Vladica Rajković (28), iz zaječarskog sela Vratarnica, koji je brutalno silovao, pa kemenjem smrskao glavu trogodišnjoj komšinici Anđelini Stefanović u trenutku izvršenja zločina bio je - potpuno uračunljiv!

Naime, po saznanjima “Novosti”, nakon što je Rajković uhapšen, sa njim je razgovarao psihijatar koji je dao nedvosmislenu ocenu da je “ubica, koji je bio u pripitom stanju, ali ne toliko da ne može da upravlja svojim postupcima, bio potpuno svestan šta čini”.

Ono što je, međutim, najjezivije u ovom nezapamćenom zločinu koji je potresao Srbiju je činjenica da je Rajković, tokom svog bezumnog čina, trogodišnjoj Anđelini oštetio unutrašnje organe! Prizor unakaženog tela devojčice bio je toliko užasan da su gotovi svi policajci počeli da povraćaju čim su ga ugledali.

- Rajkovića je veoma razbesnelo to što je devojčica, usled trpljenja velikog bola, počela da vrišti, pa joj je prvo udario nekoliko šamara, kako bi je naterao da prestane da zapomaže - navodi za naš list izvor iz istrage. - Međutim, devojčica je još glasnije počela da plače.

Vladica je tada dohvatio kamen i nekoliko puta udario Anđelinu u lice. Nakon toga, nastavio je da je besomučno udara pesnicama po glavi.

- U jednom trenutku Anđelina je prestala da se opire - nastavlja naš sagovornik. - Rajković je shvatio da je mrtva. Ustao je, navukao pantalone i leš devojčice odneo u obližnju šumu, nedaleko od jarka gde ju je silovao. Tu je leš prekrio lišćem, nakon čega je krvavu odeću oprao u Timoku i krenuo da se vrati na rođendan kod svoje bratanice.

Tu ga je, međutim, zatekao Dalibor Stefanović, Anđelinin ujak. Prišao mu je u trenutku kada je Vladica seo i počeo sebi da pravi špricer. Došlo je do gužve, jer su ljudi, koji su prethodno tražili devojčicu, želeli da linčuju Rajkovića, u čemu ih je sprečila policija.

Majka i baka male Anđeline spremile robicu za pokop njihovog čeda

U domu Stefanovića u ponedeljak je vladao muk. Majka Danijela sprema sahranu svojoj ćerki. Po stolu ređa čarapice, majicu, pantalonice...

- Evo, sve sam joj novo kupila - plače Danijela. - Da moje dete pristojno ode na onaj svet. Rekli su mi da će mi je vratiti čim se završi obdukcija, ali su mi kasnije ipak kazali da ne otvaram sanduk. Tako je, vele, bolje za mene...

Danijela kaže da je Vladica često dolazio kod njih. Igrao se, priča, sa Anđelinom, bio dobar prema njoj...

- Ne znam da li je od početka planirao da mi siluje i ubije dete - plače Danijela. - Ali, kada god je dolazio, bilo da uzme nešto od alata ili da pozajmi naftu, uvek je bio dobar prema mojoj Anđelini.

Kobnog dana, kaže Danijela, Vladica je posluživao goste na rođendanu svoje bratanice.

- Doterao je, najpre, drva traktorom, kako bi pomogao bratu da ispeče meso - kazuje nesrećna majka. - Onda je pomagao oko usluživanja gostiju, igrao se sa decom. Niko ništa nije posumnjao...

U jednom trenutku Vladica je, neopaženo, sa Anđelinom išetao iz dvorišta. Odveo ju je kolskim putem ka selu Zagrađe, pa odatle u obližnju šumicu. U jarku, oko 700 metara od devojčicine kuće, krvnički ju je silovao i ubio.

- Volela bih da ga puste da dođe na sahranu mom detetu, da ga pogledam u oči - kuka Danijela. - Hoću da ga ja pogledam u oči, da vidim da li shvata šta je učinio, da vidim da li se, uopšte, kaje...

Anđelina Stefanović biće sahranjena u utorak na groblju u Vratarnici.


Vladica Rajković na rođendanu sa malom Anđelinom (skroz dole) neposredno pred krvavi pir u selu Vratarnica

"NIJE TAČNO DA SMO BILI U SVAĐI"

OTAC malene Anđeline Milomir Mitrović kaže da još ne može da poveruje šta se dogodilo. Ćerkicu je poslednji put video pre oko mesec dana, jer je ona živela sa majkom Danijelom, sa kojom se rastao pre nekolikog godina.

- Starija deca koja žive sa mnom, Miodrag i Minela,često su se igrali sa njom - kaže unesrećeni otac. - Anđelina nas je uglavnom zvala telefonom i tražila da priča sa babom, bratom i sestrom. Bili smo izrazito bliski. A te priče da smo bili u svađi, nisu tačne!