Umor vozača odveo pet putnika u smrt?

M. RISTOVIĆ

22. 06. 2016. u 09:09

Ispituju se uzroci prevrtanja turističkog autobusa kod Aleksinca

Умор возача одвео пет путника у смрт?

AUTOBUS slovačke turističke agencija "Eolus", koji se u utorak ujutru prevrnuo na šestom kilometru od Aleksinca, veštači se kako bi se utvrdili razlozi stravične nesreće. Proveru njegove tehničke ispravnosti naložilo je tužilašto, a očekuje se i saslušanje vozača E. S. (57), kome je određeno zadržavanje do 48 časova zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Autobus sa 29 putnika i dva vozača koji je vraćao slovačke i češke putnike, uglavnom starije bračne parove s letovanja na Krfu, sleteo je s kolovoza i prevrnuo se. Poginulo je petoro ljudi, a 23 je povređeno. Nesreća se dogodila na ravnom delu auto-puta Niš - Beograd i nije bilo ometanja autobusa od strane drugog vozila. Robert Kalinjak, ministar unutrašnjih poslova Slovačke, koji je u utorak avionom stigao u Niš, konstatovao je da je autobus sleteo sa auto-puta na vrlo preglednoj deonici i da na grešku vozača ukazuje i njegovo uvodno svedočenje.

- Put je bio suv, vidljivost dobra - kazao je Kalinjak. - Pre mislim da je tu ulogu mogao da odigra umor.

Kako saznajemo, posle određivanja zadržavanja, vozaču E. S. je određen branilac po službenoj dužnosti, a i sam je angažovao jednog advokata. U Zavodu za sudsku medicinu u Nišu izvršena je obdukcija petoro poginulih, posle čega sledi njihova identifikacija.


DVADESET LEKARA IZ NIŠA IZAŠLO NA TEREN

U ZBRINJAVANJU povređenih učestvovale su ekipa sa 20 lekara i tehničara. Niška Hitna pomoć je obaveštenje o saobraćajki dobila od policije u 3.29, a već u 3.50 je na mesto nesreće stigao prvi tim iz niške podstanice "Sever", a potom i lekari iz Aleksinca. Osmoro povređenih je prebačeno u aleksinačku bolnicu, sedmoro u niški Urgentni centar, a devet u KC Niš.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije