KAJEM se... Da mogu da vratim vreme, da učinim drugačije, dao bih sve na svetu - rekao je u sredu na početku suđenja Filip Gavranović, koji je optužen za ubistvo vlasnika pekare Nikole Ostojića 3. novembra prošle godine u staklorezačkoj radnji u Resavskoj ulici. - Odgovoran sam što Nikola nije živ, ali ne slažem se sa svim onim što je navedeno u optužnici.

Gavranović, koga VJT tereti za teško ubistvo iz koristoljublja, u svojoj odbrani je naveo da je sa Nikolom celo popodne pio, a onda su se i potukli posle teških reči. Nekoliko dana pre ubistva, okrivljeni je pitao Ostojića da li može da mu pozajmi 2.000 evra, kako bi vratio dug prijatelju svoje supruge.

PROČITAJTE JOŠ - Staklorezac namerno ubio pekara?

- Bio sam na poslu. Nikola mi je ranije rekao da ako se stvari poklope, imaće da mi pozajmi novac do kraja nedelje. Čuli smo se, objasnio je da je na sahrani - ispričao je Gavranović.

Nakon što se vratio po podne u lokal, pridružio mu se Ostojić, čija se pekara nalazi tačno prekoputa.

- Ponudio sam ga rakijom, koju mi je donela mušterija - rekao je optuženi. - Prethodno sam već popio skoro pola flaše. Rekao mi je da može da mi izađe u susret sa 2.000 evra. Dao mi je novac... Kada mi je došla mušterija, Nikola je prešao u kafić pored, a ubrzo sam i ja. Skrenuo mi je pažnju da osoba kojoj dugujem novac nije neko s kim treba da se petljam. U međuvremenu, moja supruga se javila i rekao sam joj da ću doći po nju.

Iznošenje tela Ostojića iz lokala gde je ubijen,foto Z.JovanovićFilip i Ivana su nastavili da se dopisuju, što je, navodno, zasmetalo Ostojiću.

- Nikola mi je rekao - daj telefon da vidim šta hoće toliko, a onda i: "Zašto dozvoljavaš toj kosovarskoj ku*vi da ti određuje život? Dokle ćeš da glumiš papuču?" Znao sam da to nije mržnja i nisam mu uzeo za zlo, jer je bio takav kada popije - ispričao je Gavranović.

Filipova žena Ivana javila se da će doći sama, posle čega su prešli u radnju da "stuku rakiju".

- Nastavio je da priča gadosti... Bilo mi je dovoljno teško što ću lokal, koji je u porodici od 1952, prepustiti trećem licu, kako bih smanjio troškove. Rekao je da mi se deda okreće u grobu na Lešću. Zajedljivo je nastavio: "I ovde si napravio pizdariju. Privodio gospođe..." Rekao sam mu da nemam više 25 godina i, pritom, i njemu sam za to ustupljivao radnju - rekao je Gavranović.


PROČITAJTE JOŠ - TRAGIČAN KRAJ POTRAGE: Staklorezac ubio prijatelja zbog 20.000 evra (FOTO / VIDEO)


Nastavili su sa prepucavanjem, a u međuvremenu Gavranovićeva žena javila je da kreće ka Resavskoj.

- Rekao je: "Pitam se da li je tvoj pokojni ćale tu privodio. Čuo sam od vračarskih gospođa šta je sve radio..." Zamolio sam ga da prestane, ali on je nastavio: "Pi*ko, daj ne seri, znaš ko je sve dolazio i kakve si probleme nasledio. Bolje da je Dragoljub izdr*ao, nego što je dobio takvog sina...". Znao je da mi je otac umro na rukama i da mi je teško zbog toga - naveo je Gavranović u svojoj odbrani.


Prema njegovim rečima, on je zamerio Ostojiću što je nekad nasilan prema ženi.

- Na to mi je rekao: "Sad ćeš da vidiš kako sam vaspitao svoju ženu, a i vas Beograđane". Lupio mi je šamar, pao sam na stolicu, a potom me je udario pesnicom - opisao je optuženi početak tuče.

Uhvatili su se potom za revere i rvali po podu radnje, tvrdi Gavranović.

- Sa strane je stajao neki alat. Uplašio sam se, nisam mogao da se kontrolišem, ne umem da objasnim... To je trajalo dok Nikola nije spustio ruke. Tad sam video šta se desilo i nastaje panika - nastavio je Gavranović svoje izlaganje pred sudom.

Ubrzo se Ivana javila da je stigla, a on ju je zamolio da ga sačeka malo dalje od radnje.

- Svađali smo se, ostavio sam je u Balkanskoj. Trčao sam do stana. Istuširao sam se, popio tri, četiri leka za smirenje. Bilo mi je potrebno da se sklonim, da vrištim... Pozvao sam Luku, ženinog prijatelja, i vratio mu novac.

Predsednik sudskog veća naložio je dopunsko neuropsihijatrijsko veštačenje, nakon čega će zakazati nastavak glavnog pretresa. Odbio je predlog branioca Ivana Fanke da njegovom branjeniku ukinu pritvor.SUPRUGA: "FILIP JE BIO HLADNOKRVAN"

VERA Ostojić, supruga ubijenog (levo na slici), saslušana je u sredu, kao i Nikolina sestra Milijana (desno na slici).


- Filip je sve vreme bio hladnokrvan, dok smo tražili Nikolu. Dok smo bili u policiji, on i žena su imali neprirodan odnos. Nisu razgovarali, kucali su poruke. Ona je bila pod stresom... Rekla mi je da ju je pokupio kolima, da je povraćao i bio kao zver. Imao je ogrebotinu i ćopao je. Dopunila je svoju izjavu u policiji i stvari su krenule drugim tokom. A ja sam, inače, odmah u subotu pre podne kada sam ga videla, izgovorila: "On ima veze s Nikolinim nestankom" - ispričala je Vera Ostojić.