MADA je od njihovog stradanja prošlo punih 18 godina, monaštvo raško-prizrenske eparhije i Srbi sa Kosova i Metohije, rasuti širom Srbije, a i oni koji su ostali na svojim ognjištima, još se pitaju: ko je oteo, ko je na strašne muke stavio i ko je zverski ubio monahe Haritona (Lukića) i Stefana (Purića) koji su, sa još nekoliko stotina Srba, "nestali" na Kosovu i Metohiji u junu 1999. godine?

Pročitajte još: Mučili, pa ubijali

Otac Hariton otet je 15. juna ispred Doma JNA u centru Prizrena, a jeromonah Stefan u Budisavcima iste, 1999. godine. Prema vrlo pouzdanim informacijama raško-prizrenske eparhije, monahe Haritona i Stefana oteli su pripadnici OVK-a. Otmicu oca Haritona posmatrao je i aparatom snimio nemački novinar koji je sa kontingentom Kfora stigao u ovaj grad.

Ovaj novinar je ispričao da je video (i slikao) kako pripadnici OVK izvode iz kola, legitimišu, uguravaju na zadnje sedište i odvoze (za volan njegovih kola seo Albanac iz OVK) u nepoznatom pravcu čoveka u mantiji, odnosno monaha Srpske pravoslavne crkve. Po saznanju oca Stefana (Milenkovića), tada igumana manastira Sveti Arhangeli, koji je sa ocem Vasilijem poslednji video oca Haritona, tog 15. juna OVK je otela još 11 prizrenskih Srba.

Pročitajte još: Ne traže teroriste OVK!

- Kad bi hteo, Sud za ratne zločine Albanaca na Kosovu mogao bi da reši ovaj "slučaj" i pronađe i kazni zločince. Ne verujem da će se to desiti i taj sud je politički. Ali, siguran sam da zločince čeka strašni sud i adekvatna božja kazna - dodaje Harintonov i Stefanov sabrat iz Eparhije raško-prizrenske.


Grob u Manastiru Crna Reka

U tim danima haosa, bežanije i stradanja svašta se pričalo o ocu Haritonu i otetim Srbima, jedna muslimanka došla je do oca Stefana i arhangelske bratije (tada su pripadnici SPC bili pod zaštitom Engleza i Nemaca iz Kfora) i ispričala im "da je videla kako mudžahedini igraju fudbal sa glavom nekog popa sa dugačkom bradom".

Kada je u avgustu 2000. godine u naselju Tusus, iza gradske bolnice u Prizrenu, Kfor pronašao jednu od masovnih grobnica, pozvao je predstavnike raško-prizrenske eparhije da "potraže" telo oca Haritona. Težak zadatak pripao je ocu Mihajlu, sadašnjem igumanu Svetih Arhangela, koji je među zakopanim i masakriranim telima Srba identifikovao svog brata Haritona. I kako je očekivao, na telu nije bilo glave, sigurno su je uzeli mudžahedini iz OVK i ko zna kud su je odneli. Patolog je kasnije konstatovao da je umro u mukama.


Foto Eparhija Otac Stefan-Budisavački

Posmrtni ostaci oca Haritona iz Gračanice su prebačeni u manastir Crna Reka kod Tutina, gde je nekoliko godina bio iskušenik. Na oproštaju, tadašnji vladika Artemije je rekao: "Oče Haritone, primili smo te ovde kao iskušenika, sada te primamo kao mučenika."


Otac Hariton

STOPIRANA ISTRAGA

PRIPADNICI Kfora stopirali su i istragu o stradanju jeromonaha Stefana(Purića)-Budisavačkog. U izveštajima policije sa terena tada je pisalo da su vojnici gledali kako su neki ljudi kroz masu vukli sveštenika, kako su ga pljuvali, tukli i čupali za bradu. Bilo je to na putu od manastira u Budisavcima (krenuo u prodavnicu) prema Đurakovcu. Najpre je odveden u štab OVK u Istoku, potom je zaklan i, najverovatnije, sa još nekoliko Srba, bačen u bunar pokojnog prote Andrije Popovića, mučenika iz Drugog svetskog rata. Kfor tada nije dozvolio da se bunar istraži, niti je do današnjeg dana to učinjeno. Za svoju braću iz Eparhije i za sve Srbe na Kosovu i on je mučenik i "svetac".