OKO NJE SE VODIO RAT: Evo ko je kupio Veneciju

S. BULATOVIĆ Z. USKOKOVIĆ

12. 12. 2017. u 08:00

Čuveni zemunski restoran u ponedeljak, iz drugog pokušaja, prodat Johanu Peteru Cigeru za 110 miliona dinara. Zbog ovog ugostiteljskog objekta, navodno, Željko Rutović ranio Predraga Rankovića Peconija

ОКО ЊЕ СЕ ВОДИО РАТ: Ево ко је купио Венецију

VLASNIK Johan Peter Ciger

RESTORAN "Venecija" u Zemunu, oko čije se kupovine vodio pravi rat u kom je pala i krv, između biznismena Predraga Rankovića Peconija, Željka Rutovića i Sretena Jocića Joce Amsterdama, u ponedeljak je dobio novog vlasnika. Reč je o Johanu Peteru Cigeru, državljaninu Švajcarske, koji je na jučerašnjem nadmetanju ponudio najvišu cenu - 110 miliona dinara!

Ovaj ugostiteljski objekat na ekskluzivnoj lokaciji, na Keju oslobođenja, prodat je iz drugog pokušaja. Početna cena u ponedeljak je bila 95 miliona dinara za oko 350 kvadrata restorana i još toliko bašte. "Venecija" je plaćena za pet miliona dinara više nego što je glasila ponuda na prvom javnom nadmetanju. Prema prvim informacijama Ciger namerava da nastavi sa ugostiteljskom tradicijom čuvene zemunske "Venecije".

Jedini konkurent Cigerovom zastupniku, advokatu Branislavu Popoviću, bio je predstavnik firme "Eureka bar", koja je od juna 2016. godine bila zakupac ovog lokala. Nadmetanje je krenulo od 94,7 miliona dinara. Cenu od 97 miliona dinara bila su spremna da daju obojica, pa i 100 miliona dinara. I tu su se ambicije i mogućnosti razišle. Predstavnik "Eureka bara" je stao sa licitiranjem, dok je zastupnik Johana Petera Cigera pristao na 110 miliona dinara. Švajcarac će i zvanično postati vlasnik po uplati kupoprodajne cene i potpisvanju ugovora.

Trgovanjem su u ponedeljak bili zadovoljni bivši zaposleni, koji su među poveriocima "Centrala" u stečaju. NJima se, nezvanično, duguje oko 60 miliona dinara, dok je ukupni dug zemunske firme, posle prodaje kafane "Gardoš" oko 140 miliona dinara.

Restoran na dunavskoj obali odavno je merkalo nekoliko kontroverznih biznismena. Zainteresovan je najviše bio Predrag Ranković Peconi, kao dugogodišnji zakupac ovog objekta, ali i Željko Rutović i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, koji su takođe u ugostiteljskom biznisu.

OBRAČUN Rutović je ranio Peconija u hotelu "Prag"

Peconijeva desna ruka i jedan od najbližih saradnika Aleksandar Kajmaković i njegova firma "Eureka bar" bili su dugogodišnji zakupci, koji su restoran preuzeli kada je "Venecija" oduzeta Joci Amsterdamu. On je svojevremeno kupio firmu zemunski "Central", u čijem sastavu je, pored "Venecije", bilo još lokala, kao i hotel. Ali je Agencija za privatizaciju sa njim raskinula ugovor 2009. godine, kada je uhapšen zbog navodnog učešća u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića. On je oslobođen za to delo i preko advokata je najavio da će zatražiti povraćaj "Centrala" i njegove imovine.

Vlasništvo nad "Venecijom", ali i kupovina drugih elitnih prestoničkih ugostiteljskih objekata, bio je, tvrde upućeni, i povod oružanog obračuna marta ove godine u hotelu "Prag" u Beogradu. Tada je teško ranjen Predrag Ranković Peconi, a za Željkom Rutovićem raspisana je crvena Interpolova poternica zbog sumnje da je pucao u vlasnika Kompanije "Invej" i Hepi televizije.KO JE ŠVAJCARAC

JOHAN Peter Ciger je, kako pokazuju podaci sajta "Manihaus" od jula 2015. godine direktor i ovlašćeni zastupnik firme "Drina konsalting" iz Ciriha. U Agenciji za privredne registre Srbije upisan je kao direktor preduzeća "Kotonmedik" iz Novog Sada, koje se bavi proizvodnjom, trgovinom i uslugama. Direktor je od 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Marko

12.12.2017. 08:32

Čestitamo poštenom vlasniku i želimo mu sto manje pucnjava i nasilja u lokalu. Neka na isplatu ponese i osnov sticanja tog novca.. A ja se pitam gde ce sad ti silni milioni sa obzirom da nece u skolu moje dece a ni u bolnicu mojih roditelja??

neo

12.12.2017. 09:24

Lepo je kada se proda ovako nešto čoveku koji će verovatno ovaj objekat održati dugo još u životu jer je dao silan novac za ovo.Nasuprot ovome rešavati sporne privatizacije bez čijeg rešenja ćemo uću u EU kada i Rusi...

miksx

12.12.2017. 11:46

@neo - Nisu to silne pare taj restoran ima jednu od najboljih lokacija u gradu sa izuzetno velikim mogucnostima zarade.Za novac kojim je kupljen moze da se otplati za 5(mozda cak i manje) godina ako je u rukama ozbiljnih ugostiteljskih profesionalaca,Ugostitelj

Павле Дивнић

12.12.2017. 09:39

За 100 милона се може купити осредњи стан на Новом Београду а ресторани као што су Венција и Шаран, некада симболи престижа у предратном Београду, морају бити скупљи. Евентуалним гашењем имена, као што се то нај чешће ради, био би за увек девастиран "Земунски кеј" који је већ изгубио онај гламур кад су, на Лиду, чувеној и некада нај чистијој и нај лепшој дунавској плажи, уништене оне две прелепе зграде ресторана и свлачионоца, које су поздрављале беле лађе, још издалека.

miksx

12.12.2017. 11:43

@Павле Дивнић - po kursu od 120din za euro to je 916.000 evra ne verujem da toliko kosta osrednji stan na NBG

andjeloo

12.12.2017. 12:24

@Павле Дивнић - Осредњи стан на Новом Београду за непуних милон еура ?

Хроничар

12.12.2017. 19:16

@Павле Дивнић - Србине, ми кажемо Европа а не Еуропа.

Dusan

12.12.2017. 09:41

Guglajte Srbi ! Gosn Ciger je verovatno dobro placen da cuti ko ga placa. Nema mucke u ovoj zemlji a da nema i firme za koju radi pomenuti gospodin. I na kraju pitanje za novinare: Ko je novi vlasnik retorana Venecija ?

Persona non granata

12.12.2017. 09:55

Kažete Rutović "navodno" ranio Peconija. A ja, do danas, bio u zabludi i mislio da ga je ranio odistinski.

sta reci...

12.12.2017. 11:07

I sta kad neki obicni gradjanin svojim radom razradi lokal ? Pa ubice ga ovakvi "biznismeni"...

Balkanski [pijun digitaliyovani

12.12.2017. 17:05

@Павле Дивнић Neverovatan broj pozitivnih ocena na komentar čoveka koji ima problema , ne sa matematikom, već sa običnim računom i teško posvađanog sa srpskim pravopisom (нај чешће, нај чистијој, нај лепшој)