Draginu zbog radioaktivnog đubriva preti do pet godina zatvora!

N. BIJELIĆ

četvrtak, 06. 10. 2016. u 07:58

Драгину због радиоактивног ђубрива прети до пет година затвора!
Bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mogao bi da završi u zatvoru. Zloupotrebom položaja omogućio da 2,9 miliona kg opasnih materija uđe u zemlju

PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina. Na teret mu se stavlja unošenje opasnih materija u Srbiju i njeno nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje. Za ovo krivično delo prema zakonu zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

Prema onome što se navodi u optužnici, Dragin je od 12. avgusta pa do 23. septembra 2009. zloupotrebom položaja omogućio uvoz i unošenje u zemlju 2.982.504 kilograma mineralnog đubriva sa povećanim nivoom radionukleida. Tvrdi se da je kao ministar zloupotrebio položaj u nameri da preduzeću "Fertil" iz Bačke Palanke omogući uvoz i unošenje 994.652 kilograma đubriva za koje je fitosanitarni inspektor zabranio uvoz i naložio uvozniku da pošiljku vrati.

Navodno, Dragin je naredio da se u Ministarstvu poljoprivrede po hitnom postupku, i to u roku od jednog dana, sačini pravilnik koji se odnosi na metode ispitivanja đubriva. U njega je trebalo da se doda novi član kojim su određene nove, visoke gornje granice radioaktivne kontaminacije. Time je dozvoljena veća koncentracija radionukleida u neorganskim đubrivima, iako je to suprotno nadležnosti ministarstva na čijem je bio čelu. Kako se ističe, za zaštitu od jonizirajućih zračenja po zakonu je nadležno Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Prema ustaljenoj proceduri, pre donošenja pravilnika o povećanju procenta radioaktivnosti, nadležni u državi morali su da se konsultuju sa stručnjacima, što u ovom slučaju nije urađeno. Sporni pravilnik ukinut je posle mesec dana nakon što je u međuvremenu formirana Agencija za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, koja ga je proglasila nevažećim. Ali za to vreme, već je bilo uvezeno 2,9 miliona kilograma đubriva.

Saša Dragin je posle podnošenja krivične prijave dao odbranu i tom prilikom je negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret. Tvrdio je da ništa od onoga što se u njoj navodi nije tačno i istakao je da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Istraga je započela još u novembru 2012. godine i bila je deo postupka koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo zbog navodnih malverzacija prilikom prodaje regresiranog đubriva. Godinu dana kasnije TOK je ovaj predmet ustupio Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Tokom tri godine vođenja istrage saslušano je više od 20 svedoka, među njima veliki broj zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, kao i onih koji su radili u Ministarstvu životne sredine. Takođe, rađena su i veštačenja eksperata o radioaktivnom zračenju.


SUĐENjE ZA "AZOTARU"

SAŠA Dragin je u pritvoru proveo deset meseci pošto je bio uhapšen u novembru 2012. godine zbog sumnji da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno uredbama koje je donela Vlada Srbije. Tvrdi se da je time pančevačka "Azotara" oštećena za više od tri milijardi dinara. Suđenje je započelo u septembru 2013. godine i još nije okončano. Na optuženičkoj klupi našlo se više od 40 osoba, pošto je u međuvremenu Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo još nekoliko optužnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

arsa.sd

06.10.2016. 08:06

i posle su nam drugi krivi.sve je to halapljivost . samo da se sto vise novca zaradi pa makar i na stetu ljudi.

repus

06.10.2016. 09:31

@arsa.sd - ako je ovo istina onda I država blagosilja trovanje naroda sa kaznom od 5 godina da li je moguce zagaditi I potrovati toliku zemlju I narod I samo 5 godina a kada se piše o porastu kancera odmah napadamo nato I njihovo bombardovanje a mi sm,o cveckle anjđeli božiji samo je amerika kriva nikako naši politicari greota I sramota

Стварно и могуће

06.10.2016. 08:27

Ако сам добро прочитао он је "omogućio da 2,9 miliona kg opasnih materija uđe u zemlju" ??? И казна је до 5 година затвора? Хајде да угасимо ко људи ову државу и пустимо некога да нас окупира па да онда бар да знамо на чему смо!

petar

06.10.2016. 08:38

samo da zaustavimo ovakve i slicne slucajeve teskim robijama i obaveznom zaplenom celokupne imovine a ne "kaznama" do 5 godina i ne treba nam nikava unija i zavisnost od drugih. sami sebi smo najveci neprijatelji a drugi samo koriste situaciju. sad ce da dobije dve godine i to ce kao biti velika vest jer je bivsi ministar. onda ce apelacioni da mu smanji kaznu na 6 meseci sa nanogicom, pare za takvu akciju ce troskara a mi cemo da zivimo u bedi, otrovima i lazima kako ce biti bolje...

Paranoik

06.10.2016. 08:39

Nije ni cudo sto smo siromasni pored toliko osiromasenog uranijuma koji smo dobili iz vazduha i u djubrivu. Da smo dobijali obogaceni uranijum i drustvo bi bilo bogatije.

Nebojsa

06.10.2016. 08:44

Pa u Srbiji niko od politicara nikada nije osudjen, sve to rese dobro placeni advokati, stara poslovica "para vrti, gde burgija nece"...

SMOKI

06.10.2016. 09:01

Ako se stvarno dokaze krivica, onda je ta kazna bezsmislena.Ne moze biti ista kazna za trovanje stanovnistva,unistavanje zivotne sredine drzave i recimo udes u saobracaju ili ti obijanje banke bez smrtnih posledica. Ko je ovde odlepio.?????

Deda

06.10.2016. 09:09

Nema nama spasa. Narod se svačim truje samo zarad njihovih interesa. Zaprećena kazna je priča za malu decu.

djordje

06.10.2016. 09:44

Trovac Srbije to znaci, moze da dobije 5 godina zatvora za ubistva iz nehata ??? Bravo novokomponovani< Demoon-krasti>za novac sve!!!

Jovan

06.10.2016. 09:49

Kakva glupost, u Draginovom pravilniku su vrednosti radioaktivnosti bile iste kao u svim do danas važećim pravilnicima i direktivi EU!

Dragan

06.10.2016. 12:25

@Jovan - Mi nismo u EU, pa iz toga sledi da su naši pravni akti na našoj teritoriji formalno jači. Nisu tu u pitanje vrednosti već to da je promenio dokument koji on nema pravo da menja.

Lenjirče

06.10.2016. 09:57

Treba mu i oduzeti sav novac koji je primio u obliku plate, a posebno pronaći i oduzeti pare od mita, jer takve stvari se za džabe ne rade...

Djole

06.10.2016. 10:19

Ovo ne moze da se tretira kao obican kriminal! Da je srece optuznica bi sadrzavala glavnu stavku ZLOCIN PROTIV DRZAVE I NARODA, ZLOUPOTREBA POLOZAJA, POKUSAJ MASOVNOG UBISTVA GRADJANA SRBIJE TROVANJEM NUKLEARNIM OTPADNIM MATERIJALOM... PRESUDA NA PREKOM SUDU: SMTR VJESANJEM. Ehhhh, kad bih ja predsednik bio kako bi iz recnika nestali pojmovi "korupcija, organizovani kriminal, pedofilija, narkomanija, nepotizam, korupcija, starleta, rijaliti sou, pink televizija, tajkuni..."

Djordje Koncar

06.10.2016. 12:56

Optiziti ga za genocind Srpskog naroda,jer otrovati zemlju I hranu zarad licnog bogastva,nema goreg zlocina,uraditi studiju koliko je to djubrivo odnosno ta uredba uticala ili moze da utice na zdravlje coveka,ako ima lose posledice onda je to plansko masovno ubistvo.

Jovan Gajic

06.10.2016. 13:39

Ljudi, da li ste normalni, i da li znate upošte o čemu pričate! Draginu sude za pravilnik u kome su vrednost iste kao u svim pravilnicima od 98 godine do danas u Srbiji, a u evropi od 96! Da li vidite šta vam radi ova država, na koji način linčuje nevine ljude! Proverite sve što vam kažu pa onda donosite mišljenje! Taj čovek je zabranio GMO, i jedini kao ministar ekologije zatvarao zagadjivače, pa i azotaru, zbog koje mu sada apsurdno sude! Ovi komentari su strašni!