MUP ponovo uputio zahteve Euleksu i UNMIK-u

NovostiOnline/Tanjug

sreda, 17. 01. 2018. u 12:02

МУП поново упутио захтеве Еулексу и УНМИК-у
Ministarstvo unutrašnjih poslova večeras je ponovo uputilo zahteve Euleksu i misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji za uključivanje naših državnih organa u istragu ubistva Olivera Ivanovića

Ministarstvo unutrašnjih poslova večeras je ponovo uputilo zahteve Euleksu i misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji za uključivanje naših državnih organa u istragu ubistva Olivera Ivanovića, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

"Direktor policije Vladimir Rebić i Nacionalni centralni biro Interpola u Beogradu, koji je deo Ministarstva, uputili su ponovljene zahteve Euleksu i UNMIK-u u kojima se insistira na uključivanju MUP-a Srbije u istragu, a u cilju pronalska izvršilaca ovog teškog krivičnog dela. U zahtevima se traži što hitniji odgovor o načinima uključivanja srpske policije u ovu istragu, kao i informacije o svim merama i radnjama koje su do sada preduzete", rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća da su Euleksu i UNMIK-u još juče upućeni zahtevi povodom uključivanja u istragu, a da su tokom dana zvanično objavljeni svi dokumenti koje su državni organi Srbije uputili Euleksu i UNMIK-u.

KOSOVSKI ORGANI ODLUČUJU DA LI ĆE SRBIJA BITI DEO ISTRAGE

Ministarstvo pravde je još juče poslalo zahtev Euleksu i prosledilo zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da mu se dostave svi podaci koji su do sada prikupljeni u slučaju Olivera Ivanovića, a ukoliko je moguće i zapisnici sa uviđaja i saslušanja svedoka koje je sprovelo nadležno Tužilaštvo sa Kosova, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.Prema njenim rečima, za sada od Euleksa nema povratne informacije i istakla da o odluci da li će Srbija biti deo istrage, ne odlučuje Euleks, već kosovski organi.

"Pitanje je da li postoji volja da Srbija učestvuje u istrazi, o čemu ne odlučuje Euleks, on samo prosleđuje zahtev kosovskom organu koji treba da odluči da li će Srbija učestvovati u istrazi", navela je Kuburović.

Kaže da je u protekle četiri godine oko 3.000 zahteva upućeno između srpskih i kosovskih organa, navodeći da je najviše zahteva bilo u krivičnim i građanskim stvarima, a da tamo gde nije bilo saradnje je Tužilaštvo za ratne zločine koje ne dobija informacije od kosovskih organa.

"Nadam se da će nam se u slučaju Olivera Ivanovića odgovoriti", rekla je Kuburović gostujući na RTV.

Kao poseban benefit u ovoj istrazi ona navodi integraciju srpskih sudija u kosovsko pravosuđe i da je sada omogućeno da srpski tužilac učestvuje u srpovođenju istrage, a srpske sudije će biti nadležne da odlučuju i postupaju u sprovođenju istrage.

Ističe da srpski tužioci i sudije u kosovskom pravosuđu nisu nadležni da šalju podatke istrage Tužilaštvu Srbije, jer, podseća, nema direktne saradnje između srpskih i kosovskih organa.

S obizirom na jučerašnje komentare kosovskih zvaničnika da će, ako bude bilo potrebno, uključiti u istragu i FBI, upitana je da li će i Srbija zatražiti pomoć neke međunarodne organizacije, Kuburović smatra da "tužilaštvo i srpski organi imaju dovoljno sposobnosti".

MUP ZVANIČNO POSLAO ZAHTEVE EULEKSU I UNMIKU: POD HITNO UKLjUČITI BEOGRAD U ISTRAGU!

INSISTIRAMO da Euleks u najkraćem mogućem roku uključi državne organe Republike Srbije u krivičnu istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, što bi omogućilo da počinioci ovog teškog krivičnog dela budu što pre privedeni - saopšteno je danas iz Ministrastva unutrašnjih poslova.

U MUP podsećaju da su tokom jučerašnjeg dana, odmah nakon upućenog zvaničnog dokumenta Tužilaštva za organizovani kriminal, kojim se zahteva učešće naših istražnih organa u sprovođenju istrage o ubistvu Ivanovića, više puta kontaktirali predstavnike Euleksa i UNMIK-a.

- Direktor policije Vladimir Rebić razgovarao je sa predstavnicima Euleksa i insistirao na hitnom uključivanju naših državnih organa u istragu, kao i da našoj policiji odmah dostave sve raspoložive informacije o ovom teškom krivičnom delu. Ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje da uviđaj bude izvršen na najvišem profesionalnom nivou, jer bi u suprotnom istraga bila izuzetno otežana i moglo bi da dođe do teških posledica - navodi se u saopštenju.

Objavljujemo sva dokumenta kojima je zvanično zatraženo uključivanje državnih organa Republike Srbije u istragu:Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

nadimak

17.01.2018. 12:19

Srbija nece preci preko ovoga. Srbija ce cestvovati u istrazi. To niko ne moze da spreci.

Kika

17.01.2018. 13:18

Euleks bi sto pre trebao da donese odluku kojom bi se omogucilo da i Srbija ima pravo ucesca u istragu o ubistvu Olivera Ivanovica.

kontesanera

17.01.2018. 13:27

MUP Republike Srbije pod hitno treba da bude uključen u istragu ubistva Olivera Ivanovića.

rambo

17.01.2018. 15:50

@kontesanera - Ovo nije situacija da se neko moli vec da se hitno pozovu strucnjaci iz Srbije .

Djole

17.01.2018. 13:56

Међународна заједница мора хитно да укључи Србију у истрагу...

Saska

17.01.2018. 15:24

Sada cemo videti da li postoji zaista volja da se pronadju pocinioci ovog gnusnog zlocina. Srbija moze da pomogne mnogo, videcemo da li ce dozvoliti.

Goran

17.01.2018. 15:45

Ono kad vlasnik zemlje pita posmatraca moze li da na svoju zemlju da udje... Ovo je tek pocetak besmisla kojim nam mazete oci vec 17 godina. U narednom periodu ce biti sve gore i gore ne zato sto ja tako zelim vec zato sto nista niste naucili iz istorije a kakvi ste djaci nikad i necete.

MIODRAG JOVANOVIĆ

17.01.2018. 15:52

ODGOVOR: POŠTOVANI NE MOŽETE TRAŽITI TRAŽITI ISTRAGU NA TERITORIJI SUVERENE ZEMLJE (NEŠTO SLIČNO KAKO JE AUSTRUGARSKA TRAŽILA OD SRBIJE...)...JEDINO AKO POČINALAC NIJE VAŠ DRŽAVLJANIN, ILI NE POSTOJI VAŠA UMEŠANOST U ISTI TRAGIČNI DOGAĐAJ, JER OD '90-H UGLAVNOM ....

Vladimir

17.01.2018. 15:56

Resite prvo domace slucajeve-ubistvo Jelene Krsmanovic,buldozere u Sava mali i mali.milion domacih predmeta.Nemate kapacitet za posao koji bi trebalo da odradite ni ovde a.kamoli.negde drugde.

Ivana

17.01.2018. 16:23

Srbija je ispravno postupila, ali obzirom na dosadasnji satatus kosovskoh alabanaca i relacije koje imaju sa medjunarodnom zajednicom, ne verujem da ce srpskim istraznim organimi biti omoguceno da ucestvuju i ovoj istrazi .

Nina

17.01.2018. 16:50

Srbija bez razmišljanja mora da se uključi u istragu, kako bi ona bila pravedna.

Milenko

17.01.2018. 16:54

Uključivanjem srpskih istražnih organa osigurava se nepristrasna istraga i brže i efikasnije pronalaženje narucioca i izvrsioca ubistva..

telma

17.01.2018. 17:07

Naš MUP očekuje da uviđaj bude izvršen na najvišem profesionalnom nivou, jer bi u suprotnom istraga bila izuzetno otežana i moglo bi da dođe do teških posledica!

Dajana

17.01.2018. 17:40

Neće tu nikad biti uhvaćeni odgovorni ako ne bude radio naš MUP. Od Evropskih mirovnih snaga nema ništa.