TRI radnice Centra za socijalni rad u Zemunu uhapšene su u utorak zbog sumnje da su oštetile budžet grada Beograda za dva miliona dinara tako što su falsifikovale rešenja o jednokratnoj socijalnoj pomoći!

Daktilografkinje Biljana Popović (57) i Mirjana Krivokuća (54) kao i spremačica Nada Kovačević (51) sumnjiče se da su ove malverazacije činile u korist svojih ćerki, sinova, muževa, rođaka i prijatelja. Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, određeno im je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti privedene i saslušane.

- Sumnja se da je Biljana Popović ta rešenja overavala pečatom Odeljenja Centra za socijalni rad Zemun iako je znala da nisu verodostojna i da su sačinjena bez sprovedene procedure i bez evidentiranja u elektronskom sistemu - kažu u MUP-u Srbije.

Spremačica koja je radila i kao kurir, zatim je ta dokumenta nosila u računovodstvo zajedno sa drugom poštom.

- Na ovaj način su ona i koleginice dovele u zabludu Odsek za računovodstvo GCSR, koji je isplaćivao pomoć na falsifikovana rešenja - pojašnjavaju u policiji.

U potvrde za dobijanje novčane pomoći, putem malverzacija upisano je 19 fiktivnih osoba.

Osumnjičena trojka je na ovaj način, "harala" od 2010, pa sve do sredine 2014. godine, kada su postale sumnjive kolegama.

ZATVOR I OTKAZ UKOLIKO se dokaže krivica osumnjičenih radnica Gradskog centra za socijalni rad, njima je, osim zatvora, preti i otkaz u ovoj ustanovi. - Postupićemo i preduzećemo mere u skladu sa Pravilnikom o radnoj disciplini i pravilima ponašanja zaposlenih u GCSR - tvrdi direktor.

- Nakon saznanja da postoji indicija na zloupotrebu službenog položaja u našem odeljenju u Zemunu, pokrenuli smo postupak interne finansijske kontrole, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - kaže Vladimir Ilić, direktor GCSR-a. - Kada je i utvrđena nepravilnost, slučaj je prijavljen nadležnima - Tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega su procesuirane. Napominjemo da je poslednji slučaj zloupotrebe ovo troje zaposlenih zabeležen upravo 2014. godine, kada je i pokrenut postupak.

Iz Tužilaštva veruju da su prevarantkinje iz Centra za socijalni rad "prolazile" u svojim mahinacijama godinama, jer su im kolege verovale. Dodatna olakšavajuća okolnost za "ovaj biznis" je i činjenica što se služba računovodstva ove ustanove nalazi u posebnim prostorijama, izdvojenim iz GCSR-a.

Zaposleni u službi socijalne pomoći u Zemunu, koje smo zatekli na radnom mestu nisu želeli da komentarišu ni slučaj, a ni hapšenje svojih koleginica.

U GCSR-u, ipak, napominju da je prevara u njihovom odeljenju u Zemunu izolovan slučaj, te da zaposleni obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom.


KO DOBIJA JEDNOKRATNU POMOĆ?

PRAVO na jednokratnu novčanu pomoć imaju pojedinci i porodice koji se nalaze u stanju trenutne, izuzetno teške situacije, posebno kada je reč o otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, pomoći po prestanku smeštaja, kao i drugim situacijama prema proceni Gradskog centra za socijalni rad.

Osnovne životne potrebe obuhvataju nabavku namirnica, udžbenika i školskog pribora, ogreva, zimnice...

Pojedinac ili porodica ovu pomoć mogu da ostvare najviše dva puta u kalendarskoj godini, s tim što pojedinačni iznos ne može da bude veći od prosečne mesečne zarade u Beogradu.