POLICIJA u Beogradu uhapsila je 14 osoba, među kojima četiri odgovorna lica u različitim agencijama za registraciju vozila, osumnjičenih da su sačinjavali falsifikovane uplatnice za registarske nalepnice i tako oštetili budžet za više od 120 miliona dinara! Time je cifra za koju je oštećen državni budžet ovakvim mahinacijama, koje su do sada otkrivene širom Srbije, porasla na oko 420 miliona dinara.

Zbog sumnje da su zloupotrebili položaj odgovornog lica i falsifikovali isprave uhapšeni su N. M. (38), V. J. (42), B. J. (36) i P. L. (31), kao odgovorna lica agencija za registraciju vozila. Iza rešetaka su i M. J. (34), M. A. (45), B. M. (50), B. M. (42), S. V. (38), A. T. (46), M. I. (25), B. R. (52), M. Ž. (33) i D. M. (44).

Kako se sumnja, oni su u toku postupka registracije vozila sačinjavali falsifikovane uplatnice koje su, sa ostalom dokumentacijom, predavali na šalteru MUP. Na osnovu njih izdavane su im registracione nalepnice, koje su potom predavali vlasnicima vozila za koje su obavljali registraciju.

Policija je prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašla falsifikovanu dokumentaciju, falsifikovan pečat Grada Beograda - gradske opštine Zvezdara, Auto-moto saveza, jedne poslovne banke, kao i računarsku opremu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će u zakonskom roku biti privedeni Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, ovo je još jedna velika akcija posle "češljanja" saobraćajne dokumentacije u gradovima širom Srbije, kao što su "Novosti" pisale, nakon što je u Požarevcu otkrivena prevara sa lažnim uplatnicama, kojom je budžet Srbije oštećen za najmanje 300 miliona dinara. Požarevačka "receptura" pokazala se samo kao vrh ledenog brega, a kako saznajemo, mahinacije oko registracija automobila u Srbiji se primenjuju još od devedesetih, kad su se masovno dovozila iz Crne Gore.

Klupko je počelo da se odmotava proteklih nedelja hapšenjem dvojice Požarevljana - Radivoja T. (52), vlasnika agencije za registraciju vozila "Raleks", i Dragana D. (47). Njima je Osnovni sud sredinom decembra odredio pritvor od 30 dana, zbog sumnje da su počinili prevaru i falsifikovali isprave, čime je budžetu Srbije naneta šteta od najmanje 300 miliona dinara. Prvoosumnjičeni je Zoran P. (60), koji je iz Srbije pobegao u Austriju čim je doznao da je policija na tragu lažnih registracija.

Ilustracija

- Osumnjičeni trio godinama je prisvajao novac vlasnika motornih vozila, kako bi im registrovali vozila preko agencije "Raleks" - rekao je naš izvor iz MUP. Prevaru su izvodili tako što su uplaćivali minimalne sume u budžet Srbije, a onda dopisivali nule.

Postepeno, osumnjičeni su otišli korak dalje, pa više ništa nisu uplaćivali, nego su falsifikovali pečate banaka i pošte, i njima overavali uplatnice. Nabavili su i lažni pečat Gradske uprave kojim su overavali ovlašćenja za registraciju.

Požarevačka policija u međuvremenu je pribavila dokaze za lažno registrovanje oko 100 vozila, a proverava se dokumentacija za više od 4.000. Osim države, oštećeni su i vlasnici vozila čija registracija još nije istekla, jer će morati ponovo da plate da im ne bi bile skinute tablice.


PIŠTOLj I LAŽNA UPLATNICA

PRILIKOM pretresa stana, kod osumnjičenog B. M. policija je pronašla pištolj, za koji osumnjičeni nije imao dozvolu, kao i uplatnicu, za koju se sumnja da je falsifikovana, a kojom je on navodno uplatio 80.000 dinara u humanitarne svrhe Sekretarijatu za zdravstvo grada Beograda. To je bio u obavezi da uplati po osnovu sporazuma o odlaganju krivičnog gonjenja sklopljenog sa nadležinim tužilaštvom, primenom načela oportuniteta.