MIROLjUB Milutinović (65) nastradao je danas na radnom mestu u smederevskoj železari HBIS kada se na njega obrušio kotur lima težak 17 tona. Nesreća se dogodila na isteku treće smene, koja je ujedno nastradalom radniku bila i poslednja uoči penzionisanja. Poginuo je samo sat vremena pre isteka poslednjeg radnog dana u Toploj valjaonici.

Nesreća se dogodila oko 5.30 u delu pogona koji se zove "japanske makaze". Do nezgode je, navodno, došlo kada je kotur lima, koji je transportovan dizalicom, zakačio kotur koji se nalazio na skladišnoj liniji. Potom se taj kotur, težak oko 17 tona, obrušio direktno na nesrećnog radnika, koji je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta.

,
PROČITAJTE JOŠ:
TRAGEDIJA U NIŠU: Mladić poginuo posle pada sa 9. sprata solitera

Nadležni u Železari HBIS, koji su, prema proceduri, morali da sprovedu i internu istragu, odbili su da govore povodom nesreće.

- Mogu samo da potvrdim da je radnik nastradao i da se nesreća dogodila tokom transporta robe u pogonu. Za sve ostalo se obratite tužilaštvu - kratko nam je rekla Tanja Orlandić, direktorka Sektora za odnose s javnošću u Železari.

Istragom koju vodi Više javno tužilaštvo u Smederevu trebalo bi da budu utvrđeni detalji u vezi s tragedijom.

Najvažnije je dobiti odgovor na pitanje kako se dogodilo da lim tokom transporta zakači uskladištene koturove i da li je možda bilo nestručnog rukovođenja dizalicom.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju iz istrage, kotur koji je prenošen najverovatnije nije zakačen propisno, tako da je, po svemu sudeći, skliznuo s kuke i potom zakačio drugi kotur, koji je pao na radnika.

BEZ SAOPŠTENjA

KINESKA kompanija HBIS nije se zvanično oglasila povodom pogibije radnika. Čak ni sindikati u Železari nisu izdali nikakvo zvanično saopštenje i uglavnom odbijaju da razgovaraju s novinarima, posebno na temu bezbednosti na radu.


PROČITAJTE JOŠ:
Pritvor do tri meseca američkom marincu i trojici Srba

SIN MILOŠ: UMESTO ROĐENDANA SPREMAMO MU SAHRANU

PORODICA nastradalog Milutinovića u očaju i neverici. Umesto proslave Miroljubove penzije i rođendana, pripremaju sahranu.

- Imao je još samo dva dana do rođendana i jednu treću smenu da odradi do penzije - priča nam Miroljubov stariji sin Miloš (na slici).

Kaže da je njegov otac kao skladištar u Toploj valjaonici proveo ceo radni vek.

- Zaposlio se u Železari 1980. godine, i 27 godina radio je na tom radnom mestu. Na bolovanju skoro da nije bio. Tek u poslednje vreme malo je pobolevao. Sada, kada je došlo vreme da se odmori u penzionerskim danima, desila se tragedija - kaže Miloš, koji ima i mlađeg brata. - Bratu je jako loše, još je u šoku. Mene su prijatelji sa posla izveli tri sata posle nesreće. Nisu znali kako da mi kažu da je tata poginuo.

Porodica ne zna kako je tačno Miroljub nastradao.

- Rečeno nam je samo da ga je ubio kotur lima. Zašto se to dogodilo, videćemo. Radiće se i obdukcija. Bili su ljudi iz Železare da izjave saučešće. Hvala im - sleže ramenima rođeni brat nastradalog Miroljuba, koji sa bratovom porodicom deli istu kuću na periferiji grada.