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kao i dokaz o poreklu životinja. Usled komplikovane procedure mnogi "zaobiđu" dozvole i životinje uzgajaju ilegalno.

APEL MINISTARSTVA

MINISTARSTVO zaštite životne sredine apeluje na građane da ukoliko saznaju nešto o slučajevima nezakonitog držanja opasnih divljih životinja u zatočeništvu o tome bez odlaganja obaveste policiju ili inspekciju za zaštitu životne sredine.