STRAVIČNO: Radniku iščupana ruka u RTB Bor, treći slučaj za godinu dana

LJ. TRIFUNOVIĆ

02. 10. 2016. u 08:27

U Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" teško povređen Perica Petković (32). Blizina bolnice mu spasla život. U Beogradu će pokušati replantaciju

СТРАВИЧНО: Раднику ишчупана рука у РТБ Бор, трећи случај за годину дана

RTB Bor

BOR - Perica Petković (32), radnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", izgubio je u nedelju ruku u pogonu borske Flotacije, gde se prerađuje ruda bakra.

- Petković je radio na transportnoj traci za prevoz rude - saznaju "Novosti" od očevidaca ovog događaja.

- U jednom trenutku, određena količina tog materijala se zaglavila, pa je radnik pokušao da rukama "pogura"...

U tom trenutku, transportna traka se ponovo pokrenula. Nesrećni radnik nije na vreme uspeo da se pomeri! NJegove kolege su odmah reagovale i Petkovića hitno transportovale do Opšte bolnice u Boru.

- Radnik RTB je primljen sa rukom iščupanom iz ramena - potvrdio nam je dr Igor Maljković, direktor Opšte bolnice u Boru. - Samo zahvaljujući brzoj intervenciji lekara uspeli smo da zaustavimo obilno krvarenje i, tako, Petkoviću spasmo život.

Nakon što su ga stabilizovali, lekari su Petkovića transportovali do Kliničkog centra u Beogradu.

STRAŠAN IZVEŠTAJ PO izveštaju konsultantske kuće "Mekinsi", koju je Vlada Srbije angažovala da napravi "presek" stanja u RTB, u koji su "Novosti" imale uvid, navodi se, između ostalog, da je stanje bezbednosti na radu u "Boru" zabrinjavajuće i da je rizik od povreda "šest puta veći u RTB u odnosu na slične rudnike u svetu".

- Sreća u nesreći je što ruka nije zdrobljena - dodaje dr Maljković. - Poslali smo i taj ekstremitet u beogradski KC, sa nadom da će u toj medicinskoj ustanovi moći da obave replantaciju ruke.

U istom pogonu, pre četiri godine, nastradala je tehnolog Nevenka Nikolić (48). Ona je poginula pošto je propala kroz truli pod u tom preduzeću i sa visine od 15 metara pala u kanal za jalovinu. Nesrećna žena je pala na glavu i bukvalno nestala u žitkoj masi, nalik na živo blato, u kojoj je pritisak oko 30 bara. Jalovina ju je, kroz kanal dubok oko tri metra, odvukla do bunkera gde se skladišti taj materijal, gde je i pronađena nakon gotovo 11 sati potrage. Istragom je tada ustanovljeno da nema odgovornosti RTB za taj slučaj.

Ovo je, inače, treći slučaj u poslednjih 10 meseci da se slične nesreće dešavaju u pogonima RTB.

Pre ovog slučaja, Žarko Jovanović (34), radnik RTB "Bor", teško je povređen kada mu je, kod dozatora fleš-peći, u pogonu Topionice, mašina uhvatila ruku i iščupala je iznad lakta. Samo nekoliko dana pre ovog slučaja, na istom mestu bez ruke je ostao i njegov kolega Robert Stojanov (42).

Poslednja nesreća u RTB desila se baš na 6. avgust, Dan rudara, kada je u Rudniku bakra "Majdanpek" poginuo radnik iz Niša. Pre toga, u podzemnom rudniku "Jama", na radnika je pala mašina teška 35 tona, ali je on, pravim čudom, ostao živ.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bager

02.10.2016. 08:54

Robovlasnicka zastita na radu ,,,kao da je tesko ograditi pristupna mesta ,,obicnom zicanom resetkom,pleksiglasom itd,,

Henry Dust

02.10.2016. 11:08

Već nakon prve nesreće trebalo je reagovat.Postoji u preduzeću valjda neki referent zaštite na radu.E pa upitajte ga šta radi jer ovo nije nesreća ako se ponavlja treći put.To je definitivno propust poslodavca

pera petlic

04.10.2016. 08:25

Nije mi jasno kako je moguće da je istragom utvrđeno da nema odgovornih?U svakom delu pogona u RTB-u postoji rukovodilac Organizacione ili Radne jedinice,koji je dužan da prijavi na raportu tj brifingu (koji se obavljaju svakodnevno) sve nedostatke koje je uočio u svojoj OJ ili RJ.U svakom delu pogona RTB-a postoji i služba BZNR (sastavljena od inženjera BZNR i tehničara) koja je zadužena za bezbednost na radu...Kako niko od njih nije odgovoran?Da li je neko prijavio trulo gazište-pod?

boza

04.10.2016. 20:10

U tom pogonu sam i ja nastradao 1995 god ,imao sam tada 24 godine,normalno niko nije odgovarao jos malo pa ja da budem kriv,uvek je u pitanju ljudski faktor masina ne moze da pogresi,a posledice trpi samo onaj koji je nastradao znam to iz iskustva deca me i neznaju drugacije nego kao invalida,zao mi je tog coveka tesko njemu i njegovoj porodici