SPECIJALNI sud u Beogradu ponovo je u utorak na suđenju odbio predloge odbrane za ukidanje pritvora nekadašnjim pripadnicima beogradskog DB-a Milanu Radonjiću i Ratku Romiću. Oni su, sa Radomirom Markovićem i Miroslavom Kurakom, optuženi za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" - Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine, u Svetogorskoj ulici.

Sudsko veće je svoju odluku obrazložilo time da u ovoj fazi postupka nije prihvatljiv ni predlog advokata Zore Dobričanin Nikodijević da dvojica njenih klijenata umesto u zatvorskom budu u kućnom pritvoru.

Radonjić i Romić se, inače, nalaze u CZ više od tri godine, od hapšenja u januaru 2014. Nekadašnji šef RDB-a Radomir Marković služi kaznu od 40 godina zatvora za drugo delo, dok se optuženi Miroslav Kurak i dalje nalazi u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu. Kurak i Romić se terete za teško ubistvo, dok se Markoviću i Radonjiću na teret stavlja da su odgovorni zbog podstrekavanja na ovo krivično delo.

Na suđenju su ispitana dva svedoka, Vladislav Đurić i Nataša Radača Francisti.

Đurić je bio vlasnik privatne firme "Blaceb", preko koje su plaćani računi za dva telefonska broja, od kojih je jedan, koristio šef obezbeđenja bivšeg funkcionera SPS Milorada Vučelića - Miroslav Kurak, što je svedok saznao mnogo posle ubistva Ćuruvije.

- Drugi broj je koristio Vučelić - tvrdi Đurić. - To znam sa sigurnošću, jer smo, upravo preko tog broja, često komunicirali. Međutim, ne sećam se tačno nijednog broja telefona.

Nastavak suđenja zakazan je za 12, 13. i 14. jun, odnosno za 5 i 6. jul, kada će biti saslušavani preostali svedoci.


TRAŽIO DA SE UGASI BROJ

KADA sam 2001. saznao da je Kurak koristio jedan od brojeva telefona moje firme "Blaceb", tražio sam da se ugasi taj broj ili da se prebaci na njegovo ime - kaže Đurić. - Nisam želeo da imam išta s tim, tim pre jer sam čuo od svoje sekretarice da je Vojislav Šešelj rekao da je upravo taj čovek ubio Ćuruviju.