NI dan posle tragedije u Pančevu, gde su tri osobe stradale u požaru koji je izbio u nelegalnom staračkom domu, niko ne zna šta se tačno dogodilo. U gradu na Tamišu proglašen je dan žalosti, a Ljiljana Milošević, organizatorka ilegalnog staračkog doma osumnjičena za krivično delo protiv opšte sigurnosti, kao i Stevo Stojkov, osumnjičen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela, danas će biti saslušani. Njima je određeno zadržavanje od 48 sati, a posle saslušanja tužilac bi trebalo da odluči o produženju pritvora.

Kako "Novosti" saznaju, Stojkov je bio uhapšen i u maju 2012. godine u akciji MUP-a Srbije, kada su privedene 22 osobe zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, poreske utaje i pranja novca.

U Ulici Svetog Save 60, u apartmanima "Magnolija luks", gde je bio smešten nelegalni starački dom, juče je bilo mirno. Zakupci drugih apartmana nesmetano su ulazili i izlazili. U kafiću, koji je inače i recepcija, niko nije hteo da komentariše događaje od subote. Osmoro povređenih, koji su smešteni u Opštu bolnicu u Pančevu i juče je posetio gradonačelnik Saša Pavlov.

- Stanje osmoro pacijenata koji su smešteni u našoj bolnici je stabilno - rekao je Pavlov. - Po neke od pacijenata članovi porodica su već došli, dok će druge Centar za socijalni rad privremeno smestiti u Gerontološki centar.

Porodice i prijatelji povređenih juče su obilazili svoje najmilije u želji da ih što pre izvedu iz bolnice i smeste u druge staračke domove.

MIGRANTI U APARTMANU U APARTMANIMA "Magnolija luks" osim soba koje su iznajmljene i pretvorene u starački dom, koristili su i migranti. Ovaj prostor je luksuzno opremljen, a noćenje košta od 30 do 40 evra.

- Moja majka je dementna i već godinu dana je u ovom domu - priča sin jedne od starica koje su bile smeštene u domu koji je vodila Ljiljana Milošević. - Nije bila u sobi koju je zahvatio požar i samo se nagutala dima. Bio sam zadovoljan uslovima i uslugom. Tek pre desetak dana preselili su se u apartmane "Magnolija" i Ljiljana je tražila našu dozvolu.

Sin žene povređene u požaru navodi da je bio zadovoljan uslugom koju je plaćao oko 40.000 dinara mesečno i priznaje da nije proveravao da li dom ima licencu. Tražio je, kako kaže, kvalitetnu negu i nije proveravao ima li mesto u koje je smestio dementnu majku sve neophodne dozvole.

Da podsetimo, tri osobe su poginule, a 11 povređeno u požaru, koji se dogodio u subotu oko pet časova ujutru u apartmanima "Magnolija luks", u Ulici Svetog Save 60. U apartmanu na drugom spratu zgrade bio je smešten nelegalni starački dom, a u sobi u kojoj je vatra buknula ležala su slabo pokretna lica. Prema nezvaničnim informacijama, zapalio se jedan od kreveta, a nastradali, dve žene i muškarac, najverovatnije su se ugušili ugljen-monoksidom. Povređeni, njih osmoro, zadržani su u Opštoj bolnici u Pančevu, sa opekotinama po telu, dok je troje staraca prebačeno u Urgentni centar u Beogradu.


VATROGASCI BRZO REAGOVALI

STANARI zgrade do objekta u kome je požar izbio negiraju navode svojih sugrađana da su se prva vatrogasna kola pojavila tek oko sedam časova ujutru, iako je požar zahvatio jednu od soba oko pet.

- Vatrogasci su odmah izašli na teren - priča stanarka u Svetog Save 62. - Da nisu, objekat bi bio uništen u potpunosti. Istina, dima u početku i nije bilo, pa nismo ni znali šta se dešava kada smo čuli sirene.