DRAGI kolega, otišao si kao veliki čovek i kao heroj. Ne prođe trenutak, a da ne mislim na tebe u onoj noći u kojoj smo bili zajedno. Svojim životom ispunio si zakletvu koju si položio pri stupanju na dužnost - rekao je policajac Boban Miladinović na sahrani kolege Srđana Petrovića (42) iz Požarevca, kojeg je u ponedeljak, na službenom zadatku, ubio Dobrivoje Živković (69) iz sela Bare.

Srđan je sahranjen na Starom groblju u Požarevcu, u prisustvu supruge Maje, ćerki Anđele i Nevene, majke Dušanke, oca Svetomira i brata Nenada. Uz njih je bilo i više od hiljadu rođaka, prijatelja, građana i Srđanovih kolega iz Požarevca i okoline. On je ispraćen uz zvuke "Posmrtnog marša" i pod zastavom Republike Srbije, kojom je bio pokriven njegov posmrtni kovčeg.

Saučešće porodici pred grobljanskom kapelom izjavili su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor policije Vladimir Rebić, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Bojan Ilić i potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić. Prisutni su bili i "ljubičevski vitezovi", sa kojima se Srđan nadmetao na Ljubičevskim konjičkim igrama.

Posle opela u grobljanskoj crkvi, dugačka kolona uputila se ka Srđanovom grobnom mestu, u koje je pokopan uz počasne plotune i oproštajni govor kolege Bobana. Spušten je u raku tek kad su sa Srđanovog kovčega sklonjene majka Dušanka i supruga Maja, uz koje su bili ostali članovi ožalošćene porodice. Rođaci, prijatelji, kolege i građani na grob su položili više od stotinu venaca i buketa cveća.

Srđan je nastradao u ponedeljak, oko ponoći, prilikom obavljanja službenog zadatka u selu Bare, kad ih je nazvao zet Dobrivoja Živkovića i prijavio da im on preti oružjem. Srđan je sa kolegama pokušao da smiri nasilnika i oduzme mu oružje.

Majka Dušanka i supruga Maja grle kovčeg

Međutim, u stanju psihičkog rastrojstva, Živković je pucao više puta na policiju i pogodio Srđana, koji je od zadobijenih povreda izdahnuo na putu do bolnice. Ubrzo su stigli specijalci i likvidirali Živkovića, jer je i dalje odbijao da se preda, pucajući na njih u više navrata.

Policija ispaljuje plotun

OBUČAVAO MLAĐE KOLEGE

POKOJNI Srđan imao je uspešnu i uzlaznu radnu karijeru. Posle osnovne škole u rodnoj Jablanici kod Kruševca, završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, a kasnije je završio i fakultet. Prva služba bila mu je u Požarevcu. Jedno vreme bio je na dužnosti pomoćnika komandira Policijske stanice u Žabarima. Pošto je želeo da radi u operativi, ponovo se našao u Požarevcu, gde je radio kao šef sektora i obučavao svoje mlađe kolege.