SVA sreća da Nikolić nije došao do 14.30 u Centar za socijalni rad kada smo svi bili tu. Već dugo je i nas zaposlene maltretirao i proganjao. Znam i da je imao spisak radnika centra i sigurna sam da bi nas sve pobio.

Ovo za "Novosti" kaže jedna od radnica Centra za socijalni rad u Rakovici, ispred kojeg je Marko Nikolić (43) u sredu brutalno ubio bišu ženu Maju Đorđević (38) i četvorogodišnjeg sina Mihaila. Njoj je, kao i svim ostalim radnicima ove ustanove, zabranjeno da daje zvanične izjave, ali nam nezvanično kaže da u ovom slučaju nije bilo propusta u radu CZSR.

Kako nezvanično saznajemo, tokom petka interna kontrola "češljala" je dokumentaciju u vezi sa slučajem i to ne samo ovim, već i sve druge koji su na evidenciji ustanove. Prema rečima jedne od radnica Centra, iako svi upiru prst u njih i krive ih, propust u njihovom radu neće naći.

- Mogu da pretresaju koliko god žele, ali sve smo uradili kao treba - kaže radnica. - Centar za socijalni rad je predložio da se obavi veštačenje Nikolića, koje je uradio tim Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Oni su ustanovili višestruki poremećaj i uprkos tome, proširili model viđanja. Mi nismo bili za to, a sad svi krivicu svaljuju na nas. A iako policija tvrdi da oni od nas imaju samo jednu prijavu, to nije tačno, prijavljivali smo ga nekoliko puta.

Ministarka i bivša direktorka klinike "Dr Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović potvrdila je za "Novosti" da je bila na čelu komisije koja je veštačila kome bi trebalo da pripadne dete posle razvoda Marka Nikolića i Maje Đorđević.

- Sud je tada od nas tražio da se izjasnimo o strukturi ličnosti oba supružnika kako bi na osnovu toga bila doneta odluka o starateljstvu. Mi smo to i učinili posle dugog razgovora sa njima, a sud je na osnovu toga odlučio da dete pripadne majci. Međutim, kao lekar, ne mogu da iznosim nikakve detalje o njegovom psihičkom zdravlju.

Zaposleni u Centru još su u šoku, a neki od njih uzeli su godišnji odmor kako bi pokušali da se distanciraju od svega.

- Ponudili su nam bolovanje od mesec dana, ono što nam sleduje - kaže jedna od zaposlenih. - Ne znam da li ćemo ikad moći da bez straha dođemo na posao. Svuda oko nas se govori o tragediji, sve kolege su pod velikim stresom.

Telo ubijenog dečaka,foto P.Milošević

U kontaktu su i sa svojim povređenim kolegama, koji su se herojski poneli.

- U teškom su psihičkom stanju, a da im se orden dodeli za ono što su učinili, bilo bi malo - kažu zaposleni. - Došli su na posao i vratiće se kao invalidi.

U međuvremenu, na saslušanju, u petak u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Nikolić se branio ćutanjem. On je iskoristio pravo da ne iznosi odbranu, a Viši sud mu je na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana.

- Nakon saslušanja, tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage za krivično delo teško ubistvo i predložilo da mu se odredi pritvor - rekla je portparol tužilaštva Tatjana Sekulić. - Pritvor je predložen zbog postojanja osobitih okolnosti da će ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njegov branilac mogu izjaviti žalbu krivičnom vanraspravnom veću u roku od tri dana od prijema rešenja. Osumnjičeni Nikolić tereti se za teško ubistvo za koje mu preti kazna zatvora i do 40 godina!

Policija i Hitna pomoć odvode Nikolića,foto P.Milošević

Nikolić je ranije osuđivan za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet eksplozivnih materija. Za to delo proglašen je krivim u novembru 2010. Iste godine, on i Maja Đorđević započeli su svoju vezu. Tri godine kasnije rodio im se sin Mihailo, i te 2013. Maja je odlučila da ga prijavi zbog nasilja. Prema rečima njene sestre, njihov odnos je od početka bio problematičan. Međutim, za Božić te godine kada je Maja odlučila da organizuje večeru za prijatelje, Nikolić joj je pretio, izbacio je iz kuće i napao je njenu sestru. Zbog nasilja u porodici koje se dogodilo 2013, u martu ove godine Drugo tužilaštvo je podiglo optužni predlog, a suđenje je trebalo da počne dan nakon što se zločin dogodio.

Nikolić i Đorđevićeva u međuvremenu su se rastali, a on je viđao dete u kontrolisanim uslovima od oktobra 2013. do juna 2015. godine, kada je doneta druga privremena mera, koju je potvrdio Viši sud. Nikolić je mogao da viđa Mihaila svake srede, a imao je pravo da ga preuzme u 8.30 ujutru u vrtiću u koji je dečak išao, i da ga vrati do 15.30 u prostorije Centra za socijalni rad. Kako žena nije htela Nikoliću da dozvoli da viđa dete ni u tim uslovima, on se obratio sudu.

- U izvršnom postupku sprovođenja privremene mere po zaključku ovog suda od 11. septembra 2015., ona je zbog nepostupanja pet puta kažnjena novčano, na 20.000, 60.000, dva puta po 100.000 i 150.000 dinara - rekli su u Drugom osnovnom sudu.

Posle stravičnog zločina oglasio se i Sindikat radnika u socijalnoj zaštiti Nezavisnost, koji je naveo da su "sigurni da njihove kolege nisu donele lošu procenu". Oni, kako kažu, veruju i da poslednja dva ekstremna slučaja ubistva kome je prethodilo nasilje pokazuju da su se nasilnici uplašili novog Zakona o sprečavanju nasilja.

- Zakon koji je stupio na snagu 1. juna je odličan i verujem da će u velikoj meri smanjiti porodično nasilje - kaže Dragoslav Platić, iz UGS Nezavisnost. - Smatram, međutim, da su ovi zločini, svojevrstan revolt nasilnika na pretnje koje su im novim propisima upućene.

foto P.Milošević

Naš sagovornik, takođe, smatra neodgovornim da se krivica za ubistvo u Rakovici, ali i u Novom Beogradu svali samo na socijalne radnike. On tvrdi da je apsurdno da se radnicima centra poveri procena rizika i ugroženosti potencijalnih žrtava i da oni ne mogu da procenjuju bezbednosne rizike, nasilničke namere, niti da se bave osobama sa krivičnim dosijeom.

Zaposleni u socijalnoj zaštiti tvrde i da pojam "viđanja u kontrolisani uslovima", sa kojim se susrećemo poslednjih dana ne postoji ni u jednom zakonu.

- Ova mera se nalaže kao redovan "lek" za određene razvodne i postrazvodne situacije, kao i situacije nakon zaustavljenog porodičnog nasilja - objašnjavaju sindikalci u socijalnoj zaštiti. - Kontrolisana je isključivo komunikacija roditelja sa detetom. Ništa drugo nije kontrolisano, niti se može očekivati da u postojećim uslovima bude kontrolisano u toku i nakon "viđenja u kontrolisanim uslovima". A ponajmanje fizička bezbednost deteta, kao i zaposlenih kojih tu meru sprovode u delo.

foto P.Milošević

ŽALE ŠTO NISU SPASLI DETE I MAJU

SOCIJALNI radnik i radnica Vojkan Tomčević i Danijela Mihajlov koji su teško povređeni nakon što su pokušali da spasu dete i majku u Centru u Rakovici, trenutno su van životne opasnosti i oporavaljaju se na Vojnomedicinskoj akademiji. Njihova koleginica Mirjana Nikolić je, u petak, puštena na kućno lečenje. Prema tvrdnjama ljudi sa kojima rade, njihovo fizičko stanje je stabilno, ali se psihički teško nose sa saznanjem da dečak i žena nisu preživeli krvavi pir nasilnika. Kako smo saznali, osećaju se loše što uprkos sopstvenom izlaganju opasnosti, nisu uspeli da ih spasu i fizički zaštite od ubice.


MALI: ODUŽIĆEMO SE POLICAJCIMA

KOMUNALNE policajce Igora Milosavljevića i Miloša Nikolića (na slici), koji su herojskim činom sprečili veću tragediju ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, u petak su u Starom dvoru primili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.

- To što ste vi uradili je herojski podvig i primer istinske hrabrosti. Reagovali ste u izuzetno opasnoj situaciji, koja ne spada u vaše nadležnosti i tom prilikom niste mislili na sebe i svoju bezbednost, već ste rizikovali život da zaštitite druge ljude. Grad Beograd će naći način da vam se adekvatno oduži - rekao je Mali.

foto A.Stanković


IZVEŠTAJ STIGAO U TREĆE TUŽILAŠTVO

TREĆE osnovno tužilaštvo u Beogradu primilo je u petak izveštaj o inspekcijskom nadzoru Ministarstva za rad u vezi sa tragedijom koja se dogodila ispred Centra za socijalni rad na Novom Beogradu prošle sedmice kada je muškarac ubio ženu pred troje maloletne dece, a potom i sebe.

- Izveštaj je jutros stigao u tužilaštvo i veoma je obiman. Sada predstoje razmatranje i detaljna analiza izveštaja nakon čega će tužilaštvo odlučiti koje će korake dalje preduzeti.