MARKU Jablanoviću zvanom Divljak, rođenom bratu Aleksandra Jablanovića, državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, određen je pritvor od mesec dana zbog sumnje da je sa još trojicom osumnjičenih proizveo i rasturio 2,8 kilograma marihuane.

On je uhapšen u petak oko 18 sati u mestu Bogutovac nadomak Kraljeva u službenoj "škodi fabiji" Vlade Srbije. Prema izjavama Aleksandra Jablanovića, njegov brat je bio u vozilu sa suprugom, kojoj je, navodno, pozlilo i trebalo je da bude prebačena do kragujevačkog lekara.

- Prema prethodnoj dojavi, vozilo Vlade Srbije zaustavljeno je u ovom delu Ibarske magistrale - navodi izvor "Novosti". - Jablanović je uhapšen i prebačen u policiju u Beograd, gde su prethodno lisice stavljene još trojici osumnjičenih. Ova grupa je uhapšena na osnovu izjava nekih ljudi, koji su, navodno, od njih kupovali drogu. U kolima Vlade Srbije bilo je četvoro ljudi. Jablanović je sedeo na mestu suvozača.

Pošto je patrola zaustavila "škodu fabiju", Jablanović je, prema nezvaničnim saznanjima, priveden na osnovu zahteva Uprave kriminalističke policije MUP Srbije. Istim vozilom prebačen je u Beograd na saslušanje. Tada mu je određeno zadržavanje od 48 sati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo je da je u vozilu Vlade Srbije pronađena droga. Potvrđeno je samo da su uhapšene četiri osobe zbog nelegalne proizvodnje i trgovine narkoticima.

- Jablanoviću i ostalima, M. I., N. P. i B. A. pritvor je određen u nedelju zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da ponove krivično delo - rečeno nam je u Višem sudu u Beogradu. - Prethodno su ispitivani u prisustvu advokata u Višem javnom tužilaštvu.

Nije, međutim, precizirano gde je droga pronađena i da li je pomenuta količina već rasturena. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", policija je prvo uhapsila neke narkomane i sitnije dilere koji su, navodno, ispričali da su od Jablanovića i ostale trojice kupili tu količinu marihuane.

- Pre dve nedelje na teritorije Raške Jablanović je takođe zaustavljen po prijavi da prevozi narkotike - navodi naš izvor. - I tada je pretresano vozilo, ali ništa nije pronađeno. Inače, on je često viđan u vozilu u kom je bio i u petak. Čak i za volanom. Sumnjamo da je bilo zloupotreba prilikom korišćenja ovog službenog vozila.

NALOŽENA ISTRAGA

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u čijem je vozilu zatečen Jablanović, negiralo je da je u službenom vozilu tog ministarstva pronađena droga ili bilo šta nezakonito. Saopšteno je, međutim, da je naložena istraga povodom upotrebe tog službenog vozila, o čijim će rezultatima javnost biti obaveštena.

- Radi istinitog informisanja javnosti, a povodom grubih neistina objavljenih u pojedinim medijima, saopštavamo da, prema zvaničim potvrdama MUP, u službenom vozilu prilikom pretresa nije pronađena droga, niti bilo šta protivzakonito. Shodno tome, vozilo nije zadržano, kao ni vozač. Ministarstvo je naložilo internu istragu povodom upotrebe službenog vozila - navodi se u saopštenju.