Miri Marković presuda 27. juna

N. BIJELIĆ

04. 06. 2018. u 11:50

Мири Марковић пресуда 27. јуна

B. Vlahović

Okončan proces protiv optuženih za nezakonite dodele stanova u vlasništvu Vlade. Mira Marković navodno podstrekavala Živku Knežević da unukovoj dadilji da nekretninu

PRVOSTEPENA presuda Mirjani Marković, predsednici JUL-a, optuženoj da je Živku Knežević, nekadašnjeg sekretara u Vladi Srbije, podstrekavala da dadilji njenog unuka Marka dodeli stan iz fonda Vlade, biće izrečena 27. juna pred Višim sudom u Beogradu. To je odlučeno posle završnih reči kojima je danas okončan ovaj postupak, dug čak 16 godina.

Proces se vodio i protiv Miloša Lončara, bivšeg direktora "Diposa". Njega i bivšeg sekretara Vlade, Tužilaštvo tereti i za navodno nezakonitu dodelu stana Kohanu Morini, sinu Bratislave Bube Morine, nekadašnje ministarke za izbeglice, raseljena lica i humanitarnu pomoć.


PROČITAJTE JOŠ:
MIRA MARKOVIĆ ZA "NOVOSTI": Neokolonijalni arbitri su ukinuli Jugoslaviju

Zamenik tužioca, Snežana Đukić tražila je da sud sve troje osudi po zakonu, smatrajući da je dokazana njihova krivica. Sa druge strane odbrana je istakla da je u ovom slučaju nastupila zastarelost gonjenja, pa su zatražili odbijanje optužbe ili oslobađajuću presudu, ukoliko sud smatra da nije došlo do zastarevanja.

Tužilac Snežana Đukić je navela da je dokazano da su Kneževićeva i Lončar zloupotrebili svoje položaje, kao i da je Markovićeva počinila podstrekavanje. Tvrdila je da to proizilazi iz svih prikupljenih pismenih dokaza, ali i izjava svedoka. Branioci optuženih su bili izričiti da njihovi klijenti nisu uradili ništa protivzakonito. Navedeno je da je dadilja Ilona Pešić stan u zakup, koji je i otkupila 2003. godine, dobila kao radnik u rezidenciji predsednika. Za to je, tvrde, postojala odluka Vlade kad je reč o svim zaposlenim u rezidenciji.

- Postupak protiv Mirjane Marković je iniciran da bi se oštetio položaj Slobodana Miloševića u Hagu i da bi njoj bilo onemogućeno da izlazi iz Srbije i da ga posećuje - ustvrdio je advokat Zdenko Tomanović, branilac predsednice JUL. - To je urađeno iz političkih razloga. Mi raspravljamo o događaju od pre 18 godina u vreme najvećeg pritiska na Miloševića u Hagu.

Tomanović smatra da bi država tražila sporni stan nazad da je urađeno nešto protivzakonito. Inače, Mirjani Marković se sudilo u odsustvu pošto je u bekstvu.


PROČITAJTE JOŠ:
Mira i Marko Milošević za porez duguju milione, a zakon ih “štiti”!

MARATONSKI PROCES

ZA poslednjih skoro 16 godina, otkako je započeo glavni pretres održano je 104 ročišta. Tokom ovog perioda promenjena su i četiri predsednika veća. Osim Mirjane Marković, Živke Knežević i Miloša Lončara, Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Danila Pantovića i Jovice Stanišića. Međutim, protiv Pantovića koji je trenutno ambasador na Kubi, proces je razdvojen, dok je protiv Stanišića u prekidu, jer mu se sudi u Hagu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Vozd

04.06.2018. 12:09

Dali je ovo vic dana ?? Sudite joj za neki stan , vi , trošite narodne pare za ovakve gluposti . Strašno !! Milijarde su odneli a vi se cimate oko nekog stana , sramota

AUUUU STO VI SATANIZUJETE TU FAMILIJU

04.06.2018. 12:57

Kao sto rece Vozd (u prethodnom komentaru) sudite Milosevicima-Markovicima za nekakav stancic, a troskovi sudjenja nadmasice vrednost najskuplje vile na Dedinju. Zasto ne sudite onim koji su opljackali i dan danas pljackaju Srbiju, i prodjau jednu po jednu firmu, koje je narod sagradio. MILOSEVIC JE SRPSKI HEROJ, kojeg su nacisti ubili u Hagu.

Vatro Marx

04.06.2018. 18:12

Dosao je dañ i za nekadasnju predsjednicu JUL, Kao prvo bila je na pogresnom putu posto gospodja Mira nije bila ni blizu lijevo orijentisana ona je grabila kapom i sakom sto kaze nas naroda. Sav novac neka vrati i nekretninu koju je prisvojila na neposten nacin , a posle svega ovoga u zatvoru. Prada neka odluci koliko traba da odlezi. Dodje ptica sto visoko leti sve je nosila da niko ne primijeti.

Бранко П.

04.06.2018. 22:32

@Kole - Бивша власт је Слободана испоручила Хагу на Видовдан.А Мири ће ова власт пресудити уочи Видивдана.Што да су бивши бољи од садашњих?

Mirko

04.06.2018. 23:28

Vuk Draskovic je 2000.g. kada je video da gubi izbore podelio ne jedan nego 1000 stanova iz fonda za raseljavanje grada Beograda, partijskim i rodjackim kadrovima i nikad nije zbog toga odgovarao.