MIROSLAV Kurak je bio u mom privatnom obezbeđenju, ali tog dana, na Uskrs 1999. niko od pripadnika obezbeđenja nije bio sa mnom, u mojoj porodičnoj kući u Crvenki. Da je Slavko Ćuruvija ubijen, javio mi je prijatelj - Zoran Đinđić!

Ovo je u ponedeljak, u nastavku suđenja optuženima za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", izjavio Milorad Vučelić, nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije, koji je pozvan u Specijalni sud kao svedok.

Vučelić je objasnio da je Kurak, koji je optužen da je ubio Ćuruviju i koji je još uvek u bekstvu, u to vreme bio pripadnik njegovog obezbeđenja i da ga je angažovao pošto je, krajem 1998. smenjen sa mesta generalnog sekretara SPS i ostao bez službenog obezbeđenja, ali i po "savetu prijatelja".

Na pitanje Tužilaštva koji su to prijatelji bili, svedok je, kao iz topa, odgovorio:

- Pa, Jovica Stanišić i Frenki Simatović.

Angažman optuženog Kuraka prestao je u aprilu 1999. Vučelić je pred Specijalnim sudom detaljno saslušan o telefonskom broju koji je locirala bazna stanica, u blizini mesta ubistva, a koji je koristilo njegovo obezbeđenje.

- Nabavio sam im kartice za mobilne telefone, to je jedino na osnovu čega sam doveden u vezu sa ovim slučajem. Jedan broj znam da je koristio Kurak, ali zaista, ne znam koji - tvrdi Vučelić.

Pre Vučelića je svedočila Biljana Pejović, udovica Luke Pejovića koji je u medijama bio označen kao mogući Ćuruvijin ubica.

- Lično mislim da Luka sa tim nema nikakve veze, a kako je dospeo u tu priču, zaista ne znam - rekla je Biljana Pejović. - Deca i ja smo imali velike probleme zato što je Luka bio u medijima označen kao neko ko je izvršio to delo.

Ona je rekla da za Ćuruviju nije ni čula dok nije ubijen, ali se seća da joj je pokojni suprug rekao da su po gradu počele da kruže priče da je on u to umešan i da se plaši.

Svedočila je i Ivana Vuković, koja je radila u privatnoj firimi "Blaceb" DOO, a koja je objasnila da je preduzeće plaćalo dva telefonska broja, koja su se vodila na jednom nalogu. Jedan broj koristio je navodno Vučelić, dok je drugi pripadao Kuraku.


TRAČEVI ZBOG MIRE

MILORAD Vučelić je rekao da je bio u korektnim odnosima sa Ćuruvijom, da su se ponekad viđali i komunicirali, ali "uvek na Slavkov zahtev".

Istakao je i da zna da su se Ćuruvija i Mira Marković često viđali, jer "Slavko to nije ni krio".

- Iz njihovog viđanja i odnosa proizilazile su razne neprilike u SPS, razna ogovaranja, tračarenja - rekao je Vučelić i naveo da misli da se Ćuruvija viđao i sa Slobodanom Miloševićem, ali "ređe".