Uhapšen direktor kosovske policije zbog terorizma!

M. RISTOVIĆ

29. 09. 2016. u 10:25

Na administrativnom prelazu Končulj pripadnici MUP priveli su Nehata Tačija (40) iz Uroševca. Obnavlja se istraga za zločine nad Srbima u Lipljanu iz jula 1999. godine

Ухапшен директор косовске полиције због тероризма!

Nehat Tači; Administrativni prelaz Končulj

SRPSKA pogranična policija uhapsila je Nehata Tačija (40) iz Uroševca, direktora kosovske policije za region Kosovske Mitrovice. Policijska uprava u Nišu saopštila je da su mu pripadnici MUP-a stavili lisice u sredu oko 20 časova, na administrativnom prelazu Končulj, prilikom izdavanja potvrde za ulazak na teritoriju centralne Srbije.

Tači je uhapšen na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela - terorizma.

- Na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine, sproveden je u pritvorsku jedinicu - saopštila je niška policija.

Portparol Policije Kosova Daut Hodža potvrdio je da je Tači putovao u "jednu od zapadnoevropskih zemalja, automobilom preko teritorije Srbije". Protiv sadašnjeg direktora kosovske policije za region Kosovske Mitrovice i njegovog brata Agima Tačija, po zahtevu Okružnog javnog tužilaštva u Prištini, istražni sudija prištinskog Okružnog suda još aprila 2009. doneo je rešenje o sprovođenju istrage.

- Istražni sudija Višeg suda u Nišu je septembra 2010. doneo rešenje, kojim se osumnjičenima određuje pritvor i izdao je naredbu za raspisivanje poternice - kaže portparol Višeg suda u Nišu Iva Popović.

Viši sud u Nišu, međutim, decembra 2010, na predlog VJT u Nišu, prekinuo je istražni postupak, jer osumnjičeni nisu bili dostupni državnim organima Republike Srbije.

Međutim, posle hapšenja na administrativnom prelazu Končulj, istraga je odmah obnovljena, pa će u zakonskom roku Nehat Tači biće saslušan.

ĐAKOVIČKA GRUPA APRILA 2001. iz KPZ u Nišu je izašlo 126 albanskih zatvorenika, članova takozvane đakovičke grupe. NJima se pridružila i grupa od 17 Albanaca iz drugih srpskih zatvora, a svi su se potom organizovano autobusima uputili na Kosovo. Obreli su se na slobodi posle odluke Vrhovnog suda Srbije da se grupi od 143 Albanca iz Đakovice ukine prvostepena presuda i predmet vrati na novo suđenje. "Đakovička grupa" je osuđena maja 2000. zbog krivičnog dela terorizma na ukupno 1.632 godine zatvora, pred sudom u Peći koji je zasedao u Nišu.

Kako saznajemo, ovaj predmet biće prosleđen Specijalnom sudu za ratne zločine i organizovani kriminal. Agim i Nehat Tači terete se da su u Lipljanu početkom jula 1999, a potom i u noći između 31. decembra i 1. januara naredne godine upadali u porodičnu kuću jedne srpske porodice u Ulici Roberta Gajdina u Lipljanu. Braća Tači izvršili su, kako se sumnja, teška krivična dela i pokušali nasilno iseljavanje Srba.

Inače, Nehat Tači i njegov brat nisu jedini osumnjičeni Albanci sa Kosova koje naši pravosudnni organi gone.

Tako u niškom Višem sudu nikako da se obnovi postupak protiv braće Mazreku, optužene za učešće u otmici i streljanju srpskih civila u selu Klečka kod Lipljana tokom 1998. godine. Razlozi su - proceduralni.

Optuženima, naime, sud ne može da uruči poziv za ročište, jer su još 2002. godine, sa ostalim zatvorenicima Albancima, prebačeni iz niškog zatvora na KiM.

Krajem te iste godine Vrhovni sud ukinuo je presudu Okružnog suda u Nišu, kojom su aprila 2001. braća Mazreku osuđena na po 20 godina zatvora. Suđenje u niškoj Palati pravde je trebalo da se ponovi, jer je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, a u obrazloženju je navedeno da je "izreka presude nerazumljiva i protivurečna razlozima presude". Braća Mazreku su, presudom niškog suda, bila oglašena krivim da su kao pripadnici OVK sa više članova terorističke grupe od 17. do 22. jula 1998. učestvovali u napadu na Orahovac, kada su oteta 43 civila koji su odvedeni u Mališevo, da bi potom sa drugim otetim licima bili prebačeni u Klečku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Marko

29.09.2016. 10:34

I vi nešto da uradite a ne doveka nesposobna država. Nadam se da ne leži u nekom hotelu sa televizorom.

naranca

29.09.2016. 10:37

''Prema saznanjima prištinskog lista, Tači je uhapšen na putu za Niš da bi prisustvovao sudskom procesu''.----------Pa prisustvovace procesu.Svom!Koliko je kila imao u gepeku?I cekaj na kraju pa to Taci stavio u policiju svog brata?????Demokratski!!!!!!!

naranca

29.09.2016. 12:05

Alo bre ko to tamo apsi?Pa jel da propeva I da otkrije da njihova mreza radi zajedno sa nasom mrezom?Sto vec I vrapci znaju..Jel te to Putin poslao da mi upropastis porodicu I njenu bezbriznu buducnost?

Вук З.

29.09.2016. 14:31

@Петар - Ха-ха-ха, добар си, али ухапшен је због тероризма (по потерници из 2010). А можда и ниси далеко од истине, јер је и за његовим рођаком Хашимом расписана слична потерница.

naranca

29.09.2016. 15:15

@Петар - Vidi se da Tacijevi imaju Srpske krvi.Ovaj uopste ne lici na Siptara.

Zelengora

29.09.2016. 14:13

pustiti će ga i još odvesti na aerodrom i platiti kartu i izviniti se zbog greške. pa takvi smo mi Srbi.

sMiley

29.09.2016. 15:06

@Zelengora - Pa covece Boziji ,mora se imati neki razlog, optuzba, poternica..blamirate i sebe i druge,,! ;-))

dule

29.09.2016. 18:20

Oni kao ne znaju ko su zlotvori koji su se dokazali u "borbi" protiv Srba i Srbije. Zahvaljujući zaslugama je i dobio funkciju direktora policije. Terorista.