U PRIHVATILIŠTU JKP "Zoohigijena i veterina" nalazi se pas za koga se sumnja da je napao i povredio devetogodišnju Novosađanku na igralištu u naselju Detelinara. U kavezu je mešanac sibirskog haskija i malamuta, po građi vrlo nalik japanskoj akiti. Životinja je pronađena ubrzo posle nemilog događaja i od tada se nalazi u azilu za pse.

Nadležni tužilac i roditelji devetogodišnjakinje, koju je pas izujedao po licu, ozbiljno joj povredivši usnu, i još joj izbio donji zub, danas bi trebalo da dođu u prihvatilište na prepoznavanje, kako bi se utvrdilo da li je reč o pravom napadaču na devojčicu.

Uhvaćeni mešanac je vlasnički pas, što znači da je čipovan. Za mladićem, starim oko 20 godina, koji je psa izveo u šetnju u Ulici Veselina Masleše, policija još traga. On je odmah pobegao, videvši šta je njegov ljubimac uradio detetu, koje se igralo sa drugarima.

Vido Rađenović, otac povređene devojčice, kaže da ni on nema nikakvih informacija o vlasniku psa. Očekivao je da će se posle svega, možda, i sam javiti. Međutim, to se nije dogodilo.

- Očigledno mu nije proradila savest - ogorčen je Rađenović. - Ne znam šta da kažem. Valjda će se otkriti ko je vlasnik psa.

Devetogodišnjakinju je napao pas, koji se, po pričama očevidaca, otrgao od mladića, koji ga je sedeći na klupi držao na povocu i istovremeno tipkao po mobilnom telefonu. Pas, koji na njušci nije imao korpu, iznenada je skočio na devojčicu. Zbog povreda je prebačena u Dečju bolnicu, gde je provela jednu noć, a zatim je puštena kući na oporavak.

Njenom ocu svedoci su ispričali da je mladić, čim je video šta se desilo, skočio s klupe i odvojio psa od devojčice, izgrdivši ga rečima: "Vidi šta si uradio", a zatim se udaljio. Valja napomenuti da se pored dečjeg igrališta u Ulici Veselina Masleše nalazi i ograđeni prostor za pse.


KAZNE ZA NESAVESNE

U GRADSKOJ upravi za inspekcijske poslove navode da se protiv nesavesnih vlasnika pasa "opasnih rasa" (pit-bul terijer, bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini- bul terijer), podnose prekršajne prijave, ukoliko ih ne vode na povocu i sa brnjicom, a kazne su od 5.000 do 75.000 dinara ili rad u javnom interesu od 20 do 240 sati.


TERENI ZA PSE

KAKO tvrdi Ivan Nožinić, savetnik direktora "Gradskog zelenila", postoji 20 prostora za pse. Od toga je pet ograđeno: u Novom naselju, Limanskom i parku kod Železničke stanice, zatim Bulevaru Evrope i u Kisačkoj ulici.

- U planu je da se ograde i preostali - navodi Nožinić. - Prvo će biti ograđen prostor u Bulevaru patrijarha Pavla, pa potom ostala. Do 2016. bilo je deset mesta za istrčavanje pasa, a onda je Skupština grada donela odluku da se njihov broj duplira. N. S.