Pacijente 10 godina vozili u kradenom autu!

J. Ilić

01. 03. 2016. u 18:30

Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci 2010. oduzet sanitet sa prekucanim brojem šasije. Još se ne zna ko je odgovoran

Пацијенте 10 година возили у краденом ауту!

Otkada je oduzeto sanitetsko vozilo poropada na parkingu

POLICIJA je još pre pet godina, zbog falsifikovanja brojeva šasije i motora, oduzela bolnički sanitet Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci, ali do danas nisu pronađeni odgovorni za to krivično delo. Da stvar bude još čudnija, ne zna se odakle je takvo vozilo stiglo lekarima, koji su ga koristili punih deset godina.

Patrola MUP je tokom 2010. godine, u redovnoj kontroli saobraćaja, otkrila da sanitet ima prekucavane brojeve šasije i motora. Obavešten je tužilac, uzete su izjave od vozača i odgovornih sa tehničkog pregleda.

- Vozilo bukvalno nije imalo nijedan papir. Bilo je skroz "crno" - kaže naš izvor iz policije. - MUP je tri izveštaja prosledio tužilaštvu. Poslednji je upućen u novembru 2010. godine. Od tada, nikakve povratne informacije nemamo.

Saznajemo i da niko nije imao odgovore na pitanje o poreklu vozila koje je navodno korišćeno deset godina. Ni u Domu zdravlja o epilogu ovog neobičnog slučaja ne znaju ništa.

- Jedino je sigurno da je sanitet oduzet, i da je slučaj otišao u tužilaštvo - kaže za "Novosti" direktorka Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci dr Jasmina Stojković.

Ona navodi da u to vreme nije bila direktorka, ali kaže da bi znala da je neko od radnika zbog ovoga procesuiran.

- Znam da su tada saslušavani nadležni i rukovodstvo, ali nikakvu informaciju o postupku protiv eventualno odgovornih nismo dobili - kaže direktorka.

Slučaj sumnjivog bolničkog vozila je najpre vodilo Osnovno tužilaštvo u Smederevu. Tamo nam je rečeno da je slučaj predat Tužilaštvu u Velikoj Plani i tu smo samo delimično doznali šta se dogodilo. Naime, krivci su utvrđeni, ali nisu odgovarali, jer su uplatili donaciju u humanitarne svrhe.

- Protiv dvojice osumnjičenih, A. Đ. i T. M. iz Smederevske Palanke, doneto je rešenje o odbačaju krivične prijave - objasnila nam je portparolka Tužilaštva Nevena Arsić. - Oni su primenom načela oportuniteta u postupku odlaganja krivičnog gonjenja postupili po nalogu OJT Smederevo i u humanitarne svrhe uplatili tražene novčane iznose.

Ipak, ostali smo bez objašnjenja kako je vozilo dospelo u bolničku ustanovu, koliko su krivci platili, i ko su oni.


SANITET ĆE BITI TRAJNO ODUZET

IZVESNO je da sanitet više neće prevoziti pacijente, rečeno nam je u Osnovnom tužilaštvu u Velikoj Plani.

- Krivični postupak okončan je 2011. godine u Smederevu, nakon čega niko nije inicirao postupak oduzimanja predmeta - navode u tužilaštvu. - Sporni sanitet će naknadno biti trajno oduzet rešenjem sudije Osnovnog suda u Velikoj Plani, a po predlogu ovog tužilaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Pera

01.03.2016. 19:42

Neko je iz mup-a morao da pogleda brojeve pri registraciji,neko mora da zna od kad je vozilo u hitnoj postoji evidencija intervencija,samo treba uhapsiti nekog iz drzavnih sluzbi i eto resenja.

Ja

01.03.2016. 21:02

Stvar je jednostavna, kada je kupljeno novo, ili skoro novo polovno vozilo, neko se setio pa podvalio ovo skrpljeno a sebi uzeo to novo.

Milan M

01.03.2016. 21:23

Što niste našli prekucan automobil nekog kontroveznog biznismena nego hitne pomoći?