SUDSKO veće donelo je jednoglasnu odluku i oslobodilo Milorada Ulemeka Legiju, Zvezdana Jovanovića i još petoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije optužbi za oružanu pobunu 2001. godine, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže svoje tvrdnje. Takođe, oslobađajuća presuda u kojoj se navodi da optuženi nisu počinili krivična dela koja su im stavljena na teret, doneta je posle detaljnog uvida u materijalne, odnosno pisane dokaze, ali i na osnovu iskaza svedoka. Na osnovu toga je zaključeno da nije reč o pobuni, već o protestu.

PROČITAJTE I: ZAVRŠNE REČI ODBRANE: Čeda šurovao sa "zemuncima"

Ovo je u petak, u Specijalnom sudu u Beogradu rekao predsednik sudskog veća sudija Dragomir Gerasimović, obrazlažući presudu. S obzirom na to da je ovo prvostepena presuda, tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija koji po sopstvenoj odluci nije doveden iz zatvora u Požarevcu, jer nije želeo da prisustvuje izricanju presude. Na izricanju nisu bili ni Mića Petraković, kao ni Vladimir Potić, dok su Zvezdan Jovanović, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić i Dragiša Rodić došli u sud.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara (u vreme pobune bio komandant jedinice), koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Požarevcu, medicinskim veštačenjem je utvrđeno da nije sposoban da prati suđenje. Zbog toga je postupak protiv njega razdvojen.

KORAĆ: OPASNA PORUKA BIVŠI potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać ocenio je da, i pored oslobađajuće presude pripadnicima JSO, on smatra da su oni 2001. organizovali oružanu pobunu i da je sud ovakvom odlukom, poslao veoma opasnu poruku. - Ako naše pravosuđe misli da je demonstriranje sa oružjem i u uniformi neka šala, onda je naše pravosuđe upravo poslalo poruku da pripadnici oružanih snaga ove zemlje mogu da rade šta im padne na pamet. Mislim da je to pitanje za čitavu državu, a ne samo za pojedince - izjavio je Korać medijima.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Gerasimović se pozvao i na stenogram sa sednica Vlade kojima je predsedavao premijer Zoran Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i da je na njima korišćena reč protest, a ne pobuna. U prilog oslobađajućoj presudi, on je kazao da Vlada nije proglasila vanredno stanje, da službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost, te da nije bila ugrožena bezbednost građana.

- Među pisanim dokazima, bili su i stenogrami sa 61. i 62. sednice Vlade kojima su prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, a u kojima je konstatovano da bezbednost države nije ugrožena. Vlada tada nije proglasila vanredno stanje, jer je procenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti. Osim toga, to dokazuje i dolazak tadašnjeg premijera Zorana Đinđića sa maloletnim sinom na proslavu slave JSO - rekao je sudija.

On je rekao i da su iskazi nekih svedoka bili na osnovu "posrednih saznanja", a da su svedočenja Čedomira Jovanovića i bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića bila u suprotnosti s dokazima i na osnovu "naknadnih sećanja".

Nekadašnji koministar unutrašnjih poslova, sada advokat optuženog Veselina Lečića - Božo Prelević ocenio je u petak da je bilo očekivano da će bivši pripadnici JSO biti oslobođeni optužbi za oružanu pobunu i dodao da presuda pokazuje da nije dokazano ništa od onoga što je tvrdio tadašnji potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović.

Prelević je rekao da je iza svega bila ideja da se prozove tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica za nešto za šta nije bio odgovoran.

ŠEŠELj: ISPRAVNA ODLUKA

IZRICANjU presude nekadašnjim pripadnicima JSO, osim članova porodica, rođaka i prijatelja, prisustvovao je i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. On je novinarima rekao da je zadovoljan presudom, te da je "sud doneo jedinu ispravnu podluku".

- Ovo je tek početak. Uskoro ćemo tražiti da se obnovi postupak za ubistvo Đinđića, jer je tokom tog procesa bilo nezakonitosti i bitnog kršenja zakona - kazao je Šešelj, dodajući da će morati da bude obnovljen postupak i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi.