I masni vic je seksualno uznemiravanje

Jelisaveta D. LJutić

21. 05. 2017. u 09:00

U Srbiji od 1. juna drastičnije kazne za svaku vrstu nasilja u porodici ili na radnom mestu.Policija ima obavezu da na podnetu prijavu zlostavljanja odstrani nasilnika iz kuće

И масни виц je сексуално узнемиравање

Ilustracija / Thinkstock

UBUDUĆE, od 1. juna, niko više neće smeti, u porodici ili na poslu, nekoga da proganja ili tajno prati. Nepristojne ponude, pa čak i pričanje takozvanih masnih viceva na radnom mestu, a da se neko zbog toga oseća nelagodno, smatraće se za seksualno uznemiravanje. Nasilje u porodici preformulisano je u nasilje u partnerskim odnosima, te više supruge neće morati da trpe bahate muževe, niti da vode ljubav onda kada se to jačem polu prohte, jer to će se, čak i u gej zajednicama, smatrati nasiljem u partnerskim odnosima.

Maloletna deca, nemoćne ili stare osobe, ukoliko budu na bilo koji način zlostavljane ili terane na nešto što ne žele da urade ili gledaju od strane bližih ili partnera ili drugih osoba, to sad mogu odmah da prijave policiji, koja ima obavezu da izađe na teren i odmah udalji nasilnika iz kuće i izvesti javnog tužioca o slučaju, a ne kako je to ranije bivalo, nakon nekoliko dana ili meseci.

Dakle, u srpskom zakonodavstvu i zvanično, od 1. juna, počeće da se primenjuju nova krivična dela protiv života i tela, kao i polnih sloboda, predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije. To su: proganjanje, polno uznemiravanje, navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama i prinudno zaključenje brakova, sakaćenje ženskog polnog organa.

OSIM ovih novina, počinje i primena odredaba KZ kojom je povećana kazna za obljubu nad nemoćnim licem. Umesto raspona od dve do 10 godina, učiniocima tog dela, sada će sud moći da izrekne kazne od pet do 12 godina.

Prema podacima Uprave za zavodske sankcije Republike Srbije, u našim zatvorima robija 30 osoba zbog počinjene obljube nad nemoćnim licem, od kojih je jedna - žena.

Zbog obljube nad detetom, za koje krivično delo se takođe povećavaju kazne, pa je umesto dosadašnje tri, predviđeno pet godina zatvora, iza rešetaka srpskih zatvora već je 42 osuđenika, svi muškarci, različite starosne dobi.

Nadležni iz Uprave poseduju podatke koji kažu da zbog silovanja robija 189 muškaraca, ali i jedna žena, koja je osuđena zbog prikrivanja ovog dela. Osim državljana Srbije, iza rešetaka su i četiri strana državljanina, takođe zbog silovanja. Na izdržavanju zatvorske kazne je i 26 osoba, sve muškarci, zbog nedozvoljenih polnih radnji.

ADVOKAT Dalibor Katančević kaže da je uvođenje novih krivičnih dela, u stvari, sve ono što se već vezivalo za nasilje u porodici, a sada su samo izdvojena i pojašnjena neka dela koja će ubuduće, kao i u svetu, biti procesuirana na isti način kao što su npr. obljuba nad maloletnom osobom, silovanje i slično.

- Novo krivično delo proganjanje podrazumeva da će se odnositi na onog ko u toku određenog vremenskog perioda neko drugo lice prati, zloupotrebljava njegove podatke, uznemirava telefonom, bilo direktnom komunikacijom bilo slanjem SMS poruka, odnosno uznemirava ili ugrožava na bilo koji način mir i lični život neke osobe - objašnjava, za "Novosti", Katančević. - Za ove radnje zakon predviđa novčane kazne ili zatvor do tri godine.

I polno uznemiravanje koje može biti i od strane partnera ili kolege s posla, novo je delo u KZ Srbije. Zakon kaže da je to svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života. Zaprećena kazna za ovo delo je novčana ili zatvor do šest meseci, a ako je žrtva maloletna, učiniocu sledi robija.

KAD je već reč o maloletnicima, još jedna novina u postojećem KZ je i krivično delo "navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama". Ono će se kažnjavati zatvorom od jedne do osam godina, a ako je prilikom činjenja ovog dela primenjena i sila ili pretnje, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 10 godina.

- Novo delo kojim će se ubuduće baviti naša policija, tužilaštva i sudovi su i prinudno zaključenje braka, kao i sakaćenje ženskog polnog organa - kaže Katančević. - Ponavljam, ovakva dela su već postojala, ali u sklopu tzv. nasilja u porodici. Sada, međutim, za prinudno zaključenje braka zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Kada je u pitanju krivično delo "sakaćenje ženskog polnog organa", zakon kaže da "svako ko osakati spoljne delove ženskog polnog organa, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina". Ukoliko nastupi smrt, učiniocu preti zatvor od dve do 12 godina.OBUKA ZA POLICAJCE I TUŽIOCE

NASILJEM u partnerskim odnosima baviće se posebno obučene jedinice u svakoj policijskoj stanici, kao i tužioci u svakom osnovnom tužilaštvu, specijalizovani samo za ova krivična dela. I oni će proći posebnu obuku, sa akcentom na poznavanju psihologije, da bi znali kako da priđu i pomognu žrtvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Dejan P.

21.05.2017. 10:20

Treba doneti više zakona koje se tiču gej zajednica, jer nas je sve više i biće nas još više, a zakoni su još uvek nedefinisani.

Rhyzm

21.05.2017. 11:26

@Dejan P. - Ima vas sve vise, ali samo na televiziji, jer je takva trenutna propaganda.

normalna zena

21.05.2017. 17:16

@Dejan P. - Kako to mislis: bice vas jos vise? Da li je to priznanje da regrutujete "nove clanove"? Da zapravo ni niste homoseksualci, vec ste nastrani sektasi?

Bosko

21.05.2017. 10:54

Nadje zena svalera,smetas joj,ona pozove policiju i kaze da je maltretiras,tebe policija izbaci iz sopstvene kuce..i tako.. Kakav debilizam

Посматрач

21.05.2017. 16:27

@Bosko - Сличне небулозе су донесене и у Израелу, па сада жене имају веће проблеме него пре, јер нико није луд да ожени или запосли потенцијалну манипулаторку која ће из хира некоме накачити државу на врат. "te više supruge neće morati da trpe bahate muževe". Али мужеви ће морати да трпе бахате жене? Овај текст је толико мушкомрзачки, да кад би био објављен после првог јуна, аутор, или вероватније ауторка, би од мене добила кривичну пријаву, јер омаловажава мој пол као насилнички.

Djape

21.05.2017. 12:07

Podržavam 100% ukoliko za lažno prijavljivanje budu zaprećene barem duplo veće kazne.

мрсимуд

21.05.2017. 12:45

Следеће је увођење обавезних камера и микрофона за доказивање у куће-станове. Судови ће се жалити како то није могуће увек доказати па ће временом за пар година бити уведено надгледање са образложењем да је то нужно потребно за „жртву”. Корак по корак и имају нас.

Buki

21.05.2017. 14:33

Koje je ovo ludilo... Za mastan vic ces ici u zatvor a pritom mozes nekome upasti u kucu sa nozem i ako tebe covek rokne malo vecim nozem ili ne daj boze pistoljem, on odgovara - jer nije srazmerno odgovorio. Ova drzava je totalna ludnica.

Посматрач

21.05.2017. 16:29

Текст је сексистички, мушкомрзачки, тенденциозан.

Laki

22.05.2017. 03:18

Nadam se da će se pod " nasiljem u porodici " - smatrati nasilnicima i kojekakvi " aktivisti " političkih stranaka koji pred svake izbore dolaze na kućna vrata i maltretiraju porodice sa kojekakvim glupavim pitanjima ! Pa da ih se rešimo na zakonski način !

Chicago ili Chiraq

22.05.2017. 07:19

Sta vama rade u ime demokratije,a jednostavnije je da prepisu zakon prijateljske nemacke.