POLICIJA je pronašla i vratila veću količinu, od oko dve tone čepova ukradenih iz magacina novosadske humanitarne organizacije "Čepom do osmeha", potvrdio je u utorak "Novostima" Boriša Petković, predstavnik ove organizacije.

Osim plastičnih čepova, pripremljenih za reciklažu, ukradeno je i dvoje električnih invalidskih kolica, koja su bila namenjena deci, a kupljena novcem od prodatih zatvarača.

Lopovi su, najverovatnije, u noći između nedelje i ponedeljka, provalili u objekat, koji se nalazi na uglu ulica Bogdana Šuputa i Futoškog puta i pored čepova i kolica pokupili i druge vrednije stvari.

Kako ističe Boriša Petković, suprug Vanje Petković, koja je pre četiri godine pokrenula akciju "Čepom do osmeha", samo invalidska kolica koštaju oko 250.000 dinara.

- Prvi put u životu sam zaplakao, kada sam video da je unepovrat otišao trud svih nas, Novosađana i mnogobrojnih građana širom Srbije, koji su sakupljali i nama slali čepove da bismo pomogli onima kojima je pomoć najneophodnija, a pre svega deci.

Naš sagovornik napominje da je sa jednim kolegom iz udruženja u ponedeljak po podne doneo u magacin čepove, koje su tokom vikenda prikupili građani Subotice i Sombora.

- Zatekli smo razvaljena vrata magacina, iz kojeg je odneto, praktično, 90 odsto stvari, ali smo najviše bili šokirani, kada smo konstatovali da nema invalidskih kolica, koja smo nedavno kupili za jedno dete iz Kačareva.

Čepovi, koji su bili sortirani po bojama i veličini, kako bi imali veću cenu u reciklaži, vredniji su od 400.000 dinara. Ukradene su bile i kutije, plastična burad i druga oprema, koja služi za njihovo prikupljanje. Policija je obavila uviđaj i traga za počiniocima ove beskrupulozne krađe.

HAPŠENjE POLICIJA je uhapsila četvoricu osumnjičenih za krađu u magacinu. Uhapšeni su F. A. (27), M. V. (22) i šesnaestogodišnjak iz Novog Sada, kao i M. G. (38) iz Žablja. Svi se terete se da su provalili u kuću, koju je zakupilo Udruženje i ukrali oko dve tone plastičnih čepova, dvoja invalidska kolica i dva bicikla. Trojici punoletnih osumnjičenih određeno je zadržavanje do 48 sati.

Udruženju "Čepom do osmeha" podršku su uputili mnogobrojni sugrađani i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je obećao pomoć u pronalaženju sigurnijeg prostora za magacin, i ujedno osudio ovaj kriminalni čin.

- Jasno i glasno treba da poručimo da takve stvari nećemo da trpimo u Novom Sadu. Mi smo stupili u kontakt sa predstavnicima Udruženja i Policijskom upravom, koja čini sve da otkrije počinioce - saopštio je gradonačelnik i naglasio da je dogovorena još snažnija podrška Grada akciji "Čepom do osmeha".APEL GRADONAČELNIKA

GRADONAČELNIK Miloš Vučević apelovao je na sve sugrađane da se još jače uključe u akciju prikupljanja čepova.

- Pozivam sve Novosađane, društveno odgovorne kompanije, udruženja i nevladine organizacije da nastavimo da podržavamo akciju još intenzivnije. Imaćemo nove punktove za sakupljanje čepova u gradu. Moramo biti solidarni i pokazati pravo lice Novog Sada, kako bismo donekle ispravili ono što je učinjeno i krenuli napred.


POMOGNUTO TUCE DECE

HUMANITARNA akcija, u kojoj je u protekle četiri godine obezbeđena humanitarna pomoć za 12 mališana sa invaliditetom, biće nastavljena, a u Udruženju "Čepom do osmeha" kažu da je izabrano još dvanaestoro dece, kojima će biti kupljena potrebna oprema ili na drugi način pomognuto novcem dobijenim od prodaje zatvarača.