Radnik fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, Dragan Mladenović (56) obesio se u fabričkom pogonu. Mladenovića su pronašli zaposleni u radionici mašinske obrade kada su u sredu došli na posao. Kolege tvrde da je tragedija posledica teške materijalne situacije.

- Radnici su u očajnoj situaciji, a beznađe je toliko da dižu ruku na sebe. Dragan se obesio, a prošle godine ubio se još jedan radnik - kaže Milorad Miloradović, predsednik Samostalnog sindikata "Goše".

Na vest o samoubistvu, okupili su se zaposleni uznemireni tragičnom sudbinom kolege.

- Dragan je ceo radni vek, 35 godina, proveo u "Goši". Nedavno ga je na putu u fabriku iz Velike Plane, gde živi sa majkom i bolesnim sinom, kondukter izbacio iz autobusa jer nije imao para da plati kartu. Više, očigledno, nije imao snage da se bori - kaže jedan od kolega.

Prema rečima predstavnika sindikata, radnicima "Goše FŠV", koju je privatizovala slovačka kompanija, duguje se od 15 do 20 plata, a od decembra 2013. godine fabrika je u blokadi.

- U blokadi smo za oko 500 miliona dinara već četvrtu godinu, a zanimljivo je da nas je blokirala država. Plate dobijamo delimično, od 20 do 70 odsto. Nemamo overene zdravstvene knjižice, socijalno ni penzijsko osiguranje - tvrdi predsednik reprezentativnog sindikata "Goše".

Fabrika, navodno, funkcioniše tako što se plaćanja obavljaju preko novoosnovane firme.

Izlaz iz agonije za 375 radnika potražen je od države, zbog čega su prošle sedmice sindikalci imali susret sa resornim ministarstvima. Narednog ponedeljka očekuje ih sastanak sa slovačkim vlasnikom.

- Čekali smo da država reaguje, jer četiri godine radimo u sivoj zoni. Sada očekujemo od vlasnika fabrike da prihvati plan izlaska iz krize koji nudi država - ocenjuje predsednik sindikata "Nezavisnost" Ljubomir Savić.

PRIVATIZOVANA 2007. GODINE

Fabrika šinskih vozila "Goša" bila je jedan od vodećih proizvođača železničkih voznih sredstava. Privatizacijom je 2007. godine postala deo slovačke kompanije "ŽOS Trnava" a.s.Poslednja vest iz "Goše" je da se radi na modernizaciji 25 vagona za koju je "Srbija voz" izdvojio 210 miliona dinara.

BEZ KOMENTARA

"Novosti" nisu uspele da dobiju predstavnike poslovodstva "Goša FŠV". Asistent generalnog direktora, Marija Tanasković, rekla nam je samo da zvaničnih izjava za sada neće biti.