Dragan Tomić: Kolubara radila bez gubitaka, ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice

N. B.

sreda, 06. 09. 2017. u 07:13

Драган Томић: Колубара радила без губитака, не осећам се кривим ни по једној тачки оптужнице

Dragan Tomić (levo) sa braniocem

Dragan Tomić, optužen za zloupotrebe u rudarskom basenu, izneo odbranu. Utužuju me za prevaru veka, a te 2007. sam proglašen za menadžera godine

NE osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve što sam radio bilo je po zakonu. Ja sam 2007. godine dobio nagradu "Miša Anastasijević" za menadžera godine, a utužuju me da sam u toj godini zloupotrebio položaj kao prevarant veka.

Ovo je u utorak pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio Dragan Tomić, bivši direktor Rudarskog basena "Kolubara", kome se sa još 11 rukovodilaca tog preduzeća i 16 vlasnika privatnih firmi na teret stavlja da su od 2006. do 2009. godine oštetili "Kolubaru" za 1,1 milijardu dinara. Tužilaštvo tvrdi da su zloupotrebe počinjene iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, kao i plaćanjem faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada, sve na štetu "Kolubare", a u korist privatnika.

- Angažovanje pomoćne mehanizacije bilo je potrebno zbog povećanog obima posla i nismo zloupotrebljavali ugovore - rekao je u utorak Tomić. - Optužnica se bazira na navodnim posledicama koje su nastale angažovanjem pomoćne mehanizacije, a šta su one svojim radom dale, nije vođeno računa. Ne postoji nijedan dokaz da smo pisali višak sati. Niko to nije rekao, samo Tužilaštvo.

PROČITAJTE I - Počelo suđenje za zloupotrebe u "Kolubari"

Tomić je na početku svog izlaganja istakao da će odbranu bazirati na svih 76 tačaka optužnice i da će objasniti kako se radilo u Rudarskom basenu. Sa sobom u sudnicu je poneo ranac pun dokumentacije i beležaka kojima se služio.

- Finansijske izveštaje koje su sačinile kontrole, a koje su radile stručne službe "Kolubare", kao i revizori usvojili su Upravni i Nadzorni odbor, "Elektroprivreda Srbije", Ministarstvo finansija. Izveštaj je usvojila i Vlada Republike Srbije. Da je tada postojalo nešto sumnjivo, da je bilo nekih zloupotreba, nezakonitosti u radu, neko od tih službi bi reagovao. U revizorskim izveštajima od 2007. do 2009. godine se navodi da u te tri godine nismo imali gubitke. Samo za 2007. dobit je bila devet milijardi dinara.

PROČITAJTE I - Viši sud: Potvrđena optužnica za Kolubaru

Tomić, koji je bio kadar Demokratske stranke Srbije, u pritvoru je proveo 12 meseci, od hapšenja 3. oktobra 2011. godine. On je u utorak istakao da je njegov osnovni zadatak bio da izvršava naređenja koja je dobijao od Vlade Srbije, preko Ministarstva energetike i EPS, da obezbedi potrebnu količinu uglja:

- Mi smo premašivali te planove. Kad se sve to stavi na papir, "Kolubara" je ostvarila prihod od 350 miliona evra. Srbija u to vreme nije uvezla nijedan kilovat struje. To znači da smo poslovali savesno i ja to smatram uspehom, a ne krivičnim delom.

PROČITAJTE I - Specijalni sud: Optužnica za Kolubaru vraćena na dopunu istrage


ODLIKOVALA GA SPC

DRAGAN Tomić je na početku davanja odbrane naveo kojim se sve poslovima bavio, ističući da je u "Kolubaru" došao u maju 1981. godine. Istakao je da je 2004. godine postavljen za generalnog direktora Rudarskog basena, kao i da je krajem 2007. postao zamenik generalnog direktora EPS. Kazao je da posebno mesto u njegovom životu ima Srpska pravoslavna crkva, a da je zbog svojih donacija odlikovan Ordenom Svetog Save i sa još dva ordena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zoki

06.09.2017. 11:47

Mozemo da pricamo sta hocemo. Ali dok je on bio direktor dosta je dece primljeno u tu kolubaru