Autobus zdrobio petoro turista!

M. RISTOVIĆ

21. 06. 2016. u 07:57

Stravična nesreća na auto-putu kod Aleksinca, kada se prevrnulo vozilo sa slovačkim i češkim putnicima. Pretpostavlja se da je vozač, rano ujutro, najverovatnije zaspao. Teže i lakše povređene 23 osobe

Аутобус здробио петоро туриста!

PETORO mrtvih i 23 povređenih crni je bilans stravične saobraćajne nesreće kod Aleksinca, koja se dogodila u utorak ujutru oko 3.30, kada je autobus sa turistima iz Slovačke i Češke sleteo sa auto-puta Niš - Beograd.

Vozilo slovačke turistička agencija "Eolus" prevrnulo se na šestom kilometru od Aleksinca, kod sela Bobovište, blizu skretanja za Aleksinačke rudnike.

U autobusu, koji se vraćao sa Krfa, bilo je 29 putnika, među kojima su uglavnom stariji bračni parovi kao i dvojica vozača. Najmlađi putnik ima 15 godina i zbrinut je u niškom Kliničkom centru. To je bio jedan od autobusa u koloni, koji su prevozili ukupno 250 putnika.

Iz zasad neutvrđenog razloga, turistički autobus je skrenuo sa puta i probio žičanu ogradu. Potom se stotinak metara kretao zemljanom bankinom, da bi se zatim prevrnuo na desni bok.

Odmah su alarmirane službe Hitne pomoći, koje su povređene prabacile u zdravstvene ustanove u Aleksincu i Nišu.

Blagovremeno su reagovali i radnici za održavanje auto-puta, koji su na nekoliko kilometara od mesta nesreće napravili prolaz pa saniteti nisu morali da voze povređene čak do naplatne rampe Ražanj, već su se odmah uključivali na trake u smeru prema prema Nišu.

Potom je sajlom sa kamiona šlep-službe prevrnuti autobus vraćen na točkove. Tada je na mestu nesreće bio užasan prizor, jer je petoro putnika bilo zdrobljeno ispod prevrnutog autobusa.

Pored njihovih beživotnih tela, na travi je bio krvi, polomljena šoferšajbna autobusa, garderoba putnika... Iz autobusa je ispao i tahograf.

Petnaest putnika je prebačeno u Klinički centar u Nišu, a osmoro u Aleksinac.

- Jedan putnik je teže, a ostali su lakše povređeni - istakao je dr Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu. - Sedam turista je zadržano na lečenju.

* Povređenim putnicima neposredno posle nesreće prva pomoć ukazana u niškim i aleksinačkim zdravstvenim ustanovama

U aleksinačkoj bolnici nalazi se osam povređenih putnika. Kod dva pacijenta konstatovane su teže telesne povrede. Jedan od njih je prebačen u Niš zbog tehničkih problema, dok druga osoba ima povređenu levu ključnu kost. Jedan od vozač autobusa ima prelom ruke.

Povređene u Aleksincu oko podneva posetile su ambasadorka Slovačke u Beogradu i konzulka češke ambasade, a potom i putnike u niškom Kliničkom centru.

- Najveći problem je nepoznavanje jezika i teže sporazumevanje sa povređenim putnicima - kaže dr Zdravko Habe, načelnik hirurgije bolnice u Aleksincu. - Zahvaljujući Slovacima koji žive u Aleksincu, koji su preveli ono što su povređeni rekli, saznali smo se da su povređeni rekli da su spavali u toku nesreće i da ne znaju šta se desilo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je u Nišu turiste koji su povređeni i rekao da će povređenima biti obezbeđeni smeštaj i ishrana dok se ne steknu uslovi da otputuju u svoju zemlju.

Češko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su među petoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Niša bile dve Čehinje.

U prevrnutom autobusu je povređeno i osmoro Čeha, koji su smešteni u bolnice.


POVREĐENI OTIŠLI KUĆI AVIONOM

SVI povređeni u saobrađajnoj nesreći kod Aleksinca, osim jedne putnice koja zbog povreda mora da bude zadržana na lečenju, u ponedeljak uveče su avionom vraćeni kući. Sa niškog aedrodoma "Konstantin Veliki" u 20.20 poleteo je za Bratislavu avion, kojim je tokom popodneva u Niš doputovao Robert Kalinjak, ministar unutrašnjih poslova Slovačke. Sa njim je došao tim lekara i psihologa, koji su pregledali povređene. U međuvremenu, svi pacijenti iz Aleksinca prebačeni su u niški Klinički centar, gde su ponovo pregledani.
- Zahvaljujem se Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstvu zdravlja i svima koji su pomogli zbrinjavanje i lečenje naših građana posle nesreće - rekao je Robert Kalinjak.


HUMANOST ALEKSINČANA

JEDAN Aleksinčanin ponudio je da obezbedi sve što je potrebno od opreme i besplatan prevoz pogunulih putnika do aerodroma.

A LJiljana Savković iz ovog grada, koja je dosad dobrovoljno dala krv 38 puta, u utorak je došla u bolnicu i ponudila povređenima svoju krv.


VOZAČU ZADRŽAVANJE

VOZAČU E. S. (58), koji je u vreme nesreće upravljao autobusom slovačke turističke agencije "Eolus", određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Prema preliminarnim rezultatima, ovaj šofer nije imao alkohola u krvi, ali je ipak upućen na dalju analizu. Vozač autobusa ima 15 godina iskustva, a posle uviđaja ispituju se uzroci nesreće, pa i mogućnost da se šofer uspavao za volanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

repus

21.06.2016. 08:31

nažalost bice da je kriv vozac a ne stanje puta koje izaziva ovakve teške tragedije po celoj srbiji nije mi jasno ako mi moramo da ginemo zbog našeg održavanja puteva zašto nas stranci ne zaobilaze I tako se spasavaju nego rizikuju vozeci po našim putevima

fridomn

21.06.2016. 11:46

@repus - Pre četiri dana sam doputovao iz Grčke,vozio sam od Volosa do NS i mogu reći da je naš autoput u solidnom stanju,negde na novim deonicama odličan, tako da je pre umor vozača uzrok nego loš put.

Marko

21.06.2016. 11:53

Auto-put mora imati bar 2 trake plus zaustavnu, tako da se ovaj deo gde se nesreca dogodila nemoze nazivati auto-putem

boban zg

22.06.2016. 21:58

@Marko - Ni jedan put ili vec kako ga nazivas nece se prilagodjavati vozacima,,kada to pojedine SOFERCINE shvate prestace ovakve krvave nesrece,,do tada !!!

vozac

23.06.2016. 09:01

@Marko - A gde si ti to izbrojao manje traka od tri? ( dve plus zaustavna) osim na nadvoznjacima i mostovima. Ta deonica puta je dobra ali gospoda vozaci imaju stelovane tahografe i duple kartice pa voze sami bez odmora i do 12 sati.