Ministar o Narodnoj biblioteci: U istrazi bez nedodirljivih

D. B. M. - M. M.

četvrtak, 30. 08. 2018. u 12:52

Министар о Народној библиотеци: У истрази без недодирљивих

Konferencija za novinare počela minutom ćutanja za nastradale radnike / Foto V. Danilov

Nedelju dana posle pogibije dvojice radnika u Narodnoj biblioteci, ministar kulture Vlada Vukosavljević najavio: Utvrdiće se svačija odgovornost. Blašković: Kontrola je trebalo da bude rutinska

NESREĆA u Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj su dva radnika firme "Empeks" poginula, tragičan je presedan u našim ustanovama kulture. Ne želim da govorim o samom događaju i spekulišem o okolnostima koje su dovele do tragedije, jer bi to moglo da utiče na istragu ili svedoke. Do trenutka nesreće ustanovljeno je da nije pronađen nijedan propust, a šta se dogodilo tog tragičnog dana, otkriće istaga. Nijedna okolnost neće biti izuzeta.

Ovo je danas rekao ministar kulture Vladan Vukosavljević na konferenciji za novinare, i naglasio da će tokom istrage biti ispitano ponašanje svakog pojedinca u sistemu.


PROČITAJTE JOŠ:
SAHRANA ŽRTVE IZ NARODNE BIBLIOTEKE: Vodićemo svoju istragu o Darkovoj smrti

- Znaće se svačije mesto, i fizičko, i sistemsko - kazao je Vukosavljević. - Istraga će pokazati gde se ko u trenutku nesreće nalazio, šta je ko radio, koje korake je napravio, ko je čemu pristupio, u pratnji ili bez nje, da li je to bilo u skladu s važećom procedurom... Neće biti nedodirljivih.

Ministar Vukosavljević, s kojim su pred novinare istupili Laslo Blašković, upravnik Biblioteke, članovi Upravnog odbora ove nacionalne institucije Miloš Janković i Dragan Hamović, kao i pomoćnik ministra za kulturno nasleđe Danijela Vladušić, nema dilemu o čemu ne treba još govoriti u vezi sa ovom užasnom tragedijom:

- Da li je reč o bezbednosnom sistemu, ljudskom faktoru, nedefinisanim okolnostima ili višoj sili... Svako ulaženje u ova pitanja moglo bi da prejudicira istragu. Dopustimo nadležnima da završe posao.

ISKLjUČITE GAS OPTUŽBE na račun obezbeđenja Biblioteke čule su se danas na sahrani mladog Lazara Blagojevića. Njegove kolege su pričale da su, dok su Šukalo i Blagojević već bili mrtvi, dobili poziv da isključe gas. Da su oni nastradali, niko im nije rekao.

Vukosavljević je napomenuo da su pre dva dana obavljene toksikološke analize i da nema zagađenja vazduha, ali Narodna biblioteka neće raditi dok nadležni to ne odobre.

- Da bi Biblioteka nesmetano mogla da nastavi s radom potrebno je, osim stanja vazduha u prostoru, utvrditi i stanje sistema posle akcidenta - objasnio je Vukosavljević. - Očekujem da su u pitanju sedmice, a ne meseci.

Novinarima su podeljeni izveštaji firme "Empeks" od 22. aprila 2018. o proveri instalacija u Narodnoj biblioteci Srbije i o prethodnom inspekcijskom pregledu MUP u Biblioteci iz 2015. Vukosavljević je ocenio da je celokupna dokumentacija u formalnom smislu ispravna i da su kontrole i inspekcijski nadzori sprovedeni prema propisima.

- Biblioteka je dobila informaciju da će je posetiti protivpožarna inspekcija, i zbog toga smo u vanrednu kontrolu pozvali zaposlene iz firme "Empeks", koja četiri godine kontroliše naše protivpožarne sisteme - objasnio je Blašković. - Kontrola je trebalo da bude rutinska. Nije bilo havarije, ništa nije ukazivalo na to da bi bilo šta loše moglo da se desi.

A na novinarsko pitanje upućeno Blaškoviću gde su on i obezbeđenje Biblioteke bili u trenutku nesreće, kada su živote izgubili Darko Šukalo i Lazar Blagojević, i da li misli da bi bilo moralno da podnese ostavku, pisac, koji je pre tri i po godine došao na čelo Biblioteke, počeo je da čita "dnevnik događaja iz svog mandata", a redakcijama koje su istraživale okolnosti nesreće poručio da će im na pitanje odgovoriti posle istrage. Ubrzo je prešao na drugu temu, zabrinut da li će do kraja mandata uspeti da prebroji sve knjige u magacinu.

- Kad sam došao, magacioner mi je rekao: "Ovde ima od četiri miliona do sedamnaest miliona knjiga" - podsetio je Blašković. - I mi smo počeli reviziju. Iz dana u dan polako, već dve godine, brojimo knjige, i verujem da ćemo završiti ovaj važan posao.


PROČITAJTE JOŠ:
Narodna biblioteka bez odbrane od požara

Revizija kompletnog knjižnog fonda, kako nalaže zakon, trebalo bi da se obavi na svakih deset godina. U Biblioteci, međutim, to dosad nije urađeno, na šta su "Novosti" godinama ukazivale.


SAHRANjEN LAZAR

LAZAR Blagojević, mladi stručnjak u firmi "Empeks", koji je u kontroli gasnih instalacija Narodne biblioteke Srbije pratio direktora Darka Šukala i s njim nastradao, sahranjen je danas na groblju Orlovača. Planirao je da se ove jeseni oženi, ali su ga roditelji, rodbina i prijatelji, umesto na svadbeno putovanje, ispratili na večni počinak.