Direktor Resavice pao zbog mita

E. V. N.

19. 04. 2017. u 11:27

Rukovodilac "Resavice"Stevan DŽelatović osumnjičen da je uzeo 30.000 evra. Zahtevao novac kako bi potpisao nalog za isplatu sinu poverioca

Директор Ресавице пао због мита

LISICE Stevan DŽelatović,foto Z.Gligorijević

POLICIJA je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila Stevana DŽelatovića (52), v. d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" zbog sumnje da je primio mito od 30.000 evra. On je priveden u nastavku akcije na suzbijanju korupcije u javnim preduzećima.

U policijskom saopštenju se navodi da je DŽelatović kao odgovorno lice "Resavice", krajem 2016. i početkom 2017. godine, od sina jednog poverioca JP PEU "Resavica" zahtevao novac kako bi potpisao nalog za plaćanje. On je, inače, ovo bio dužan da uradi po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Višeg suda u Jagodini kojom se usvaja tužbeni zahtev poverioca protiv "Resavice".

Posle isplate 38.948.043,19 dinara na ime presude suda, DŽelatović je, na osnovu prethodnog dogovora, od oštećenog, juče, u kući poverioca, primio mito. Tada je i uhapšen.

- Ova akcija je pokazatelj odlučnosti države Srbije da se obračuna s korupcijom i organizovanim i svim ostalim vidovima kriminala - rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. - Pokazali smo da niko ne može biti zaštićen ili povlašćen na bilo koji način, niti će ga funkcija štititi ukoliko se ogrešio o zakon.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je nastavila da češlja sve papire i dokumentaciju u vezi s radom i postupanjem v.d. direktora Stevana DŽelatovića. Protiv njega su podnošene i anonimne prijave, a u narednom periodu sve to će biti istraženo.

Najveći problem s kojim je DŽelatović morao da se suoči kada je u februaru 2015. godine izabran za v. d. direktora "Resavice" bila je isplata smenskog rada rudarima. Sada se sumnja da je na tome i te kako nelegalno profitirao. Naime, "Resavica" nije uplaćivala svojim radnicima dodatak za smenski rad od 2005. do 2014. godine, što je ukupno milijarda i po dinara. Kako je većina rudara, od ukupno četiri hiljade zaposlenih, tužila firmu i dobila spor, rudnik je došao u situaciju da mu plene imovinu i ugalj koji proizvodi.

Oduzeti novac, Foto No intersecting link

NADAO SE FOTELJI
STEVAN DŽelatović nije sumnjao da će mu policija ući u trag. O tome svedoči i činjenica da se nadao da će prošlog meseca biti postavljen za zvaničnog direktora rudnika "Resavice", pošto je do sada bio vršilac dužnosti. Na prvi konkurs se prijavio, ali je javni poziv iznenada poništen nekoliko dana pre isteka zakonskog roka. Ministarstvo privrede je raspisalo novi konkurs krajem marta ove godine. Rok za prijavljivanje kandidata je 24. april, a kako "Novosti" saznaju, DŽelatović se i ovog puta prijavio.

DŽelatović je, tako, konstantno bio u kontaktu sa izvršiteljima, a policija ga upravo sumnjiči da je uzeo mito od sina jednog od izvršitelja da bi isplatio štetu koju je rudnik bio primoran da plati po presudi suda u Jagodini. Sumnja se i da to nije jedini slučaj.

U međuvremenu je u januaru ove godine Ministarstvo energetike izdvojilo novac iz budžeta da svim rudarima isplati zakasnele dodatke, pa je finansijska situacija u "Resavici" dovedena u normalu. Takođe, iz budžeta za ovu godinu je izdvojeno 600 miliona dinara za početak procesa zatvaranja četiri rudnika koji treba da počne sredinom ove godine. Kada se i poslednji od četiri rudnika zatvori, višak će biti između 1.200 i 1.500 zaposlenih u "Resavici".

Na ovom istom krivičnom delu "pao" je i DŽelatovićev prethodnik Vladan Milošević. Ovaj funkcioner SNS uhapšen je u januaru 2015. godine i godinu kasnije osuđen pred beogradskim Specijalnim sudom na četiri godine zatvora zbog primanja mita od 4,1 milion dinara.

Osim Miloševića, na dve godine zatvora osuđen je i Vojkan Janković, bivši komercijalni direktor "Resavice", koji je, prema nalazima suda, primio mito od 1,27 miliona dinara. Presudom su Milošević i Janković bili u obavezi da vrate novac koji su stekli ovim krivičnim delom. Zabranjeno im je i da, po izlasku iz zatvora, četiri godine budu na funkciji koja podrazumeva raspolaganje državnom imovinom.

Milošević je, navodi se u optužnici, od vlasnika kompanija koje su poslovale sa "Resavicom" zahtevao da mu na "ruke daju" 10 odsto od poslova koje je "Resavica" sklapala sa njihovim firmama.

Na ovaj način, navodi se u optužnici, Milošević je primio mito u novcu i građevinskom materijalu u iznosu od 4,1 milion dinara i obećano mu je mito u vrednosti 200.000 dinara.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

pravda

20.04.2017. 11:06

koja bre sumnja ?pa covek je uhvacen na delu , u dzepovima mu obelezenre novcanice ukupno 30.000 evra, snimljeno sve video kamerom...Koja bre sumnja???? Koji ce to advokat da brani iznudjivaca para i na koji nacin? Sta vise treba da se ucini da se takav zlotvor kazni? Koje su mu olaksavajuce okolnosti? Mozda mu trebaju pare za lecenje sina od raka? ili svalerkinog sina??? Dosta bre vise sa tim sumnjama...kad ima zapis kamere i video i audio.