Suđenju Đorđu Preliću: Svedok video otisak stopala na žardinjeri; Odbrana tvrdi: Bris Taton bežeći sam skočio

J. D. Lj.

četvrtak, 31. 03. 2016. u 21:48

Суђењу Ђорђу Прелићу: Сведок видео отисак стопала на жардињери; Одбрана тврди: Брис Татон бежећи сам скочио

Francuz neposredno nakon prebijanja

Nenad Đurišić na ponovljenom suđenju navijaču Partizana, optuženom za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona izneo novi dokaz

ČUO sam nešto kao pucanj, zbog čega sam otrčao u garažu iz koje sam video da je letnja bašta kafića uništena. Moj štand je bio odguran, a nekakve rešetke bačene u saksiju. Video sam polomljenu tuju i stopu u žardinjeri, rekao je u četvrtak svedok Nenad Đurišić, na ponovljenom suđenju Đorđu Preliću, navijaču Partizana, optuženom za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

Ova izjava izazvala je iznenađenje svih u sudnici beogradske Palate pravde, zato što Đurišić sve do četvrtka, ovaj bitan detalj nije pominjao, ni u istrazi, niti na suđenju.

- Čuo sam uz put od ljudi da su to uradili "grobari" - nastavio je svedok Đurišić. - Onda je radnik obezbeđenja garaže rekao da neki čovek leži dole i da ne treba da ga pomeraju jer možda ima povređenu kičmu... Ubrzo je stigla i policija... A ja sam primetio da je tuja u srednjoj betonskoj žardinjeri slomljena. U zemlji je ostao otisak stopala i nedaleko odatle ležao je plavi prolećni duks na raskopčavanje sa kapuljačom.

Branilac Đorđa Prelića, advokat Dragoslav Ognjanović, objasnio je da je ovo novi dokaz u postupku, koji može bitno uticati na tok suđenja. Tim pre, jer se svojevremeno u javnosti kalkulisalo time da se Taton, bežeći od razjarene mase, popeo na žardinjeru, okliznuo se i sam pao.

Đorđe Prelić je na suđenju ponovio da je nevin.

- Nemam nikave veze sa smrću Tatona, nisam ga znao, niti video - kaže Prelić. - U optužnici ništa nije tačno, osim da sam 17. septembra 2009. godine bio na Obilićevom vencu. Žao mi je što je Taton nastradao, ali mi je žao i moje porodice i mene. Više od šest godina prolazimo kroz pakao zato što se teretim za nešto što nisam izvršio!

Negirao je i da je vođa navijača Partizana i ozloglašene grupe "Alkatraz". Prelić je ispričao da je, na dan kada se incident dogodio, bio na Obilićevom vencu, u kafiću "Jelena":

- Sedeli smo pet do šest minuta, jer smo čuli nešto kao pucanj i izašli da vidimo šta se dešava. Na 20 metara od sebe video sam tuču, dim navijačkih baklji, lomljenje stolica i čoveka koji je istrčao iz mase. Na engleskom je dozivao pomoć i utrčao u "Ajriš pab". Kada se tuča završila, video sam mladića koji je "ispuzao" iz gužve krvave glave i nekog kako mu pomaže da ustane.

SMANjENE KAZNE ZATVORA

PRELIĆ je u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon izručenja Srbiji 2014. godine tražio ponovljeno suđenje.

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je zatvorske kazne četrnaestorici osuđenih za ubistvo. Đorđu Preliću i Dejanu Puzigaći kazne su sa 35 i 32 godine zatvora smanjene na 15 i 14 godina zatvora. Kazne su smanjene i Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću, koji su prvostepeno osuđeni na po 30 godina zatvora.

Optuženi je istakao da u tuči nije video nikoga koga poznaje i da je, tek kad se ona završila, primetio da Marković više nije sa njim. Tražio ga je po gradu i drugim kafićima, a kada su se našli, sa još nekoliko prijatelja, otišli su na stadion Partizana, a zatim i na utakmicu.

- Tek kad sam došao kući, saznao sam šta se dogodilo na Obilićevom vencu... - tvrdi optuženi Đorđe Prelić.

Sud je saslušao i svedoke Dražena Kovačevića, Marka Pavlovića i Miloša Karića. Prva dvojica su navijači Crvene zvezde, ali i prijatelji Prelića i Markovića. Zastupnik porodice Taton, advokat Slobodan Ružić, nije bio zadovoljan pretresom. Kaže da mu "nije jasno zbog čega je sud odlučio da ponovo izvodi dokaze", kao i da on, od Đorđa Prelića, "nije čuo ništa novo".

Naredno suđenje zakazano je za 14. april, kada će biti saslušano još pet svedoka, od kojih dvoje "zaštićenih".


NAPAD UOČI UTAKMICE

BRIS Taton (28) je pretučen 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice između Partizana i francuskog Tuluza. Njega je napala grupa navijača Partizana. Preminuo je 12 dana kasnije od zadobijenih povreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nebojsa007

31.03.2016. 22:35

Sramota sta se radi? Svi koji su ga tukli su varvari i divljaci.Svima je mesto na dozivotnoj. Za mene tuca nekoga samo zato sto navija za trugi tim ili ima drugaciju frizuru ili se specificno oblaci je za dozivotni zatvor. Sutra ce da istuce nekoga zato sto nosi belu majicu. Na kraju krajeva dal je kriv moze da pokaze poligraf. Nije njega policija slucajno uhapsila.

SS

31.03.2016. 22:53

tuca je,da tako kazem,normalna stvarnije normalno da se koriste palice,stangle,nozevi,flase....ali,tuca je normalnatotalno drugo pitanje ovde je: da li je covek ubijenuz to pitanje ovde je veliko pitanje i da li se ovde traga za istinom ili samo za zrtvenim jarcem da bi se nekome nesto dokazalo....

Dusan

31.03.2016. 23:52

Previse ocigledno je da drzava ne zeli ove momke na slobodi, gde su snimci sa kamera iz svih tih lokala,a znamo da ih ima na Obilicevom vencu? Ti snimci bi sigurno pokazali kako je i sta je bilo..Ne moguce je da nema nijedan snimak, dosta svedoka ima da je taton skocio sam dok je bezao, ali to se ne vazi izgleda? Ukoliko je taton skocio dok je bezao od navijaca Partizana, to ne moze nikako da se vodi kao ubistvo, vec kao nasilinciko ponasanje ili nanosenje telesnih povreda. Toliko o nasoj zemlji

Sirotinja

01.04.2016. 12:18

Ukoliko postoji interes za pravdom neka se objave snimci. Nije se napad dogodio u zvezdarskoj sumi nego u strogom centru gde je sve pokriveno kamerama.