Srbi pali zbog fabrike droge

Z. USKOKOVIĆ - Lj. PRERADOVIĆ

09. 03. 2016. u 13:35

U velikoj akciji španske, češke i naše policije priveden 21 državljanin Srbije. Vođa ekipe Srđan Stojanović Srki (41) iz Novog Sada

Срби пали због фабрике дроге

Foto: MUP

U ZAJEDNIČKOJ akciji policija Srbije, Češke i Španije, uhapšeno je 25 osumnjičenih, od kojih je čak 21 državljanin Srbije, zbog trgovine narkoticima. U njihovim iznajmljenim kućama, na teritoriji Španije i Češke, otkriveno je deset laboratorija sa najmodernijom opremom za uzgoj marihuane. Zaplenjeno je više od 4.500 stabljika ove biljke, kao i više od 60.000 evra.

Ova organizovana kriminalna grupa razbijena je zahvaljujući operativnim podacima novosadske kriminalističke policije, koja je učestvovala u njihovom razotkrivanju. Među privedenim Srbima, njih petoro je bilo na poternicama i svi su koristili lažna dokumenta.

Na teritoriji Barselone i Valensije otkriveno je šest laboratorija, a u Španiji je uhapšen i vođa organizovane kriminalne grupe Srđan Stojanović, zvani Srki (41) iz Novog Sada. Njegova desna ruka u ovim poslovima bio je Dragan Radivojević (46), zvani Kiki i Maneken.

U ovim španskim gradovima uhapšeni su i Nataša Zrilić (39), njen suprug Miroslav Zrilić (45) i Dejan Bošković (44) iz Subotice. Iza rešetaka su i Čačani Ivan Matijević (23), Milan Tripković (40), Aleksandar Milošević (30) i Vladimir Đerić (37), Novosađanin Ivan Šiljković (31), Pančevci Miodrag Stošić (46), Radosava Grozdanić (40) i Zoran Nestor (37). Društvo im prave Užičani Dragica Mandić (36) i Dejan Lučić(45).

Četiri laboratorije za uzgoj marihuane otkrivene su i u okolini Praga. Uhapšeni su Užičani Slavoljub Đurović (33) i Marko Blažek (33), Goran Purucki (35) i Živko Starčević zvani Dugački (49) iz Novog Sada, kao i Rade Miščević (35) i Milenko Pavlović (49) iz Beograda. I oni se sumnjiče za isto krivično delo, kao i kolege "pale" u Španiji.

Španska policija je saopštila da je rasturila organizovanu ekipu srpskih kriminalaca, koji su "napravili dobru bazu u njihovoj zemlji".

- Istraga je počela u aprilu prošle godine, kada su naši agenti dobili informacije od srpskih kolega - saopštila je španska policija. - Operativni podatak je bio da su se neki kriminalci organizovali kako bi pljačkali, iznuđivali novac i trgovali drogom. Posle detaljnog rada, organizatora grupe smo pronašli u provinciji Đirona.

On je, prema tvrdnjama Španaca, organizovao ostale iz ove grupe kako bi se bavili uzgojem marihuane u njihovim domovima. Iznajmljivali su kuće u bogatim delovima letovališta poput Ljoret de Mar, Blanes i Tordera.

- Birali su bogate, ali slabo naseljene delove ovih mesta - naveli su Španci.

- Njima je trgovina marihuanom trebala samo kao početni kapital za finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

PRAG KAO BAZA

U ČEŠKOJ je uhapšen Živko Starčević, zvani Dugački, koji je svojevremeno osuđen na tri godine zatvora kao pripadnik "veterničke grupe", koju je predvodio Nenad Opačić. Ovaj klan je po Vojvodini rasturao heroin za račun "zemunskog klana". I on je uhapšen u "Sablji". Novosadska policija ponovo ga je uhapsila 2011. godine kada je, kako se sumnjalo, preprodao 83 grama kokaina. Pored toga, za njim je sud Švajcarske raspisao poternicu zbog odlsuženja kazne.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jovan Jovanovic

09.03.2016. 15:49

@sava savanovic(prvi srpski vampir) - Albanci su mala deca za srpske kriminalce, vole bre leba bez motiku

valentina

10.03.2016. 00:56

hoce leba bez motike,bagra prava,mislili su tako dozivotno na drogu da zaradjuju,dosao je kraj sljamovima....