POMOĆNIK bageriste na kopu "Drmno" kod Kostolca Dušan Suzić (32) poginuo je usled nepažnje, kako se pretpostavlja, mada se okolnosti nesreće i dalje utvrđuju. Naime, on je traku bagera "SRS 1300" čistio dok je ona bila u pokretu, iako na svim bagerima stoji natpis da je zabranjena bilo kakva intervencija dok mašina radi. On na glavi nije imao ni obavezni zaštitni šlem, pa je traka za transport uglja prvo zahvatila kapuljaču jakne, a onda i njegovo telo.

Ova tragedija desila se pred sam kraj prve smene u kojoj je Dušan radio, a leš su ubrzo pronašle kolege. On je pronađen kako mrtav leži na stomaku, s povredama glave i sa slomljenom nogom.

- Pošto mu se telo nalazilo na velikoj visini, od oko 15 metara, mrtvozornici su telo preuzeli tako što je ono prvo ubačeno u korpu dizalice - pričaju radnici.

Tačan uzrok Dušanove pogibije znaće se po završetku svih postupaka koje vode inspekcijske službe i istražni organi, kako bi se utvrdile sve okolnosti nesreće.

Pokretne trake na površinskom ugljenokopu "Drmno" veoma su opasne i neophodna je maksimalna opreznost radnika kako ne bi došlo do nesreće. Jedna od njih dogodila se i u ponedeljak, dva dana pre Dušanovog stradanja. Tada je teško povređen radnik N. Đ. (21), koji je, u želji da sebi skrati put, prošao ispod transportne trake. Iako je tako nešto strogo zabranjeno, on se provukao ispod trake, kada ga je ona zahvatila, a onda odbacila na zemlju. On je tom prilikom zadobio višestruke prelome i ubrzo je prebačen u gradsku bolnicu.


MANjE POVREDA

POSLEDNjIH godina u TE-KO Kostolac smanjen je broj povreda radnika, koji redovno prolaze obuke u vezi s bezbednošću na radu. Od ukupnog broja povređivanja, većina ih se dešava kada se radnici ogluše o pravila bezbednosti.