Kradljivca filma otkucala devojka

E. H.

18. 03. 2017. u 09:01

Крадљивца филма откуцала девојка

Momčilo Đinović dobio je pritvor do 30 danaFoto Fejsbuk

Kako je uhapšen Beograđanin Momčilo Đinović (26) koji je iznudio novac od američkih kompanija. Crtać "Bos bejbi" Đinovićeva devojka dobila da prevede, a on ga je ukrao

MOMČILO Đinović (26), osumnjičen za ucenu američkih filmskih kompanija, nije nikakav haker, već najobičniji lopov. On je dugometražni crtani film "Bos bejbi" ukrao iz kompjutera devojke sa kojom živi! Ona je, inače, angažovana kao prevodilac u jednoj domaćoj firmi i pomenuto filmsko ostvarenje trebalo je da prevede za potrebe srpskog tržišta.

Kako saznajemo, devojka je sama policiji prijavila dečka kada je saznala da je počeo da ucenjuje "DreamWorks" i "20th Century fox".

- Kompanija je prilikom prvog pisma obavestila svoje evropske partnere da je neovlašćena osoba došla do kopije filma i da preti da će da ga pusti na itnernet pre premijere zakazane za kraj marta - navodi naš izvor iz istrage. - Vrlo brzo se saznalo da ucene stižu iz Srbije. Domaći distributer, poslovni saradnik američke kompanije, obavestio je srpsku policiju o ovom krivičnom delu.

Domaća kompanija "Megakom film" koja je distibuter "Bos bejbija" započela je uz pomoć policije i internu istragu o tome kako se kopija filma našla u rukama iznuđivača. Inspektori za visokotehnološki kriminal pretraživali su kompjutere, sajtove, ali i internet-adresu sa koje su stizale pretnje.

- Devojka nije odmah posumnjala na dečka Momčila - navodi naš sagovornik. - Ipak, nešto nije štimalo pa je, za svaki slučaj, pregledala njegov laptop. Tada je videla da je prekopirao film, koji je ona prevodila. O tome je odmah obavestila svoje rukovodioce, koji su je i angažovali na prevođenju. Tako je klupko počelo da se odmotava.

Podsetimo, Beograđanin Momčilo Đinović uhapšen je u utorak, a prekjuče je saslušan u Višem tužilaštvu. Na predlog tužioca za visokotehnološki kriminal, sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana, zbog postojanja posebnih okolnosti da će ometati postupak uticanjem na predložene svedoke. SBPOK je podneo krivičnu prijavu protiv mladića za iznudu. On se tereti da je pribavio protivpravnu imovinsku korist na štetu kompanije "20th Century Fox" i njene produkcijske kuće. Osumnjičen je da je iznudio više od milion dinara kako ne bi objavio njihov film "Bos bejbi" pre svetske premijere. Tražio je da mu se isplati 20 bitkoina, a kompaniji je dostavio dokaz elektronskim putem da zaista poseduje sporni film, kako nezvanično saznajemo.

- Prvo su mu uplatili četiri, a potom još pet bitkoina, čija je ukupna vrednost oko 20.000 funti, odnosno skoro 1,3 miliona dinara. Đinoviću preti zatvor od dve do deset godina - rekao nam je izvor blizak istrazi.

Uhapšeni mladić se navodno bavi informacionim tehnologijama. U delu Beograda gde živi poznat je po sitnim prevarama. Sporni film nabavio je sredinom februara, a njegova premijera u SAD očekuje se krajem marta, dok će u Srbiji biti prikazivan tek od aprila.

MEGVAJER I BOLDVIN

ANIMIRANI film "Bos bejbi" je priča o dvojici braće koji su primorani da se ujedine kako bi "spasili" svoje roditelje i nadmudrili kućne ljubimce koji im otimaju ljubav i mame i tate. Starijem dečaku glas pozajmljuje Tobi Megvajer, dok je iza bebe koja se ponaša kao šef i nosi poslovnu torbu glas Aleka Boldvina. U srpskoj verziji sinhronizovali su ih Srđan Timarov, Nikola Brun, Ivana Knežević, Marko Marković i Branislav Platiša.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Gavrilo Princip

18.03.2017. 09:30

Tako je to kad se drzneš da udariš na međunarodne korporacije, temelj svetskog imperijalizma! Da si ucenjivao komšiju ili komšinicu njenim privatnim kućnim videom, ne bi ti dlaka s glave falila! Nismo svi dovoljno jednaki.

Gojko

19.03.2017. 12:56

Zašto u novinama iz okolnih zemalja piše da je Momčilo sin nekadašnjeg načelnika Službe za borbu protiv terorizma,a u ovom tekstu se to ni ne spominje.