SKANDALOZNA PRESUDA ZA UDES: Četiri godine zatvora za dva života

D. NOVKOVIĆ

sreda, 29. 03. 2017. u 20:00

СКАНДАЛОЗНА ПРЕСУДА ЗА УДЕС: Четири године затвора за два живота

Stevićev auto je sleteo u njivu i nekoliko puta se prevrnuo

Nenad Stević iz Smiljinca osuđen u Višem sudu u Požarevcu zbog krivice za saobraćajnu nesreću iz 2015. godine. Otac stradale Dafine Toljaj (17) nezadovoljan kaznom i odštetom

VIŠI sud u Požarevcu osudio je Nenada Stevića (26) iz Smoljinca na četiri godine zatvora, jer je svojim autom izazvao udes u blizini sela Bare u kojem su poginuli Dafina Toljaj (17) iz Požarevca i Miloš Milošević (20) iz Smoljinca. Ova presuda doneta je na osnovu sporazuma optuženog i Višeg javnog tužilaštva i obuhvata i jednogodišnju zabranu upravljanja vozilom B kategorije.

Inače, za krivično delo za koje je Stević osuđen - teško delo protiv bezbedosti javnog saobraćaja, zakonom je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Salih Toljaj, otac nastradale srednjoškolke, nezadovoljan je izrečenom presudom.

- I supruga i ja bili smo zatečeni i razočarani ovako blagom kaznom. Poginulo je dvoje mladih ljudi, a krivac je dobio samo četiri godine zatvora - kaže ojađeni Dafinin otac.

On smatra da pravda nije postignuta ni oko presude, ni oko isplate odštete. Pošto je auto optuženog bio registrovan u Beču, njegova osiguravajuća kuća isplatu je obavila preko beogradske osiguravajuće kuće.

- Umesto 3,7 miliona, koliko je predviđeno za mene, moju suprugu, našeg sina i tri ćerke, oni su nam isplatili 2,5 miliona dinara. Kako su obrazložili, došlo je do umanjenja za 30 odsto pošto smatraju da je i Dafina doprinela svojoj pogibiji, jer je bila neoprezna time što je krenula u rizičnu vožnju - kaže Salih.

Zbog ovog zakidanja odštete on je podneo tužbu Osnovnom sudu, jer smatra da žrtva, u ovom slučaju maloletna, ne može biti krivac za svoje stradanje.

* Nastradala: Dafina Toljaj / Šok: Salih Toljaj / Foto D. N.


Teška nesreća dogodila se u avgustu 2015. godine, u blizini sela Bare, dok je Stević svojim autom, bečke registracije, vozio Dafinu i Miloša za Požarevac, nakon što ih je prethodno sreo u kafiću u Smoljincu. Pošto je išao prebrzo i pod dejstvom alkohola, on je u jednom trenutku izgubio kontrolu. Naglo je skrenuo u suprotnu traku, a onda sleteo u njivu, nakon čega se vozilo prevrnulo više puta. Na licu mesta poginula su oba njegova saputnika, dok je on zadobio lakše povrede.


DUG ZA STRUJU

Pre Dafinine pogibije podstanarskoj porodici Toljaj isključena je struja zbog duga od 35.000 dinara. Na molbe Salihovih kolega, koji radi kao poštar, EPS im je uključio struju dok prođe sahrana. Nakon pisanja "Novosti" o tome, njih je posetio jedan Beograđanin i platio im celokupni dug.


DOGOVORILI ISPLATU 18.000 EVRA

Osim od osiguravajuće kuće, porodica Toljaj ima pravo na odštetu i od okrivljenog. Da ne bi pokrenuli parnicu, sa njegovom porodicom dogovorili su isplatu 18.000 evra. Međutim, deo te odštete prisvojio je Salihov bivši kolega, koji je bio posrednik, a onda je otišao iz zemlje. Zbog toga porodici Toljaj i tu sleduje pravna borba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Marko Kraljevic

29.03.2017. 21:13

Kako je to tuzno.. Da se na nraju svodi da se pridobije koji dinar vise... E moj zivote bedan li si

Бојовић

29.03.2017. 22:32

А пресуда малом Жељковом није скандалозна???

zar opet

30.03.2017. 06:45

uvesti zakon da ko napravi udes sa smrtnim ishodom ne može više nikada da sedne za volan.

Bane Petrovic

30.03.2017. 09:11

Lik u saobracajci ubije mog oca i babu i dobije dve godine...obrazlozenje je:takav je zakon

Goran

30.03.2017. 11:54

Tako će biti sve dok uslovi života u zatvoru budu 10x povoljniji nego li sloboda.

Kurjak

30.03.2017. 21:25

E pa kada bi nastradalo dete nekog sudije ili tuzioca ili politicara odma bi bilo 20 godina ,corke , ek Srbijo ej izem ti zakon i politiku , znaci sve ide po nahodjenju i po samovolji sudija