Policajac oslobođen optužbe da je obezbeđivao Zarubicu

Tanjug

ponedeljak, 18. 12. 2017. u 15:23

Полицајац ослобођен оптужбе да је обезбеђивао Зарубицу

Laboratorija u Ugrinovcima / Foto MUP

Pripadnik MUP-a Srbije Jovan Drča pravosnažno je oslobođen optužbe da je 2011. godine radio kao obezbeđenje u laboratoriji Milana Zarubice u Ugrinovcima
Pripadnik MUP-a Srbije Jovan Drča pravosnažno je oslobođen optužbe da je 2011. godine radio kao obezbeđenje u laboratoriji Milana Zarubice u Ugrinovcima, a koja je bila namenjena proizvodnji sintetičkih droga, dok je Dragan Karapašev pravosnažno oslobođen optužbe da je te supstance nudio na prodaju potencijalnim kupcima.


Zarubica, koji je ranije prema sporazumu o priznanju krivice u ovom slučaju osuđen na tri godine zatvora, treći put je uhapšen krajem novembra u Tetovu u Makedoniji zbog proizvodnje sintetičke droge. Prvi put je bio uhapšen 2003. a drugi put 2011.

Apelacioni sud je naime, odbio žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu Specijalnog suda iz juna ove godine kojom su Drča i Karapašev oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.


PROČITAJTE JOŠ: Zarubica slao drogu Islamskoj državi?

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno zaključio da dokazima izvedenim u postupku nisu potvrđeni navodi optužbe, jer za suprotan zakljucak prvostepeni sud nije imao pouzdane i valjane dokaze.

Osim Zarubice u ovom slučaju su ranije osuđeni Jovica Kanazir, Slobodan Gmizić i Marko Županjac.

Podovom ovog slučaja Zarubica je 2015. godine zaključio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojem je osuđen na tri godine zatvora.

On je prvi put sa nekoliko svojih saradnika uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnje da je napravio laboratoriju u Staroj Pazovi za proizvodnju sintetičkih droga, a zbog čega je bio pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora.


PROČITAJTE JOŠ: AKCIJA U TETOVU: Zarubica uhapšen sa 300 kilograma ekstazija

Međutim, dok je bio na slobodnijem režimu služenja kazne, sa slobodnim vikendima, ponovo je uhapšen 12. maja 2011.

Specijalni sud mu je potvrdio kaznu od tri godine, ali mu je izrekao jednistvenu kaznu od 11 i po godina zatvora.

Zarubica je služenje zatvorskih zazni okončano 31. decembra 2014. od kada je bio na slobodi.

Mediji su takođe pisali da su, prema prvoj presudi zbog proizvodnje sintetičke droge 2003. godine, Zarubici oduzeti i objekti i oprema preduzeća "Lenal farma", 320.000 dolara i 89.000 evra, koji su pronađeni kod njega, kao i 2,5 miliona švajcarskih franaka sa računa u Švajcarskoj.

Naloženo mu je bilo i da na račun državnog budžeta uplati 10 miliona američkih dolara na ime nezakonito stečene imovine.

Krajem novembra uhapšen je u Tetovu sa više saradnika, a otkrivena je i laboratorija za proizvodnju sintetičke droge sa oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovinama za proizvodnju.

Akciju je sproveo zajednički tim srpskog i makedonskog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policijama obe zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)