Gici zadržavanje po nalogu beogradskog tužilaštva

Tanjug

14. 04. 2017. u 09:43

Po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu rumunskom državljaninu Sebastijanu Gici, koji je lišen slobode po poternici iz Bukurešta, određeno je zadržavanje do 48 sati jer je kod sebe imao lažna dokumenta

Гици задржавање по налогу београдског тужилаштва
Po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu rumunskom državljaninu Sebastijanu Gici, koji je lišen slobode po poternici iz Bukurešta, određeno je zadržavanje do 48 sati jer je kod sebe imao lažna dokumenta, a o ektradicionom pritvoru biće odlučeno kasnije.

Portparol tužilaštva Leposava Vujanović rekla je Tanjugu da su u toku provere ovog slučaja i da će se po isteku roka od 48 sati odlučiti o daljem postupanju.

Gica je ovaj vid zadržavanja određen zbog krivičnog dela koje je izvršio na teritoriji Srbije odnosno jer je koristio falsifikovana dokumenta.

Što se tiče rumunske poternice koja je za njim izdata zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija, Gicu bi trebalo da sasluša sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i odluči da li će mu odrediti ekstradicioni pritvor ili neku od mera za obezbeđenje prisustva do zvaničnog zahteva Rumunije za njegovo izručenje.

Prema proceduri Evropske konvencije o ekstradiciji, ukoliko bude želela njegovo izručenje , Rumunija treba u roku od 18 dana od hapšenja da pošalje Srbiji zahtev za izručenje.

O tom zahtevu odlučuje Viši sud u Beogradu, a tek potom konačnu odluku donosi ministar pravde.

Gica je prethodne noći uhapšen u Beogradu po poternici Rumunije.

Mediji su preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.

Nestao je nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji.

NJegova imovina procenjena je na oko 100 miliona evra, a pre Beograda viđen je u Istanbulu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije