NEZADOVOLjNI presudom kojom je Miloš Grandić (34) policajac iz Novog Sada, nepravnosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Dejana Makanića posle saobraćajnog incidenta pre četiri godine, prijatelji i poznanici, danas su protestovali ispred zgrade novosadskog suda.

Ova kazna izrečena mu je sa posebnim ublažavanjem, jer je, kako je utvrđeno, to učinio prekoračivši nužnu odbranu i u afektu.

- Treba da štitimo pravdu i istinu - poručio je okupljenima Mihajlo Janjić, organizator protesta. - Ova ustanova je 15. juna postala vlasnik nepravde, neistine i bezakonja. Tog dana Miloš Grandić je osuđen na tri godine zatvora jer je branio svoj i život svojih kolega.

Podsećajući da je Milošev otac Nikola, kao policajac nastradao na dužnosti 1986, a brat Vladimir, takođe policajac, poginuo 2009. braneći državu, Janjić je rekao da ulica u Novom Sadu nosi ime Miloševog brata.

- Sudija Rade Kalajdžija je 15. juna presudio svim policajcima i na svojoj duši nosi svakog ubijenog policajca - kazao je Janjić, pozivajući sudiju da dođe ispred sudske zgrade i Grandićevoj majci saopšti presudu.

Viši sud u Novom Sadu oštro je osudio današnje reagovanje na prvostepenu presudu koju je doneo sudija Rade Kalajdžija, u postupku protiv Miloša Grandića.

- Takve izjave predstavljaju direktan napad na postupajućeg sudiju koji je odluku doneo u prvom stepenu, kao i na sudije koje će odlučivati u žalbi - navodi Ivana Karapandžić, portparol Višeg suda.


OBRAZLOŽENjE

OBRAZLAŽUĆI presudu, sudija Rade Kalajdžija je rekao da je Grandić imao pravo da se brani jer ga je Makanić napao i udario metalnom teleskopskom palicom i povredio, ali da je kao policajac napad mogao da spreči i na drugi način, da ga savlada ili da ispali hitac u vazduh.