BARŽA "Beograd 2", dugačka više od 100 metara, sa dva člana posade, prevrnula se u nedelju u nabujalom Dunavu, kod Donjeg Milanovca. Sreća u nesreći je što je brod bio ukotvljen u pristaništu, tako da je posada, koja je bila blizu obale, uspela da se spasi.

- Reč je o barži koja je prevozila kamen - rečeno je "Novostima" iz izvora bliskih istrazi. - Po dosadašnjim saznanjima, najverovatnije je jak olujni vetar, koji je stvarao ogromne talase, prevrnuo plovilo ukotvljeno u pristaništu.

Po rečima našeg sagovornika, dva člana posade uspela su da se spasu i da se domognu obale.

- Barža je jedno vreme odolevala naletima vetra - kaže naš sagovornik. Kada je postalo jasno da može da se prevrne, mornari su napustili plovilo. Potom se grdosija prevrnula.

Na lice mesta odmah su izašli pripadnici Sektora za vanredne situacije Policijske uprave u Boru.

Pre osam dana pod sličnim okolnostima potonuo je kod Smedereva brod "Beograd 10". Tom prilikom stradala su dva člana posade. Telo Nikole Kosovca je pronađeno, dok se za zapovednikom Milanom Brzakovićem traga.

I taj brod je bio natovaren kamenom, a potonuo je na 200 metara od obale kod ušća Jezave u Dunav između 2. i 3. novembra.


OPASNO MESTO

NA istom mestu na reci gde je potonula barža u Donjem Milanovcu pre četiri godine nastradao je Saša Đorđević (32), pripadnik Pogranične policije. On je tada, sa kolegom Sinišom Blagojevićem (46), pao iz patrolnog čamca u Dunav.

Ta tragedija se dogodila takođe zbog košave, kada su Đorđević i Blagojević pokušali da patrolni čamac iz marine u Donjem Milanovcu prevezu u bazu pogranične policije. Blagojević je uspeo da se spase, dok se Đorđević, kome je mlađa od dve ćerke kobnog dana napunila tri godine, udavio.