Hakeri ojadili srpske firme za milion evra

Z. U. - M. M. R.

11. 07. 2016. u 22:22

SRPSKA preduzeća su na udaru prevaranata sa interneta, a u poslednjih godinu dana naneta im je šteta veća od milion evra

Хакери ојадили српске фирме за милион евра

SRPSKA preduzeća su na udaru prevaranata sa interneta, a u poslednjih godinu dana naneta im je šteta veća od milion evra! Policija dobija prijave o ovakvim slučajevima najmanje jednom nedeljno i zato upozorava firme da budu naročito oprezne kada obavljaju transakcije putem imejlova.

Najviše su ugrožena mala i srednja preduzeća sa teritorije Srbije, a izvršioci su i dalje nepoznati i svi “rade” van naše zemlje.

- Grupe izvršilaca ovih krivičnih dela odlaze u inostranstvo, unajmljuju stanove, otvaraju račune, hakuju wi-fi i pronalaze žrtve - objašnjava Saša Živanović, načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije. - Na nedeljnom nivou mi dobijamo bar jednu prijavu i godinu dana unazad intenzivirane su prevare putem interneta.

Živanović navodi da je potrebno biti posebno pažljiv prilikom naknadnih i neočekivanih izmena brojeva računa. Firme bi trebalo da reaguju čim primete sumnjive podatke iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte i interneta od partnera iz inostranstva. U tim slučajevima najbolje je podatke proveriti pozivanjem telefonom ili drugim sredstvima komunikacije.

- Nikako ne treba da odgovaraju na mejl putem replay to sender, već svaki put treba sami da ukucaju adresu. Svi radnici u firmi treba da budu obavešteni i svakako je poželjno da se komunikacija ne ograničava samo na mejl - naglašava Živanović.


PREVARU OTKRIVAJU KASNO

S OBZIROM na to da je reč o elektronskom transferu novca, izvršioci krivičnog dela novac podižu u inostranstvu veoma brzo, ponekad i u roku od 24 časa. U proseku prevare oštećeni otkrivaju tek nakon tri do šest radnih dana, što je za učinioce krivičnih dela sasvim dovoljno da nestanu sa novcem.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

I Onda Je Mrmot Zavio Čokoladu U Foliju

12.07.2016. 06:29

da da. kako da ne. sve svaliti na hakere. svaku vašu krađu i prevaru. to niste vi, to su sve hakeri uradili

Boris

12.07.2016. 09:31

@I Onda Je Mrmot Zavio Čokoladu U Foliju - Ako ne znaš, bolje ne piši ništa i ne lupetaj gluposti...Ovo je jako veliki problem ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi.