STARIJI vodnik prve klase Saša Nikolov (33), iz Dimitrovgrada, izvršio je juče samoubistvo hicem iz službenog oružja u kasarni "Nikola Pašić" u Zaječaru.

Prema prvim informacijama, Nikolov je sebi presudio u službenim prostorijama u kasarni oko 14 časova, a njegovo telo su pronašli vojnici. Niko od nadležnih, međutim, nije želeo da razgovara sa medijima, kojima je bilo zabranjeno i fotografisanje.

- U trenutku kada je presudio sebi, vodnik Nikolov je bio sam u kancelariji - saznajemo od izvora bliskih istrazi. - Mašio se službenog pištolja i ubio se pucavši sebi u glavu.

Vojnici su čuli pucanj i utrčali u kancelariju. Tu su zatekli telo vodnika Nikolova. Ležao je preko stola, dok mu je iz rane na glavi tekla krv. Odmah su pozvali policiju, čije su patrole ubrzo stigle na lice mesta.

- Profesionalni vojnik je, pre samoubistva, sedeo za stolom - dodaje naš sagovornik. - Kako je ustanovljeno, od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta. Lekari, koji su ubrzo stigli, samo su mogli da konstatuju smrt.

U razgovoru sa prijateljima Nikolova, istražni organi su čuli da vodnik nije delovao uznemireno.

- Svedoci su nam kazali da je Nikolov redovno, kao i svakog dana, obavio svoje uobičajene dužnosti. Čak se i šalio sa kolegama. Ništa nije upućivalo na to da će da presudi sebi - nastavlja naš sagovornik.

Uz policiju, na lice mesta ubrzo su stigli i predstavnici Višeg tužilaštva u zaječaru i Vojne policije.

BIO JE DOBAR DRUG...

U DIMITROVGRADSKOM selu Željuša, koga neki nazivaju i predgrađem ove varošice, sa nevericom su primili vest o samoubistvu starijeg vodnika Saše Nikolova (33).

- Zaista ne verujem da se ovo dogodilo. Pre nešto više od mesec dana su sa ocem sređivali stan u Dimitrovgradu, video sam ga bio je odlično raspoložen i prisetili smo se školskih dana. Bio je baš dobro raspoložen i siti smo se ispričali. Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da digne ruku na sebe. Koliko je meni poznato, živeo je u veoma skladnoj porodici - kazao je "Novostima" jedan njegov poznanik, koji je letos sa Sašinim ocem išao po drva u atar iznad Željuše. Saša je ostavio suprugu Ljubinku, medicinsku sestru, zaposlenu u Domu zdravlja u Dimitrovgradu, koja radi u previjalištu, sa kojom ima dvoje male dece. Ima i rođenu sestru, koja je udata i živi u Pirotu. (V. Ć.)

- U ovom trenutku ne znamo motiv zbog kojeg je Nikolov rešio da presudi sebi - dodaje naš izvor. - Pregledali smo njegove stvari i nismo našli ništa neuobičajeno. Stariji vodnik, prema dosadašnjim rezultatima istrage, nije ostavio oproštajno pismo.

Istraga se, dodaje naš sagovornik, nastavlja. Stariji vodnik prve klase Saša Nikolov rođen je 18. aprila 1983. godine u Dimitrovgradu. U profesionalnoj vojnoj službi je od 2003. godine. Obavljao je dužnost četnog starešine u 1. pešadijskoj četi 31. pešadijskog bataljona 3. brigade Kopnene vojske.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković uputili su saučešće porodici stradalog Nikolova, koji je bio oženjen i otac dvoje dece.

Inače, pre dve godine u istoj kasarni, u toaletu se ubio profesionalni vojnik, desetar po činu, Dejan Božinović (32), iz borskog sela Šarbanovac, koji je bio vozač u Komandi za razvoj Timočke brigade.

Prema nekim verzijama, Božinović je izvršio samoubistvo nakon što je protiv njega povedena istraga zbog nestanka nekoliko pušaka.

- Ispričao mi je da je iz kasarne nestalo nekoliko pušaka, ali da njega ispituju samo zbog cimera, i da on u to nije umešan - kazao nam je tada Božinovićev rođeni brat Miomir. - Nije mi ostavljao utisak da je zabrinut, jer za 10 godina, koliko je radio u Vojsci Srbije, nije imao nikakvih problema.