NA jezeru Šljunkara u Kovinu za tri dana utopila su se dva mladića - prvo Milan M. (24) iz Pančeva, a u utorak i Predrag M. (32) iz Smedereva. Kako saznajemo Predrag je bio neplivač, a udavio se na samo nekoliko metara od obale. Očevici su posvedočili da je ušao u vodu, i ubrzo potonuo. Ronioci Žandarmerije su izvukli telo iz vode posle nekoliko sati potrage, a Više javno tužilaštvo naložilo je obdukciju.

PROČITAJTE JOŠ: JEDVA SE IZVUKAO: Pretukli taksistu i gurnuli mu kola niz liticu

Dva dana ranije, na istom mestu i na potpuno identičan način ovde se utopio i Milan M. (24) iz Pančeva. On je, takođe, ušao u vodu i nestao, a njegovo telo ronioci su pronašli sutradan, 13. avgusta, na tridesetak metara od obale. Prema svedočenju očevidaca, on je nestao ubrzo nakon ulaska u vodu. Bio je loš plivač, a na jezero je došao sa suprugom i drugovima. Oni su pokušali da ga pronađu, ali bez uspeha.


PROČITAJTE JOŠ:
Nesreća u Bajmoku: Sin je išao na zabavu kada su ga pregazili


OPŠTINA: SAUČEŠĆE PORODICAMA PREDSEDNICA opštine Kovin, Sanja Petrović, izdala je saopštenje u kojem, u ime rukovodstva Opštine i nadležnih službi, upućuje najdublje saučešće porodicama nastradalih građana Pančeva i Smedereva, saopšteno je iz kabineta predsednice. - Opština Kovin izražava duboko žaljenje povodom tragičnih događaja na lokalitetu "Šljunkara", kada su u kratkom vremenskom periodu dve osobe izgubile život. Iz pijeteta prema stradalima i njihovim porodicama, uzdržavamo se od bilo kakvih proizvoljnih zaključaka pre nego što stignu zvanični nalazi službenih organa - navodi se u saopštenju.

Kovinsko jezero nastalo je 1973. godine eksploatacijom šljunka. Najviša izmerena dubina je 21 metar, dno je neravno, i puno bujne vegetacije, što je opasnost i za iskusne plivače.

Jezero se kao izletište reklamira na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Kovin. Postoje table sa natpisom koje ukazuju da je reč o gradskom kupalištu, ali i da je kupanje zabranjeno. Na jezeru nema spasilačkih službi, te se kupači, među kojima su i deca, rashlađuju na sopstvenu odgovornost. Pored svega ovoga, nije najjasnije ni ko je nadležan za izletište.

- Šljunkara je 2017. godine data na upravljanje Turističkoj organizaciji. Gazdovanje se, shodno ugovoru, odnosi na period kada radi ugostiteljski objekat. Taj lokal je srušen, jer je počela izgradnja bazena, što samim tim znači da kupalište nije u našoj nadležnosti - tumači direktorka TO Kovin Divna Kirilov.

Na pitanje u čijoj je onda nadležnosti, direktorka Kirilov nije imala odgovor.

Nakon dve tragedije u tri dana, na lice mesta izašli su predstavnici Turističke organizacije, i odlučili da postave privremene natpise da je kupanje zabranjeno.

- Postoji tabla na kojoj stoji da je kupanje zabranjeno, ali su se slova delimično obrisala, tako da smo, dok ne uradimo novu tablu, postavili papire sa upozorenjem - kaže direkorka TO.

SPORNA TABLA

NEDAVNO je ovde počela izgradnja zatvorenog bazena, sportskih terena, bungalova, a planirano je projektom i uređenje plaže na jezeru. Investitor je Opština Kovin. Ipak, na gradilištu ne postoji tabla sa informacijama o investitoru, izvođaču radova, i drugim informacijama kako propisuje zakon. Osim što je posao za građevinsku inspekciju, ovo je prilog činjenici da nadležnost nad jezerom i obalom praktično ima Opština.